TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: 6 High-End Soundbars

De bedste soundbars – med ægte surround

Disse soundbars er for dem, der ønsker ægte surroundlyd og en imponerende biografoplevelse, men ikke gider separate komponenter og ledninger. Men de koster også derefter!

Af / 28/03/2023 - 09:00
6 High-End Soundbars

De fleste soundbars er beregnet til folk, som ønsker bedre lyd fra TV’et, uden at det skal koste en formue, kræve ret meget plads, eller være kompliceret at bruge. Lyden skal kunne skrues op og ned med TV’ets fjernbetjening, således at soundbar’en ikke opleves som ekstraudstyr, men som en naturlig del af oplevelsen.

Men hvad nu hvis du elsker brugervenligheden og den gode placering, men stadig er villig til at betale ekstra for ordentlig kvalitet? Og du ønsker fuldt udbytte af objektbaserede 3D-lydformater som Dolby Atmos, og måske endda DTS:X?

For der er jo nogle af os, der hader kabelrod og besværlig anvendelighed, og helst ikke vil have store gulvhøjttalere eller stativer, men stadig gerne vil have den bedst mulige lyd. Her kommer soundbars i high-end-klassen virkelig ind i billedet.

Heftige soundbars med ordentlig bas!

I denne stor-test har vi kørt den helt ud, med adskillige af de nyeste, største og dyreste (!) soundbars / hjemmebiograf-systemer på markedet! De leveres næsten alle komplet med både subwoofer og baghøjttalere – enten som fulde pakkeløsninger (hvor man kan spare lidt penge), eller som separate komponenter (hvilket typisk trækker prisen noget op).

Ordentlig biograflyd, og samtidig også en overbevisende gengivelse af musik, kræver at fundamentet er i orden. Du skal med andre ord bruge en subwoofer. Og den skal være god. Mange soundbars i high-end-klassen er tilgængelige uden subwoofer, så du kan vælge at købe en trådløs subwoofer ved siden af. Nogle lader dig vælge mellem flere modeller, ud fra størrelsen på din stue – og dit budget. I denne prisklasse vil vi anbefale dig at gå efter den bedste subwoofer, hvis du har muligheden.

Annonce

Baghøjttalere

Trådløse baghøjttalere kan også anbefales, hvis du ønsker den allermest omsluttende surroundlyd. Selv de soundbars som er bedst til at give en illusion af surroundlyd uden baghøjttalere, vil klart blive endnu bedre med dem. Du får både endnu større surroundlyd, og når soundbaren slipper for at manipulere for meget med modfase og andre tricks, for at danne et stort lydbillede, kan den i stedet fokusere på at lave bedst mulig lyd, med endnu bedre dynamik.

I denne test kan nogle soundbars udbygges med subwoofer og baghøjttalere (Bluesound Pulse Soundbar+, Sonos Arc, Sony HT-A7000), mens nogle har disse medfølgende i pakken (LG S95QR, JBL Bar 1300). Derudover har vi Sennheiser Ambeo Soundbar Plus, hvor subwoofer er tillægsudstyr, men hvor baghøjttalere ikke engang er et tilbud. “Fordi du ikke har brug for det,” mener Sennheiser selv.

Hvor godt kan det blive?

De bedste soundbars i denne klasse kan give rigtig god lyd til både film og musik – med et stort og omsluttende lydbillede, som til og med bevæger sig over hovedet på os, hvis lydkilden for eksempel har Dolby Atmos. Man kan næsten narres til at tro, at man faktisk sidder i en biografsal.

Sammenlignet med løse komponenter er en soundbar alligevel stadig et kompromis, da der er rigtig meget, der skal behandles og presses igennem nogle små højttalerenheder. Men baghøjttalere hjælper virkelig godt på det, og hvis subwooferen ellers holder et vist niveau, vil denne hjælpe soundbaren med at optegne et stort og stabilt lydbilde, med masser af energi.

Hvor stor bør soundbaren være?

Når du skal vælge en soundbar, er det naturligt at tage udgangspunkt i dit TV, hvor stor den er, hvordan den skal placeres, og ikke mindst hvad den skal bruges til! Visuelt kan det virke underligt, hvis soundbaren er væsentligt bredere eller smallere end TV-skærmen. En bredere soundbar giver typisk også et større lydbillede, der bedre matcher handlingen på skærmen. Generelt kan man sige, at et stort TV skal have en stor soundbar, så lyden matcher billedet. En større soundbar har naturligvis plads til flere højttalerelementer, deraf mulighed for flere surround-kanaler, større lydtryk og bedre, mere detaljeret, lyd!

Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ og 2 x Pulse Flex 2i

God lyd, med begrænsninger

Bluesound laver altid vellydende produkter. Men med systemet omkring Pulse Soundbar+ savner vi noget vigtigt.

Vældig naturlig og fin lyd. Dialogerne i mellemtonen lyder fremragende, og bassen er tonalt god.
Subwooferen mangler krudt, baghøjttalerne er vanskelige at synkronisere korrekt i tid i forhold til resten. Uden tophøjttalere er det særdeles begrænset med Dolby Atmos-effekt. Ingen rumkalibrering.
Læs hele testen

LG S95QR

Prøv igen, LG

Det ser meget imponerende ud på papiret - men soundbaren fra LG falder igennem, når det virkelig gælder.

Omsluttende surroundlyd, også i højden. Nem at bruge. Rumkorrektion.
Lyden mangler opløsning, specielt i diskanten. Der er pulserende støj fra subwooferen ved lave lydsignaler. Subwooferen er ikke kontrolleret nok, og man kan tydeligt høre, hvor den er placeret.
Læs hele testen

JBL Bar 1300

Storslået biograflyd til prisen

JBL Bar 1300 er den billigste soundbar i testen, men det forhindrer den ikke i at levere særdeles potent og hårdtslående hjemmebiograf-lyd.

JBL serverer et stort og dynamisk lydbillede med heftig dybdebas og overbevisende surround-effekt. Derudover også gode tilkoblingsmuligheder og helt trådløse baghøjttalere.
Afhængig af om baghøjttalerne er med i systemet, kan denne soundbar blive lige lovlig pladskrævende.
Læs hele testen

Sony HT-A7000 + SR-SA5 + SW-SA5

Surroundlyd fra øverste hylde

Denne potente pakkeløsning fra Sony fungerer fremragende til både filmlyd og musik.

Sony leverer et stort og luftigt surround-lydbillede med klar stemmegengivelse. Højttalerne kan spille højt og rent, med en sprudlende dynamik i bassen.
Prisen er høj, og den brede soundbar kræver godt med plads.
Læs hele testen

Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)

Endelig, Sonos!

Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 højttalere i surround-kanalerne bagtil, er scenen sat til en imponerende stor, naturtro og omsluttende lyd. Cirklen er sluttet!

Sonos-systemet omslutter os med tætpakket og detaljeret surroundlyd. Baghøjttalerne skaber et massivt surround-lydbillede, som hænger godt sammen med soundbar og sub.
Med kraftige baghøjttalere bliver prisen høj, og soundbaren mangler understøttele af lydformatet DTS:X.
Læs hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus og Ambeo Sub

Overbeviser uden baghøjttalere

Sennheiser hævder, at deres Ambeo Soundbar Plus ikke har brug for baghøjttalere, for at omringe dig med lyd. Og det stemmer faktisk.

Meget stort og omsluttende lydbillede, selv uden baghøjttalere. Klar, åben og dynamisk lyd. Automatisk rumkalibrering.
Lidt tam subwoofer. Kan ikke udbygges med baghøjttalere.
Læs hele testen

1 kommentar til “6 High-End Soundbars”

  1. Jeg syntes at Samsung mangler i jeres sammenligning. Det ville være godt at vide hvordan de ligger i forhold til disse.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Slank dansker imponerer

Ekstreme kraftkarle fra Norge

Her får du den bedste lyd

Bærbar partyhøjttaler

Tre premium soundbars der forbedrer din filmoplevelse

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed