Hvis du vil have de absolut bedste lydoplevelser, er der meget at hente ved at droppe subwooferen og i stedet bruge pengene på større og bedre højttalere. Så får du både i pose og sæk – god lyd til både musik og film!
For mange er ti tusind kroner smertegrænsen for højttalerkøb til hjemmebiografen. Trods alt skal man have Blu-ray-afspiller og surround-receiver oveni. Udvalget af højttalere er stort, men det ender ofte med, at man vælger et system med en subwoofer og små satellithøjttalere.
Sådanne små systemer er gode til film. Men selv om subwooferen giver seje effekter, har de andre højttalere ofte et begrænset lydtryk. Det fungerer som regel dårligere til musik, fordi subwoofer og højttalere ikke overlapper hinanden ordentligt i overgangen. Så kan musikoplevelsen let blive mere irriterende end inspirerende.
Derfor kan det betale sig at tænke anderledes. Ved helt at droppe subwooferen får man råd til større og bedre højttalere.
Gulvhøjttalere i front giver mere massiv lyd til musik i stereo. En større centerhøjttaler tilfører dialoger i film mere fylde, og man skal heller ikke undervurdere betydningen af baghøjttalere af en vis størrelse. En større højttalerpakke af ordentlig kvalitet giver simpelthen bedre og sejere oplevelser.
Køb subwooferen senere
Dermed ikke sagt, at du ikke kan anskaffe en subwoofer senere og få endnu kraftigere gengivelse af de heftigste bas-effekter på film – plus musik i surround. Men det kan du gøre, næste gang du har råd. Da skal du vide, at subwooferen ikke behøver at være af samme mærke som de andre højttalere. Der er flere producenter, som har specialiseret sig i subwoofere, bl.a. SVS, REL og Velodyne.
5 kombattanter
I denne test har vi fundet fem systemer, der alle er baseret på gulvstående fronthøjttalere med center- og baghøjttalere fra samme højttalerserie.
Fire af systemerne koster i omegnen af 10.000 kroner og konkurrerer om titlen Bedst i Test. To af disse bruger horndiskanter for at få en mere energisk og effektiv gengivelse, hvilket især kan være en fordel til film. Det gælder Cerwin-Vega og Klipsch, mens Q Acoustics og Tannoy anvender almindelige dome-diskanter.
Sådan testede vi
Alle højttalerpakkerne er testet med et bredt udvalg af musik i stereo plus højopløst musik i surround-sound og endelig filmen The Bourne Legacy på Blu-ray. Kilden var high-end afspilleren Electrocompaniet EMP 2 koblet til den gedigne, men ikke overdådige surround-receiver Onkyo TX-NR929. Fordelen ved det er, at den kan lave hurtig autojustering af forsinkelse, lydniveau og delefrekvens, uden at man skal rode med en equalizer, så det udelukkende er højttalerne, vi lytter til.
Receiveren er sat til at sende fuldt frekvensområde til alle højttalere. Men vi har også prøvet med en subwoofer i surround for at finde ud af, hvordan højttalerne yder i optimal opsætning. For at give alle et lige godt udgangspunkt har vi brugt den samme sub. Valget faldt på vores referencemodel, Procella P15, en high-end subwoofer med to hårdtslående 15 tommers elementer, som er lynhurtig og uden egen klangsignatur, og således lader højttalerne blomstre selv, bare uden at de skal håndtere LFE-kanalen (Low Frequency Effects)
Klipsch Reference 5.0
Gylden lyd
Uanset om det er action, drama, jazz eller rock, der står på menuen, går du ikke galt i byen med Klipsch.
Q Acoustics 2000i 5.0
Hvide riddere
Engelsk Q Acoustics har sat sig som mål at være et af de bedste højttalermærker i forhold til pris. Store ambitioner, men konceptet ser ud til at fungere.
Cerwin-Vega XLS 5.0
Basbrøl
Hvis du vil spille højt, så er Cerwin-Vega sagen. Men både film og musik har også brug for andre kvaliteter.
Tannoy Mercury 5.0
Mere musikalsk end macho
Mercury-serien fra Tannoy er blandt vores absolutte budgetfavoritter til stereo, men de er seje nok til hjemmebiografen?
Argon 6000 5.0
Billigt på enhver måde
“Hør det hele for den halve pris” lover testens billigste højttalersæt. Det er ikke helt sandt.