TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: LG S95QR

Prøv igen, LG

Det ser meget imponerende ud på papiret - men soundbaren fra LG falder igennem, når det virkelig gælder.

Af / 28/03/2023 - 09:00
LG S95QR

Lyd & Billede mener

  • Omsluttende surroundlyd, også i højden. Nem at bruge. Rumkorrektion.
  • Lyden mangler opløsning, specielt i diskanten. Der er pulserende støj fra subwooferen ved lave lydsignaler. Subwooferen er ikke kontrolleret nok, og man kan tydeligt høre, hvor den er placeret.

LG laver nogle af de bedste TV-apparater, verden har set. Derimod har de ikke altid været lige så heldige i vores gruppetests af lydprodukter. Er det mon nu, det bliver anderledes for koreaneren?

LG S95QR bar

LG S95QR

Med S95QR kører LG lige på og hårdt med én af ​​de dyreste soundbars, vi har set; i hvert fald når vi taler om alt-i-én-pakker, hvor både subwoofere og baghøjttalere følger med i pakken. Med hele 9.1.5 kanaler vil LG indhylle os i et lydbillede, med maksimal nøjagtighed i alle tre dimensioner.

Soundbaren er stor og bred, men den vejer ikke meget. Her er der masser af luft! Det samme kan siges om subwooferen og baghøjttalerne, og det føles lige lovlig plastik-agtigt til at kunne retfærdiggøre denne høje pris.

S95QR har hele tre højdekanaler i selve soundbaren, hvor centerkanalen også har fået en tilhørende højdekanal. Da denne kanal faktisk ikke er en del af hverken Dolby Atmos– eller DTS:X-formatet, bruger LG yderligere lydbehandling (DSP) til at skabe denne kanal. Blandt andet løftes dialogerne op fra under TV’et, så det lyder som om, de kommer fra midten af ​​skærmen.

Annonce
LG S95QR rear speakers 2 scaled 1 scaled
De trådløse baghøjttalerne har både side- og opadrettede højttalerenheder, for optegne det størst mulige lydbillede. Foto: LG

Også baghøjttalerne har egne topkanaler, så vi tilsammen har hele fem kanaler med højdeinformation. Vi har yderligere syv kanaler i soundbaren, og to mere i baghøjttalerne, og til sidst har vi subwooferen, som kan placeres hvor man har lyst i rummet.

LG har en såkaldt TV Sound Mode Share funktion, som gør at soundbaren kan udvides med højttalerne fra et nyere LG-TV. Herved kan man opnå et endnu større lydbillede.

LG-S95QR
Foto: LG

Rumkalibrering

LG hævder, at deres soundbar bruger kunstig intelligens til kalibrering af rummet. Med intern mikrofon og teknologi til såkaldt rumbevidsthed analyseres det rum, soundbaren befinder sig i, så lyden tilpasses bedst mulig.

Der udsendes specielle “ploppelyde” gennem alle højttalerne, og derefter kommer der noget, der lyder som en hel flok kuk-ure! Dette er ikke ligesom andre kalibreringslyde, vi har hørt, men her er der tydeligvis mening med galskaben. Det virker i hvert fald!

Opsætning

Det er meget enkelt at sætte dette system op. Du bruger bare Google Home-app’en på din mobil, og kobler soundbaren til netværket. De trådløse baghøjttalere og subwooferen kobler sig så automatisk til soundbaren.

Eftersom soundbaren har både Chromecast og AirPlay indbygget i sig, og desuden også Spotify Connect, understøtter den således de allerfleste musikstreamingtjenester. Skal du have Dolby Atmos fra Tidal, skal du dog koble soundbaren til TV’et med HDMI eARC.

LG S95QR
LG bruger digital lydbehandling fra Meridian. Foto: LG

Lydkvaliteten

Formula 1: Drive to Survive på Netflix er en virkelig god dokumentar, som bare bliver bedre, når den får et ordentligt lydbillede. Når bilerne suser rundt på banen, engagerer man sig endnu mere i det, når man også får surroundlyd med. Og LG klarer denne opgave bedre end Bluesound. Vi oplever et holografisk lydbillede, med en fin lydboble omkring os. Den ekstra højdekanal fortil løfter dialogerne til en god højde. Så langt, så flot.

Men, stemmer lyder skarpe; især s-lyde skurrer lidt vel meget i ørene. Subwooferen følger ikke godt nok med, til at skabe det nødvendige fylde i bundregistret. Den mangler energi i bunden, og den er heller ikke lineær nok.

Hvad er den her knitren fra subwooferen?, spørger Geir.

Ja, her lyder det underligt, bekræfter Audun.

LG S95QR
Subwooferen er det svageste led i S95QR-systemet. Foto: LG

I begyndelsen af Intet nyt fra vestfronten hører man skudsalver i det fjerne, mens det suser stille gennem træerne i skoven. Dette er en meget stemningsskabende scene, men fra vores testeksemplar hører man en lavmælt, pulserende knitren fra subwooferen. Som om den ikke rigtig ved, om den skal være tændt eller slukket.

Om det er en noise gate der arbejder, eller om det er mangel på ordentlig dithering af signalet, ved vi ikke, men det virker som om, at når lyden er næsten stille, så arbejder anlægget hårdt med at finde ud af, om det skal lave lyd eller ikke. Det ender så med knitren. Dette kan kun høres i meget lavmælte scener – problemet er, at dem kan der godt være en hel del af i en films eller TV-episodes spilletid.

Denne knitren melder sig ikke i samme grad ved musikafspilning, specielt ikke i popmusik, som i meget mindre grad har disse meget stille passager. Alligevel synes vi, at det hele lyder lidt for fladt. Lyden er lidt for hård og ikke særlig velopløst i toppen, mens bassen er lige lovlig tam. Dette var ikke, hvad vi forventede os af en soundbar til 18.000 kroner.

LG Soundbar 02 scaled scaled 1 scaled
Foto: LG

Konklusion

LGs suverænt dyreste og heftigste soundbar hedder S95QR og har et tilstrækkeligt komplet udvalg af kanaler til at gengive et holografisk og stort lydbillede. Den del fungerer godt; vi er omgivet af lyd både rundt om os og over os.

Desværre mangler der opløsning i topregistret, og vi savner luft og realisme i det, vi hører. Subwooferen mangler både kraft og tonalitet sammenlignet med andre subwoofere i denne klasse, og det generelle kvalitetsindtryk ser også ud til at være fra en lavere prisklasse.

Dette er slet og ret ikke godt nok til 18.000 kroner.

Karakter
LG S95QR
High End

Også i denne test:

Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)

Endelig, Sonos!

Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 højttalere i surround-kanalerne bagtil, er scenen sat til en imponerende stor, naturtro og omsluttende lyd. Cirklen er sluttet!

Sonos-systemet omslutter os med tætpakket og detaljeret surroundlyd. Baghøjttalerne skaber et massivt surround-lydbillede, som hænger godt sammen med soundbar og sub.
Med kraftige baghøjttalere bliver prisen høj, og soundbaren mangler understøttele af lydformatet DTS:X.
Læs hele testen

Sony HT-A7000 + SR-SA5 + SW-SA5

Surroundlyd fra øverste hylde

Denne potente pakkeløsning fra Sony fungerer fremragende til både filmlyd og musik.

Sony leverer et stort og luftigt surround-lydbillede med klar stemmegengivelse. Højttalerne kan spille højt og rent, med en sprudlende dynamik i bassen.
Prisen er høj, og den brede soundbar kræver godt med plads.
Læs hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus og Ambeo Sub

Overbeviser uden baghøjttalere

Sennheiser hævder, at deres Ambeo Soundbar Plus ikke har brug for baghøjttalere, for at omringe dig med lyd. Og det stemmer faktisk.

Meget stort og omsluttende lydbillede, selv uden baghøjttalere. Klar, åben og dynamisk lyd. Automatisk rumkalibrering.
Lidt tam subwoofer. Kan ikke udbygges med baghøjttalere.
Læs hele testen

Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ og 2 x Pulse Flex 2i

God lyd, med begrænsninger

Bluesound laver altid vellydende produkter. Men med systemet omkring Pulse Soundbar+ savner vi noget vigtigt.

Vældig naturlig og fin lyd. Dialogerne i mellemtonen lyder fremragende, og bassen er tonalt god.
Subwooferen mangler krudt, baghøjttalerne er vanskelige at synkronisere korrekt i tid i forhold til resten. Uden tophøjttalere er det særdeles begrænset med Dolby Atmos-effekt. Ingen rumkalibrering.
Læs hele testen

JBL Bar 1300

Storslået biograflyd til prisen

JBL Bar 1300 er den billigste soundbar i testen, men det forhindrer den ikke i at levere særdeles potent og hårdtslående hjemmebiograf-lyd.

JBL serverer et stort og dynamisk lydbillede med heftig dybdebas og overbevisende surround-effekt. Derudover også gode tilkoblingsmuligheder og helt trådløse baghøjttalere.
Afhængig af om baghøjttalerne er med i systemet, kan denne soundbar blive lige lovlig pladskrævende.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?

Spillende kanelsnegl til at hægte på tøjet