Efter først at have slået igennem med den gigantiske – og meget dyre – Ambeo Soundbar (efterfølgende døbt Max), og derefter det noget mere fornuftige alternativ i den lidt mindre, men stadig storslåede, Ambeo Soundbar Plus, er tiden endelig kommet til en kompakt soundbar fra den kant. Nemlig Ambeo Soundbar Mini.
“7.1.4” kanaler
Ligesom sin storebror Plus understøtter Ambeo Soundbar Mini op til 7.1.4-lyd. Men ligesom Plus-udgaven har Mini ikke nok højttalerenheder. Faktisk har Mini endnu færre, da den mangler de øverste højttalere til 360-lydformaterne Dolby Atmos og DTS:X. I stedet forlader Mini sig udelukkende på digital processorkraft for at skabe illusionen af lyd omkring os.
Rumkorrektion og subwoofer
Ambeo Soundbar Mini har indbygget højttalerkalibrering og rumkorrektion via indbyggede mikrofoner. Et koncept, der fungerer glimrende for begge storebrødre.
Hvis du vil have mere bas, kan du tilslutte ikke bare én, men fire trådløse Ambeo Sub-subwoofere. Det kan dog være dyrt – hver subwoofer koster næsten lige så meget som en Mini soundbar. Heldigvis kan de fleste klare sig med kun én.
Opsætning og brugervenlighed
Ambeo Mini tilsluttes nemt til dit hjemmenetværk via Google Home-appen. Den kan derefter findes i Sennheiser Smart Control-appen. Appen tjekker først for opdateringer og spørger derefter, om du vil kalibrere soundbaren. Tryk “ja”, og det tager tre minutter med forskellige swipe-lyde, før soundbaren er sat op.
Lyd fra TV’et er tilgængelig via HDMI-stikket med eARC. Musik kan streames via Spotify Connect eller Tidal Connect, hvoraf sidstnævnte også understøtter Dolby Atmos-musikudgivelser. Da soundbaren har både Chromecast og AirPlay 2 indbygget, kan andre musiktjenester streames på den måde.
Sennheiser Ambeo Soundbar Mini er nem at bruge. Lyden styres direkte fra TV’ets fjernbetjening, og det er en leg at streame musik.
Lydkvalitet
Ukalibreret er lyden helt fin. Dialogen fra Formula 1: Drive to Survive er naturlige og klare. Ingen hævelse eller misfarvning i mellemtonen. Men de kommer heller ikke ordentligt ud, og indtrykket af Dolby Atmos-surroundlyd er fraværende, med bilerne, der flyver forbi os på skærmen, men uden et lydbillede til troværdigt at understøtte det.
Efter kalibreringen bliver det meget bedre. Pludselig vokser lydbilledet udad i siderne, og man får straks en anden fornemmelse. Bilerne befinder sig nu på et todimensionelt plan i stedet for en endimensionel linje.
Højdeelementet i Dolby Atmos-lydsporet kommer ikke så godt igennem, hvor både Samsung HW-Q995C og Sony HT-A5000 er mere overbevisende. Men i betragtning af størrelsen scorer Sennheiser godt her.
Dialogerne er også meget mere åbne og tydelige efter kalibreringen. Tom Cruises stemme i Mission: Impossible – Fallout er betydeligt klarere end før, og lydeffekter er bedre adskilt.
Soundbaren er dog langt fra et basmonster i sig selv. Og den overordnede dynamik kunne bestemt være bedre. Den bliver en smule flad. Heldigvis har vi Ambeo Sub-subwooferen at teste med.
Med subwoofer
Sammen med subwooferen bliver lyden endnu større. Ikke kun oplevelsen af bas, men også luften i toppen kommer bedre frem. Kontrasterne bliver klarere. Subwooferen integreres meget godt i lydbilledet, og timingen er fin.
Der findes dog mere hårdtslående subwoofere til samme pris, for Ambeo Sub er langt fra gratis til 5.600 kroner. Men vi synes, at den tilføjer så meget til lyden, at den løfter soundbaren op i en kvalitetsklasse.
Hvem er den til?
Filmoplevelsen er rigtig god med denne pakke, og musikken lyder også naturlig, åben og god. Helt klart en pakke, man skal overveje, hvis pladsen er trang – eller man vil have noget, der ikke fylder for meget i synsfeltet.
Ambeo Soundbar Mini er stadig en hård nød at knække. Selv uden en subwoofer er prisen høj. Lyden er en tand bedre end den lige så kompakte Sonos Beam, men til næsten den dobbelte pris. Beam giver dig mere for pengene. Storebror Ambeo Soundbar Plus giver efter vores mening også mere værdi for pengene. Det meget større lydbillede, især i højden, og den betydeligt bedre dynamik er mere værd end prisforskellen.
Hvis du tilføjer Ambeo Sub i ligningen, bliver Soundbar Mini et meget mere komplet produkt. Men så bliver prisen pludselig højere end for både Samsung HW-Q995C og Sony HT-A5000 i et system med SA-SW3. Begge giver en mere komplet film- og TV-oplevelse end Soundbar Mini. Sonos Beam og Sub Mini er mere oplagte at sammenligne med, en pakke, der koster lidt over halvdelen af Sennheiser-systemet.
Sennheiser Ambeo Soundbar Mini: Konklusion
Mange har ledt efter en mindre og mere prisvenlig soundbar fra Sennheiser, og Ambeo Soundbar Mini er svaret. Den passer elegant ind i ethvert miljø og fungerer særligt godt med mindre TV-skærme. Den lyder afbalanceret og fint på egen hånd, men det er først, når den parres med Ambeo Sub-subwooferen, at den virkelig kommer til live.
Men prisen spiller en rolle, og her falder den mellem to stole. Du får mere for pengene med billigere soundbars, og hvis du går lidt op i pris, får du meget mere storslået lyd. Vi vil med glæde anbefale Ambeo Soundbar Mini, men hold øje med prisen og slå til, når du ser et godt tilbud.
Også i denne test:
Loewe klang bar3 mr
Imponerende bas!
Testens "wild card" er denne soundbar fra Loewe, som leverer en imponerende fyldig lyd. Med klang bar3 kan du faktisk overleve uden en subwoofer.
Samsung HW-Q995C
Biografkongen!
Når det handler om at levere fordybende filmlyd, er Samsungs topmodel HW-Q995C det rigtige værktøj til opgaven.
Sony HT-A5000
Sony leverer varen
Sony HT-A5000 er en strålende, velspillende og brugervenlig soundbar med en bred vifte af funktioner.
Yamaha True X 50A (SR-X50A)
Godkendt
Yamahas soundbar er en fryd for øjet og lyder helt fint.