TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: 5 trådløse højttalere

Lige så enkelt, bare bedre

I en trådløs verden er det let at fortabe sig i enkelthøjttalere. Men det er lige så simpelt med to højttalere – og det giver meget bedre lyd.

Af / 18/06/2018 - 16:18
5 trådløse højttalere

Budgetvenlige reolhøjttalere er gået fra at sælge som varmt brød til at være en skygge af sig selv. Selv om de måske aldrig har givet bedre lyd for pengene end lige netop nu. I stedet vil folk have det trådløst, med mobilen som lydkilde.

Af samme grund er løsninger med enkelthøjttalere blevet populære. Både overkommelige Bluetooth-højttalere og multirumshøjttalere, hvor Sonos regerer – med hård konkurrence fra HEOS, Bluesound med flere.

Men hvis du vil have den allerbedste lyd, er det ikke nok med én højttaler. To er nemlig meget mere end det dobbelte af én i denne sammenhæng, fordi lydbilledet pludselig folder sig ud i rummet mellem højttalerne. Og et ordentligt stereoperspektiv er uvurderligt, når man skal leve sig ind i musikken.

Stereohøjttalere med Bluetooth

En god løsning er at koble et par gode reolhøjttalere til en forstærker, der modtager lyden trådløst fra mobilen. Men endnu mere praktisk er det at bygge den trådløse modtager og forstærkningen ind i selve højttalerne. Og det er den slags højttalere, vi ser på denne gang. Alle har fjernbetjening, så man kan styre dem fra sofaen.

Alle højttalerne i denne test har desuden analog lydindgang, mange har pladespillerindgang, og alle har optisk digitalindgang.

Annonce

Hvis du slutter tv’et til dér, vil du tabe kæben over, hvor meget bedre lyden fra fladskærmen bliver! For mange kan det være en bedre løsning end en soundbar, fordi man får fyldig lyd uden behov for en subwoofer. De bedste byder også på vanvittig meget bedre musikformidling end nogen soundbar, vi har hørt.

Under fem tusind

Vi har ledt efter højttalere under den magiske 5.000-kronersgrænse, og i dette prisleje er der gerne indgået et kompromis, idet al elektronik er placeret i den ene af højttalerne, som så er forbundet til den anden med et helt almindeligt højttalerkabel. Dette gælder alle højttalerne i testen.

Vi har fundet fem spændende kandidater.

Klipsch har udvidet deres aktive højttalerserie, og en af vores store favoritter, R-15PM har fået en lillebror. R-14PM er meget kompakt og kan være i de fleste bogreoler. Så har vi danske System Audios saxo 3 active, der tager over for saxo 1 active – også en tidligere favorit i klassen. Triangle er en anerkendt fransk højttalerproducent, og vi er spændt på, hvordan Elara LN01A klarer sig.

Outsiderne denne gang er Argon Alto 5 Active og Ruark MR1 Mk2. Argon, fordi de koster under det halve af de dyreste og dermed er langt det billigste højttalerpar i testen. Ruark, fordi det er det absolut mindste højttalerpar. Mon fysikkens love giver nogle lydmæssige udfordringer?

Sådan testede vi

Alle højttalerne har flere forskellige indgange, både med og uden kabel. Vi har lagt vægt på ydelsen som trådløse højttalere og anvendt Bluetooth, fordi vi tror, at det er, hvad flertallet vil bruge det meste af tiden. Lydkilden var en iPhone X med musik-app’en Tidal, som tilbyder musik i cd-kvalitet.

Triangle Elara LN01A

Livlig og praktisk

Triangles trådløse højttalere er et velkonstrueret og letanvendeligt alternativ i prisklassen.

Kompakte og vellydende allround-højttalere med mange tilslutninger og god brugervenlighed.
Ingen USB-indgang, ussel fjernbetjening og relativt høj pris.
Læs hele testen

Ruark MR1 Mk2

Elegant charmør

Ruark-højttalerne er både små og anvendelige, men kommer til kort på det vigtigste.

Lækkert design og tillidsvækkende kvalitet med god brugervenlighed og relativt fyldig og varm lyd i betragtning af størrelsen.
Ingen USB- eller pladespillerindgang, lidt grå lyd og anæmisk dynamik med begrænset evne til at engagere.
Læs hele testen

SA saxo 3 active

Lyder fint, men …

SA har finjusteret deres saxo-serie, og saxo 3 active har fået pladespillerindgang.

Bassen er overraskende varm og fyldig, og højttalerne lyder aldrig skarpt eller pågående.
Lyder mere forsigtigt og tilbageholdende, end vi er vant til fra SA, som normalt laver meget energiske og dynamiske højttalere.
Læs hele testen

Argon Alto 5 Active

Et kup til prisen

Testens billigste højttalere er slet ikke noget at kimse af. Argon Active 5 spiller faktisk imponerende godt!

Argon-høyttalerne har en tydelig, luftig og fyldig lyd, som absolutt kan måle seg med langt dyrere konkurrenter.
Højttalerkabel skal købes separat.
Læs hele testen

Klipsch R-14PM

En lille krudttønde

Det er ikke størrelsen, det kommer an på. Disse dynamiske vidunderbørn fra Klipsch knockouter de større udfordrere!

Klipsch-højttalerne tegner et massivt, lækkert og detaljeret lydbillede op.
Billig kabinet-finish. Hvis man vil have ordentlig dybbas, må man parre dem med en separat subwoofer.
Læs hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tre premium soundbars der forbedrer din filmoplevelse

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!