annonse
annonse
annonse

Test: 12 Multirumshøjttalere

Multirum med multiproblemer

At få god lyd i flere rum i hjemmet samtidig viser sig at være sværere end forventet.

Først gik vi alle sammen ud og købte trådløse højttalere til vores mobiltelefoner, fordi vi var trætte af fysiske musikkilder. Det næste skridt er at kunne spille samme musik i flere rum samtidig – eller forskellig musik, hvis det er det, vi føler for. Kort sagt multirumssystemer, som det hedder på nudansk.

I lang tid var det Sonos, der dominerede, med nogle få hi-fi-mærker som udfordrere. Men nu har snart sagt enhver producent af trådløse højttalere tilføjet multirumsfunktioner. Ofte til en rigtig god pris.

Men er det virkelig så nemt som bare at klistre nogle nye kredsløb og antenner på sine gamle trådløse modeller? Er multirum blevet nemt og billigt? Nej, viser det sig i vores test. Flere af modellerne er ufattelig komplicerede at installere. Nogle af dem er besværlige at betjene. Nogle af dem har endda problemer med opkoblingen og mister forbindelsen gang på gang.

Med tiden vil de fleste nok få løst problemerne, og de kommende år vil vi sikkert få mere brugervenlige og stabile produkter se, også i det lavere prissegment. Men indtil da er man nødt til at læse lidt, før man køber …

(Foto: Producent)

Hvorfor multirum?

Ud over den indlysende fordel ved at have lyd i alle rum er der flere fordele ved at afspille musik via det trådløse netværk i stedet for Bluetooth.

Man får bedre dækning og behøver ikke at lade telefonen ligge tæt på højttaleren. Den højere kapacitet i trådløse netværk betyder også, at det ikke er nødvendigt at komprimere lyden så meget, hvilket igen giver bedre lydkvalitet. Hvis telefonen ringer, bliver musikken ikke afbrudt. Og hvis man kører Spotify Connect, streames lyden direkte fra tjenesten til højttaleren, og mobilen er bare fjernbetjening. Derfor holder batteriet meget længere.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
(Foto: Producent)

Det skal du tænke på

At investere i et multirumssystem er noget helt andet end at købe en brug-og-smid-væk Bluetooth-højttaler. Det er nemlig en langsigtet investering, som man sandsynligvis vil udvide med tiden og bruge en hel del penge på. Derfor er det vigtigt med produkter, der holder længe og løbende får opdateringer samt nye funktioner og tjenester.

Man bør også tage et kig på producentens udbud af højttalere. Det er rart at slippe for at have ét mærke på den trådløse receiver, et andet på tv-lyden og et tredje på højttalerne rundt om i huset. Med tilhørende apps. Det skulle gerne være lettere med et multirumssystem, ikke sværere.

Test: Audio Pro Addon C3

Audio Pro Addon C3
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Fleksibel og stilfuld

Batteridrift gør, at Addon C3 rart nok kan bruges både inde og ude.

Imponerende lyd i betragtning af størrelsen. Batteridrift og Bluetooth gør den fleksibel.
Væsentlig dårligere batterilevetid end Bluetooth-modellen. Begrænset app.

For tre år siden testede vi Audio Pros første batteridrevne model, Addon T3. Nu er den endelig blevet indføjet i multirumsserien under navnet Addon C3. Lighederne er mange, selv om den har fået nye knapper og tilslutningsmuligheder. Det er stadig en stilig højttaler i lækre materialer.

Ligesom med Addon C10 er det nemt at installere højttaleren med app’en. Man kan også gruppere højttalere, men betjeningen er ikke altid lige intuitiv. Der er heller ikke særlig mange funktioner i app’en i forhold til konkurrenterne. Derimod kan vi godt lide forhåndsindstillingerne på højttalerens kontrolpanel, som kan knyttes til spillelister eller radiostationer.

Addon C3 har en meget tilltalende åben og naturlig lyd, der straks gør dig i godt humør. En solid bas gør, at den lyder godt med rockede numre, samtidig med at den klare mellemtone giver nærhed og varme til akustisk musik. Men frem for alt virker den aldrig anstrengt.

Der er selvfølgelig grænser for, hvor langt ned bassen går, og hvor højt den kan spille, men det stopper, før det begynder at lyde dårligt.

En glimrende højttaler til køkkenet eller soveværelset.

Lækre detaljer i messing og læder.

Konklusion

Hvad skal man have en multirumshøjttaler med batteridrift for? Simpelthen fordi den også har Bluetooth, hvilket gør det let at bruge den i haven eller på udflugt. Indendørs trives den godt i køkkenet eller soveværelset, mens storebror C10 passer bedst i dagligstuen.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Lyden er naturlig med en uventet solid bas, og den er et godt match til C10, hvis man hører dem begge samtidig.

Fakta

Udgangseffekt: 15 W + 2 x 5 W

Tilslutninger: Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, 3,5 mm

Streaming: Spotify Connect, Apple AirPlay

Andet: 9-15 timers batteritid

Mål og vægt: 12 x 22 x14 cm / 2,5 kg

Web: audiopro.com

Bedste pris på Audio Pro Addon C3
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Test: Audio Pro Addon C10

Audio Pro Addon C10
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Tordnende lyd i dagligstuen

Den største højttaler i Audio Pros multirumsserie spiller kraftfuldt og kontrolleret.

Enkelt og flot design. Understøtter alle nødvendige standarder. Ren og kraftfuld lyd.
Håndteringen af grupperede højttalere kunne have været bedre.

I den nye Audio Pro Control-app vælger man at tilføje en ny højttaler. Så vælger man sit trådløse netværk på skærmen og indtaster password. Og endelig vælger man et navn til den, f.eks. navnet på rummet. Såre simpelt. Derefter er det bare at tilføje resten af højttalerne – eller adapterne.

App’en understøtter musiktjenester som Spotify, Tidal og Apple Music samt en række mindre kendte tjenester. I app’en kan man også gruppere højttalerne, hvilket man gør ved at trække “slavehøjttalerne” hen til en hovedhøjttaler. Desværre kan man ikke navngive grupperne, men må huske, hvilken en der er hovedhøjttaler.

Det gode ved mange af Audio Pros højttalere er, at selv om de spiller kontrolleret og korrekt, så lyder de aldrig kedeligt. Langtfra. Skruer man op for volumen på “Silent Shout” med The Knife, så pumper bassen løs med risiko for vrede naboer. Men med fuld kontrol.

Samtidig kan man også lytte til en akustisk koncert og opleve det, som om man er til stede i salen. Fremragende nærværsfølelse, og hver eneste detalje kommer frem uden antydning af skarp diskant.

RCA-indgang og sub-udgang er usædvanligt.

Konklusion

Audio Pros første rigtige multirumshøjttaler vil pryde ethvert rum med sit renskurede design. Den er nem at slutte til og lyder præcis lige så godt som sine mindre opkoblede forgængere.

Den understøtter alle nødvendige musiktjenester og har både AirPlay og Spotify Connect. AirPlay fungerer dog ikke i multirum. Desuden virker løsningen ikke lige så sømløs som hos f.eks. Sonos, og håndteringen af grupperede højttalere er ikke lige så intuitiv.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Fakta

Udgangseffekt: 80 W

Tilslutninger: Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, RCA, 3,5 mm

Streaming: Spotify Connect, Apple AirPlay

Andet: Sub-udgang

Mål og vægt: 17 x 32 x 18 cm / 4,4 kg

Web: audiopro.com

Bedste pris på Audio Pro Addon C10
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Test: Harman Kardon Omni 10+

Harman Kardon Omni 10+
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

En brummende bold

Hvis bare lyden havde fået samme omfattende opgradering som streaming-understøttelsen.

Understøtter HD-lyd. Behageligt format. Flere streaming-muligheder.
Ikke batteridrift eller vejrbeskyttelse som på storebror. Brummende bas.

For tre år siden testede vi Omni 10, som havde en del mangler. Med Omni 10+ er disse problemer løst. Højttaleren har et flot afrundet format, der gør, at den falder godt ind f.eks. på køkkenbordet. Knapperne på toppen er tydelige og lettilgængelige. På bagsiden sidder en stor passiv basradiator.

Den store forbedring findes i app’en, der nu fungerer, som den skal, ligesom understøttelsen af musiktjenester er blevet væsentligt udvidet. Frem for alt mangler den ikke længere Spotify og kan endda streame direkte. Med mange andre tjenester behøver man ikke at gå igennem app’en, men kan i stedet bruge Chromecast. Installationen er blevet væsentlig nemmere, men app’en trænger til yderligere finslibning.

For nu at begynde med det positive, så har den et varmt og attraktivt mellemtoneregister. Men ved normal lyttevolumen dominerer bassen lidt for meget, og den er mere brummende end taktfast. Ved højere lydstyrke er det ikke bedre, og her bliver diskanten lidt skarp og påtrængende. Det er synd, at der ikke er nogen tonekontroller eller en equalizer, så man kan justere lyden.

Konklusion

Den nye Omni 10+ er en seriøs opgradering i forhold til den gamle model, der kæmpede med flere problemer. Installationen kræver ikke længere, at man er ingeniør, og understøttelsen af musiktjenester er nu på niveau med konkurrenterne.

Denne “bold” har et rart format og havde været glimrende på altanen, hvis den havde haft batteridrift ligesom storebror Omni 50+. Men lyden er lidt for domineret af den brummende bas, og ved høj volumen kikser diskanten også.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Fakta

Udgangseffekt: 2 x 25 W

Tilslutninger: Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth, AUX

Streaming: Spotify Connect, Chromecast

Andet: HD-lyd

Mål og vægt: 18 x 16 x 17 cm / 1,3 kg

Web: harmankardon.dk

Bedste pris på Harman Kardon Omni 10+
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Test: Harman Kardon Omni 50+

Harman Kardon Omni 50+
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Rejselysten baskæmpe

Batteri og vejrbeskyttelse gør, at man kan tage den med sig, men dertil er formatet lige lovlig stort.

Batteridrift og vejrbeskyttelse. Understøtter HD-lyd. Kraftfuld basgengivelse.
Ikke netværksstik som på lillebror.

Harman Kardon Omni 50+ har samme behageligt afrundede form som sin lillebror, men et mere ovalt format. Den har også fået batteridrift og vejrbeskyttelse, så man kan tage den med på picnic eller ud på terrassen.

Af en bærbar højttaler at være er den lidt stor og tung, så vi undrer os over, hvorfor det ikke er de mindre højttalere i serien, der er så fleksible. Det er også mærkeligt, at Harman har sløjfet netværksstikket.

App’en forbinder til højttaleren og kan overføre mobilens netværksindstillinger, hvilket er en bekvem måde at installere på. Vi savner dog muligheden for at navngive grupperede højttalere, hvilket gør det forvirrende at vælge modtager til afspilning.

Når vi hører Omni 50+, forstår vi pludselig, hvordan det var meningen, at 10+ skulle lyde, men den havde ikke rigtig plads eller ressourcer til det. Her giver den passive bashøjttaler et seriøst løft til den rytmiske bas, hvilket giver imponerende lyd i forhold til størrelsen. Vi kunne måske have ønsket os mere åbenhed og dynamik, men det er slet ikke dårligt.

Konklusion

Harmans store Omni-højttaler lyder væsentlig bedre end sin lillebror. Her forstår man, hvad meningen er med den passive bashøjttaler, der giver et ekstra boost til den tunge bas. Derimod er det mere uklart, hvorfor det er den største højttaler i serien, der har fået batteridrift og vejrbeskyttelse, for det er jo den, der er mest upraktiske at tage med ud.

Omni 50+ gør sig nok bedst derhjemme, men så havde muligheden for at bruge netværkskabel været velkommen.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Fakta

Udgangseffekt: 4 x 25 W

Tilslutninger: Wi-Fi, Bluetooth, AUX

Streaming: Spotify Connect, Chromecast

Andet: 5 timers batteritid, IPX5 vejrbeskyttelse

Mål og vægt: 33 x 18 x 22 cm / 3,3 kg

Web: harmankardon.dk

Bedste pris på Harman Kardon Omni 50+
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Test: Marshall Acton Multi-room

Marshall Acton Multi-room
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Lille, men sej

En cool lille køkkenhøjttaler, men multirumsoplevelsen trænger til en overhaling.

Flot og velbygget. Høj lyd i forhold til størrelsen. Praktiske hurtigvalg.
Besværlige indstillinger. Ustabil forbindelse.

Nu er Marshalls Bluetooth-højttalere også kommet i versioner med multirumsfunktionalitet, hvoraf Acton er den mindste. Ligesom tidligere er udførelsen eksklusiv, og de virker seriøst rock-agtige. Vi kan godt lide messingknapperne til lyd samt kilde- og hurtigvalg.

Installationen er det straks sværere at synes om, da man kastes rundt mellem Marshall-app’en og Google Home. Højttalerne dukker op i den ene, men ikke i den anden, og nogle gange må man finde den rigtige højttaler manuelt. Her savner vi strømlining af oplevelsen.

Man må også vænne sig til, at Google-app’en bruges til gruppering, mens Marshall-app’en tager sig af lydindstillinger og hurtigvalg. Det hele burde vel kunne gøres i samme app?

For sådan en lille rock-sag har Acton overraskende volumenressourcer, uden at det lyder ukontrolleret. Den har også en kontant bas, der holder fint i mindre rum. Marshall-højttalerne har generelt en karakteristisk rocket lyd, men det er mindre udtalt i de små højttalere. I køkkenet på almindelig lydstyrke formår den faktisk at spille det meste, hvis man ikke stiller for store krav.

Marshall-højttalerne fås i hvid eller sort.

Konklusion

Hvis man går rundt i Deep Purple T-shirt til hverdag, skal man selvfølgelig have Marshall-højttalere derhjemme. Med læder-look og messingknapper virker de seriøst som den ægte vare. I køkkenet eller soveværelset, hvor man ikke nødvendigvis spiller så højt, så ørerne bløder, er Acton den mest egnede model.

Men spørgsmålet er, om man egentlig skal vælge multirumsmodellen, når den ikke fungerer bedre i det daglige, end den gør. Her giver den almindelige Bluetooth-model mere for pengene.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Fakta

Udgangseffekt: 30 W + 2 x 10 W

Tilslutninger: Wi-Fi, Bluetooth 4.2, 3,5 mm

Streaming: Spotify Connect, Chromecast, AirPlay

Andet: 7 hurtigvalg, duer med Google Assistant

Mål og vægt: 27 x 16 x 15 cm / 2,8 kg

Web: marshallheadphones.com

Bedste pris på Marshall Acton Multi-room
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Test: Marshall Woburn Multi-room

Marshall Woburn Multi-room
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Stor og styg

Woburn er en højrøstet, ubarberet satan, men multirumsfunktionen halter betænkeligt.

Flot og velbygget. Mange tilslutningsmuligheder. Seriøs bas og enorme volumenressourcer.
Besværlige indstillinger. Ustabil forbindelse. Ikke god til krævende musik.

Den største og styggeste højttaler i Marshalls udbud er Woburn. Den er sådan en krabat, at man lige må overveje, hvor den kan stå derhjemme. Gerne tæt på andre lydkilder, da der er flere analoge indgange.

Ud over de installations- og håndteringsproblemer, der er beskrevet i testen af Marshall Acton, så kikser den også i daglig brug. Nogle gange er det kun den ene højttaler i en gruppe, der spiller. Nogle gange sker der intet, når man skifter lydkilde. Og nogle gange genstarter højttaleren pludselig. Marshall har tydeligvis problemer med deres software, som skal løses, hvis de skal være et alternativ.

Hvad lyden angår, så kan vi lige så godt fortælle, hvad Woburn ikke er. Det er ikke en højttaler til at sidde i lænestolen og høre violinkoncerter. Til det er lyden for ubalanceret, hvilket får akustisk musik til at lyde lidt indelukket.

Nej, her er det imponatoreffekt, det handler om. Med det store kabinet og de seriøse basporte får man en imponerende basgengivelse. Og den kan spille rigtig højt uden at lyde anstrengt. Hvilket gør den perfekt, når gæsterne råber på Metallica eller AC/DC.

Konklusion

Hånden giver et fingerpeg om størrelsen.

Marshall Woburn er stor som et hus og klædt i læder, har en tordnende bas og kan spille så højt, at man risikerer at få besøg af politiet. Den er ikke så god til klassisk musik, men det påstår den heller ikke. Det er ikke finesse, det handler om her, men rock’n’roll.

Ligesom med Acton er problemet den ujævne multirumsfunktionalitet. Indtil problemerne her er løst, må vi nøjes med at give en lavere karakter og anbefale den billigere Bluetooth-model i stedet.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Fakta

Udgangseffekt: 2 x 40 + 2 x 15 W

Tilslutninger: Wi-Fi, Bluetooth 4.2, RCA, 3,5 mm

Streaming: Spotify Connect, Chromecast, AirPlay

Andet: 7 hurtigvalg, duer med Google Assistant

Mål og vægt: 40 x 31 x 20 cm / 7,9 kg

Web: marshallheadphones.com

Bedste pris på Marshall Woburn Multi-room
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Test: Samsung VL350

Samsung VL350
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Lille og lavmælt

En stilig højttaler, der er let at gemme af vejen, men lyden er også lidt undskyldende.

Praktisk fjernbetjening. Stilfuldt design. Lyder godt på moderat volumen.
Ingen AirPlay eller Chromecast. Usikker software.

Samsungs nye multirumshøjttalere har et forfriskende anderledes design. Det opretstående format, de skjulte tilslutninger og den fine finish giver et luksuriøst indtryk. Vi kan også godt lide, at den har fjernbetjening, så man ikke behøver at lede efter mobilen.

Installationen sker via smart home-app’en SmartThings. Her virker det lidt overdrevet, at man skal oprette en konto bare for at spille musik. Processen måtte gentages et par gange, før højttalerne dukkede op. Det krævede også en del forsøg, før Spotify fandt højttalerne. Softwaren trænger tydeligvis til en opdatering eller to, før alt forløber smertefrit.

I betragtning af kabinettets ringe dybde og mangel på basporte er det ikke underligt, at bassen virker tam og indelukket. Ved lavere volumen lyder det dog ganske fint for sådan en lille højttaler. Men pas på med at skrue op for yndlingsnumrene – det begynder hurtigt at lyde spidst.

Hvis man er opmærksom på de fysiske begrænsninger og kan nøjes med at have den til baggrundslytning, duer den dog fint som det mindste medlem af et multirumsanlæg.

Fjernbetjeningen med fleksibelt volumenhjul og mikrofon.

Konklusion

Den mindste højttaler i Samsungs multirumsserie passer fint på en hylde i køkkenet, da den er meget flad, og ledningerne er pænt gemt af vejen på bagsiden. Den har også en smart fjernbetjening, så man behøver ikke at rode efter mobilen.

Så længe man ikke forsøger at skrue for højt op, lyder VL350 behageligt, omend basgengivelsen er tam. Installationen er derimod lidt bøvlet, højttaleren mister indimellem forbindelsen, og Spotify kan ikke altid finde højttaleren.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Fakta

Udgangseffekt: 45 + 10 W

Tilslutninger: Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5 mm

Streaming: Spotify Connect

Andet: Klargjort til Amazon Echo

Mål og vægt: 21 x 21 x 7 cm / 2,1 kg

Web: samsung.dk

Bedste pris på Samsung VL350
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Test: Samsung VL550

Samsung VL550
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Flot men fesen

For en så stor og dyr højttaler er basgengivelsen overraskende svag.

Praktisk fjernbetjening. Lækkert design. Passer også til smalle vindueskarme.
Ingen AirPlay eller Chromecast. Usikker software. Uventet svag basisgengivelse.

Storebror i Samsungs multirumsserie har et lidt underligt format med nøjagtig samme dybde som lillebror. Måske er det meningen, at den skal stå på en meget smal hylde? Der er en stor drejeknap med flere funktioner på toppen og touch-knapper til valg af lydkilde på siden.

Ud over de installations- og tilslutningsproblemer, der nævnes i testen af Samsung VL350, må vi også brokke os lidt over streaming-mulighederne. Manglen på AirPlay og Chromecast er et problem, hvis man f.eks. vil spille fra Tidal på flere højttalere. Det går ikke, så man må køre Bluetooth på én højttaler ad gangen. Denne begrænsning er Samsung ene om i testen.

Fordi det er AKG, der står for trimning af lyden, er forventningerne høje. Især da kabinettet er to en halv gang større end lillebrors. Det begynder også godt med akustisk musik, hvor stemmen kommer tæt på, og man virkelig kan høre hvert et knips på strengene. Men så snart vi skifter til popmusik, mærker man desværre, at VL550 har samme problem med basgengivelsen. Der er simpelthen ikke tilstrækkelig volumen i kabinettet. Bassen er der, men den er svag og anonym.

Touch-kontroller og diskrete lys giver et sofistikeret indtryk.

Konklusion

Forventningerne er sat højt til Samsung VL550. Den ser fræk og moderne ud, og lyden er trimmet af AKG. Men efter problemer med installation og tilslutning bliver vi også skuffet over det begrænsede udvalg af streaming-muligheder.

Når vi endelig får lyd i den, så lyder sangstemmer og akustiske instrumenter godt. Men desværre lyder al moderne, dansevenlig musik uinteressant, fordi basgengivelsen er så svag. Til prisen er det skuffende.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Fakta

Udgangseffekt: 2 x 10 + 3 x 45 W

Tilslutninger: Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5 mm

Streaming: Spotify Connect

Andet: Klargjort til Amazon Echo

Mål og vægt: 52 x 21 x 7 cm / 4,6 kg

Web: samsung.dk

Bedste pris på Samsung VL550
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Test: Sonos One

Sonos One
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

En højttaler for fremtiden

Lyder lige så godt som forgængeren, men er den lanceret for tidligt på vores breddegrader?

Fremtidssikret med kommende opdateringer. Fugtresistent. God lyd. Ikke dyrere end Play:1.
Det meste af pointen går tabt uden stemmestyring i Skandinavien. Lukket system.

Af størrelse er Sonos One næsten identisk med Play:1, men udseendet er blevet lidt mere anonymt, så den lettere kan smelte ind i indretningen. Knapperne på oversiden har måttet vige for touch-betjening til at starte og stoppe afspilningen og skrue op og ned for lydstyrken.

Installationen er som sædvanlig latterligt let. Man vælger at tilføje en ny højttaler i app’en, trykker på parringsknappen på bagsiden, og så dukker den op. Man kan parkoble to styk for at få et lille stereosæt. Eller bruge to som baghøjttalere i en lille hjemmebiograf sammen med Playbase eller Sonos Playbar, gerne med en Sub oveni.

Ligesom forgængeren Play:1 lyder One vanvittig godt i forhold til størrelsen. Vi har prøvelyttet til dem begge side om side. Ligesom storebror har den en åben og varm gengivelse, der gør, at det meste musik lyder behageligt. Selv ved relativt høj volumen. Måske lyder den endda lidt mere klart og fyldigt, omend der er ikke den store forskel.

På alle områder, hvor man kunne tænke sig en Play:1, kan Sonos One helt klart erstatte den.

Knapperne er erstattet af touch-betjening.

Konklusion

Hvem kunne tænkes at købe en Sonos One, som den ser ud i dag? Alle dem, der har gået og luret på en Play:1, kan også vælge One, da den ikke er dyrere. Alle dem, der ved, at de gerne vil have en smart-højttaler, som lyder bedre end de tilsvarende fra Amazon og Google. Og alle dem, der gerne vil kunne spille musik via AirPlay 2 fra deres Apple-enheder.

For Sonos One er den eneste smart-højttaler hidtil, der rent faktisk lyder godt med musik.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Fakta

Udgangseffekt: (ikke opgivet)

Tilslutninger: Ethernet, Wi-Fi

Streaming: Spotify Connect, AirPlay 2

Andet: Fugtresistent, klargjort til Amazon Alexa

Mål og vægt: 16 x 12 x 12 cm / 1,9 kg

Web: sonos.dk

Bedste pris på Sonos One
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Test: Sonos Play:5 II

Sonos Play:5 II
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Stadig herre i huset

Sonos’ opdaterede store model virker moderne, og lyden har også fået et løft.

Meget nem installation. Bredt udvalg af højttalere i samme familie. Klar og fyldig lyd.
Få tilslutningsmuligheder. Relativt lukket system.

Anden generation af Play:5 er væsentlig større end forgængeren, har et mere moderne udseende og er gået over til touch-betjening. Men frem for alt har den en moderne indmad, hvilket betyder, at det er en af de modeller, der nu er opdateret med understøttelse af AirPlay 2. Sonos er blandt af de få, der løbende opdaterer ældre modeller med nye funktioner.

Sonos har gradvist rettet deres app til, og den er klart mere moden end konkurrenterne. Det er nemmere at installere og konfigurere, og der er funktioner som Trueplay lydkalibrering, parkobling af højttalere og endda hjemmebio-opsætning.

Play:5 ligger en godt stykke over forgængeren rent lydmæssigt, og som multirumshøjttaler holder den stadig stand. Især hvis man har to, der spiller i stereo.

Højttalerens bedste egenskab er den rene og klare lyd, der især gavner gengivelsen af stemmer. Lydbilledet er væsentlig større, mere detaljeret og fokuseret, end vi oplevede det fra Harman og Samsung, og bassen er meget strammere og mere taktfast.

Konklusion

Der er god grund til Sonos’ dominerende position blandt multirumshøjttalere. Play:5 II er forbilledligt nem at sætte op og betjene, og alting fungerer bare. Desuden er der højttalere i flere størrelser i serien, højttalere til tv’et samt en subwoofer.

Lyden er rigtig god, selv om den ikke altid er bedst. Kombineret med fleksibilitet og fremtidssikring kan man føle sig tryg ved at investere i en multirumsløsning, der vil holde i lang tid fremover.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Fakta

Udgangseffekt: (ikke opgivet)

Tilslutninger: Ethernet, Wi-Fi, 3,5 mm

Streaming: Spotify Connect, AirPlay 2

Andet: Fugtresistent

Mål og vægt: 20 x 36 x 15 cm / 6,4 kg

Web: sonos.dk

Bedste pris på Sonos Play:5 II
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Test: Urbanears Lotsen

Urbanears Lotsen
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Behagelig køkkenradio

En indretningsvenlig højttaler, der spiller tilpas højt, når man roder med noget andet.

Flot og fås i mange farver. Nem betjening. Hurtigvalg til favoritter.
Det grove stof er en støvfælde. Står den i en bogreol, er det svært at se knapperne.

Vi har tidligere testet Urbanears’ mellemmodel Stammen, og nu er det blevet tid til den mindste, Lotsen. Serien er kendetegnet af et simpelt formsprog og klare farver. Tilslutningerne sidder listigt gemt på undersiden, men at knapperne sidder på oversiden, kan være et problem, hvis man vil stille den i en bogreol.

Selv om Urbanears anvender samme teknologiplatform som Marshall (begge mærker kommer fra Zound Industries), var installationen betydelig lettere og krævede ikke indblanding af Google Home. I det hele taget virker app’en lettere tilgængelig, og man finder hurtigt ud af, hvordan man bruger den.

På grund af størrelsen er Lotsen velegnet til at stå i køkkenet eller stuen. Her serverer den baggrundsmusik i en lind strøm og gør det rigtig godt. Den lyder varmt og har en meget behaglig og indsmigrende lyd.

Det er først, når man prøver at skrue op på maks en beruset aften, at man opdager dens begrænsninger. Bassen går ganske vist relativt dybt, men er meget beskeden, og man skal ikke forvente noget rock-party fra denne bette sag.

Praktiske hurtigvalg til indgange og playlister.

Konklusion

Urbanears’ højttalerserie er som taget ud af et boligmagasin med sit simple look og pæne stof i forskellige farver. Den mindste, Lotsen, er som skabt til at stå i køkkenet uden at stikke ud som teknologi-gadget. Installationen er relativt let, og fra app’en kan man justere lyden og vælge, hvilken eller hvilke højttalere der skal spille.

Den kan ikke spille voldsomt højt og har ikke nogen dybbas, men det betyder ikke så meget i små rum. Her lyder den ganske enkelt fint.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Fakta

Udgangseffekt: 20 W

Tilslutninger: Wi-Fi, Bluetooth, 3,5 mm

Streaming: Spotify Connect, Chromecast, AirPlay

Andet: 6 farver, 7 hurtigvalg

Mål og vægt: 18 x 17 x 12 cm / 1,9 kg

Web: urbanears.com

Bedste pris på Urbanears Lotsen
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Test: Urbanears Baggen

Urbanears Baggen
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Den store Bukke Bruse

Stor lyd fra en stor højttaler, som måske helst skal gemmes under bordet.

Flot og fås i mange farver. Nem håndtering. Seriøse volumenressourcer.
Det grove stof er en støvfælde. Svær at placere, hvis man skal kunne komme til knapperne.

Hvis lillebror Lotsen trives bedst i køkkenet, så er Baggen som skabt til dagligstuen. Det er et bæst af en højttaler, så man er faktisk nødt til at overveje, hvor den kan stå. Den er lidt stor til en hylde, det kan være svært at komme til knapperne på toppen, og den har brug for lidt luft omkring sig.

Som nævnt i testen af Lotsen fungerer Zound Industries’ software væsentlig bedre på Urbanears end på Marshall. Måske er det en nyere version? De eneste, man er nødt til at bruge Google Home til, er når man skal lave flere grupper af højttalere. Men for de fleste går det fint at bruge dens egen behagelige app.

At vi anbefaler at placere Baggen i stuen, skyldes det faktum, at den har volumenressourcer nok til at give god festlyd. Den spiller tilstrækkelig højt til, at gæsterne ikke kan tale med hinanden, men er nødt til at danse.

Det skal dog påpeges, at Baggen ikke er nogen baskanon som Marshall. Den går dybt ned i registeret, men der er ikke samme tryk på. Lyden er ikke så raffineret som på Audio Pro, men de allerfleste vil næppe finde noget at klage over.

Praktiske fysiske knapper, når man ikke kan finde mobilen.

Konklusion

Hvis man vil have en god hverdagshøjttaler til stuen, kan Baggen være et godt valg, da den let falder ind i interiøret. Det eneste problem er størrelsen, der gør, at man ikke kan placere den hvor som helst.

Når der er fest, kan man skrue op for lyden, til naboerne banker på væggene. Lyden er ikke så raffineret som på de bedste af konkurrenterne, men til denne pris er der ikke meget at klage over.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Fakta

Udgangseffekt: 60 W

Tilslutninger: Wi-Fi, Bluetooth, 3,5 mm

Streaming: Spotify Connect, Chromecast, AirPlay

Andet: 6 farver, USB-opladning af mobil

Mål og vægt: 30 x 30 x 22 cm / 6,6 kg

Web: urbanears.com

Bedste pris på Urbanears Baggen
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
Først gik vi alle sammen ud og købte trådløse højttalere til vores mobiltelefoner, fordi vi var trætte af fysiske musikkilder. Det næste skridt er at kunne spille samme musik i flere rum samtidig – eller forskellig musik, hvis det er det, vi føler for. Kort sagt multirumssystemer, som det hedder på nudansk. I lang tid var det Sonos, der dominerede, med nogle få hi-fi-mærker som udfordrere. Men nu har snart sagt enhver producent af trådløse højttalere tilføjet multirumsfunktioner. Ofte til en rigtig god pris. Men er det virkelig så nemt som bare at klistre nogle nye kredsløb og antenner på sine gamle trådløse modeller? Er multirum blevet nemt og billigt? Nej, viser det sig i vores test. Flere af modellerne er ufattelig komplicerede at installere. Nogle af dem er besværlige at betjene. Nogle af dem har endda problemer med opkoblingen og mister forbindelsen gang på gang. Med tiden vil de fleste nok få løst problemerne, og de kommende år vil vi sikkert få mere brugervenlige og stabile produkter se, også i det lavere prissegment. Men indtil da er man nødt til at læse lidt, før man køber … [caption id="attachment_83572" align="alignnone" width="460"] (Foto: Producent)[/caption]

Hvorfor multirum?

Ud over den indlysende fordel ved at have lyd i alle rum er der flere fordele ved at afspille musik via det trådløse netværk i stedet for Bluetooth. Man får bedre dækning og behøver ikke at lade telefonen ligge tæt på højttaleren. Den højere kapacitet i trådløse netværk betyder også, at det ikke er nødvendigt at komprimere lyden så meget, hvilket igen giver bedre lydkvalitet. Hvis telefonen ringer, bliver musikken ikke afbrudt. Og hvis man kører Spotify Connect, streames lyden direkte fra tjenesten til højttaleren, og mobilen er bare fjernbetjening. Derfor holder batteriet meget længere. [caption id="attachment_83573" align="alignnone" width="460"] (Foto: Producent)[/caption]

Det skal du tænke på

At investere i et multirumssystem er noget helt andet end at købe en brug-og-smid-væk Bluetooth-højttaler. Det er nemlig en langsigtet investering, som man sandsynligvis vil udvide med tiden og bruge en hel del penge på. Derfor er det vigtigt med produkter, der holder længe og løbende får opdateringer samt nye funktioner og tjenester. Man bør også tage et kig på producentens udbud af højttalere. Det er rart at slippe for at have ét mærke på den trådløse receiver, et andet på tv-lyden og et tredje på højttalerne rundt om i huset. Med tilhørende apps. Det skulle gerne være lettere med et multirumssystem, ikke sværere.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på 12 Multirumshøjttalere
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

annonse
Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.
Test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.