TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)

Endelig, Sonos!

Med Sonos Arc, Sub og de nye Era 300 højttalere i surround-kanalerne bagtil, er scenen sat til en imponerende stor, naturtro og omsluttende lyd. Cirklen er sluttet!

Af / 28/03/2023 - 09:00
Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)

Lyd & Billede mener

  • Sonos-systemet omslutter os med tætpakket og detaljeret surroundlyd. Baghøjttalerne skaber et massivt surround-lydbillede, som hænger godt sammen med soundbar og sub.
  • Med kraftige baghøjttalere bliver prisen høj, og soundbaren mangler understøttele af lydformatet DTS:X.

Sonos er et velkendt navn inden for trådløse smarthøjttalere og ikke mindst soundbars. Modeller som Beam og Arc er blevet meget populære, da de leverer god lyd, både på egen hånd, men også fordi der er masser af opgraderingsmuligheder inden for Sonos-linjens økosystem.

Topmodellen Arc – Sonos’ største og bedste soundbar – er allerede kendt for at levere god TV-lyd. Men det er først, når vi tilføjer en kapabel subwoofer og baghøjttalere, at det for alvor begynder at smage af en ordentlig hjemmebiograf. I dette set-up har vi testet den helt store pakkeløsning, med Arc, Sub Gen 3 subwooferen og de helt nye Era 300 surround-højttalere.

Sonos Arc Sub Era 300
Sonos Arc + Sub + Era 300. (Foto: Sonos)

Sonos Arc, Sub og Era 300

Arc og Sub har begge været på markedet i et stykke tid, og er blevet ordentligt testet i flere forskellige opsætninger med gode resultater. Ved én lejlighed har L&B også lavet en test med dobbelte Sonos subwoofere.

Det er Era 300 baghøjttalerne, der er den store nyhed her, og de udgør en vigtig opgradering for mange eksisterende, og potentielt nye, Sonos-ejere. Disse er de første Sonos-højttalere med indbyggede højdekanaler, skræddersyet til at drage fordel af moderne 3D-lydformater, såsom Dolby Atmos. Det mindre almindelige DTS:X-lydformat understøttes dog ikke.

Når Era 300 kombineres med Arc, får vi et setup med 7.1.4 kanaler, deraf to højdekanaler foran, og to bagerst fra surround-højttalerne. Det er også gruppetestens største og dyreste baghøjttalere.

Annonce
Sonos-Era-300-Side-Angle-White-1920x1280 Sonos-Era-300-Side-Black-1920x1280
<
>
Sonos Era 300 leveres i både hvid og sort. (Foto: Sonos)

Opsætning

I modsætning til blandt andet Sony og JBL har Arc soundbaren ingen ekstra HDMI-indgange til eksterne A/V-kilder. Den forbindes nemt til TV-lyden via HDMI eARC, og musikafspilning styres nemt via Sonos-appen.

Det kan tage noget tid at konfigurere dit Sonos-system for første gang, da du først skal downloade den nyeste app, og derefter registrere og opdatere hvert produkt til den nyeste software.

Har du en iPhone, kan du også gøre brug af Trueplay rumkorrektion, som justerer frekvensgang og forsinkelse mellem de forskellige højttalerkanaler. Når alt er justeret, fungerer systemet næsten upåklageligt.

Lydkvalitet

Sonos Arc er allerede kendt for at have et stort, bredt og to-the-point lydbillede med god og detaljeret dialoggengivelse. Men isoleret set kan den godt lyde lidt forsigtig og behersket, med knap så meget dynamisk sprudlen som hos et par af konkurrenterne. Både Sony HT-A7000 og JBL Bar 1300 har et mere energisk og løbende lydbillede forfra.

Med Era 300 tilsluttet er der dog et helt andet schwung over lyden fra Sonos-systemet. Disse aflaster soundbaren fra at skulle forsyne surround-kanalerne, samtidig med at de bidrager med mere tryk og autoritet i de afgørende surround- og højdekanaler. Det lyder sindssygt engagerende under de voldsomste krigsscener i Intet nyt fra vestfronten.

I starten af ​​filmen befinder vi os udenfor i naturen, med regn og en blid brise mellem træerne, afbrudt af artilleriild og maskingeværild i det fjerne. Sonos-højttalerne formår at indhylle os i naturens diffuse lyde, og sætte stemningen, inden det bryder løs på slagmarken. Så bryder helvede løs, og det brager kraftigt fra subwooferen, mens riffelsalverne fyger om ørene på os. Sonos-systemet formår at holde trykket oppe, ved hjælp af et godt samspil mellem for- og bagkanalerne. Lyden får simpelthen en ekstra dimension!

Era 300 har en neutral lydkarakter, der matcher meget godt med Sonos Arc. Højttalerne falder rigtig godt ind i lydbilledet, uden at påkalde sig for meget direkte opmærksomhed. Samtidig bliver det samlede lydbillede markant større! Lyden fylder hele rummet på én gang, og stiger op mod loftet på en meget ubesværet måde.

– Det hænger rigtig godt sammen her, siger Audun. – Man kan høre, at de har arbejdet meget på at matche lydbalancen mellem soundbaren og baghøjttalerne.

– Trueplay-rumkorrektionen spiller nok også en vigtig rolle her, bemærker Geir.

Sonos-højttalerne spiller også musik rigtig godt: Vi testede blandt andet den Grammy-nominerede indspilning Tuvayhun fra norske 2L, som serveres i Dolby Atmos-format via Tidal. Med sange som «Rachel’s Song» får vi en god fornemmelse af placering og højdeforskelle mellem de forskellige sangere. Og med nummeret «The Pure in Heart» stifter vi rigtigt bekendtskab med indmaden i subwooferen, med en kraftfuld, men kontrolleret dyb bas. Sonos sub er ikke testens mest hårdtslående – her er både Sony og JBL en tand hårdere – men den går meget dybt uden at blive generet af forvrængning og resonanser.

Konklusion

Efter at have testet Era 300 med Arc og Sub, er der ingen tvivl om, at den bedste Sonos-opsætning får et betydeligt lydmæssigt løft. Mens blandt andre Samsung længe har tilbudt såkaldte “up-firing” surroundhøjttalere til sine soundbars, er det først nu, vi kan opleve en tilsvarende højttaler fra Sonos.

Med i alt seks højttalerenheder, der spiller fremad, opad og til siderne, formår Era højttalerne at lukke lydboblen omkring os. Bare ét lille problem: de koster den nette sum af 3.700 kroner – pr. stk.! Hvilket også gør denne Sonos-pakke til en af ​gruppe​testens dyreste.

Det kan virke ekstravagant at bruge lige så meget på baghøjttaleren som soundbaren alene, men når vi hører, hvor meget ekstra lyd Era 300 faktisk kan bidrage med, giver det mere mening. Alternativt er det selvfølgelig muligt at starte med soundbaren, og så bygge højttalersystemet op over tid. Men slutresultatet er under alle omstændigheder gruppetestens overordnet bedste lyd!

Karakter
Sonos Arc + Era 300 + Sub (Gen 3)
High End

Også i denne test:

LG S95QR

Prøv igen, LG

Det ser meget imponerende ud på papiret - men soundbaren fra LG falder igennem, når det virkelig gælder.

Omsluttende surroundlyd, også i højden. Nem at bruge. Rumkorrektion.
Lyden mangler opløsning, specielt i diskanten. Der er pulserende støj fra subwooferen ved lave lydsignaler. Subwooferen er ikke kontrolleret nok, og man kan tydeligt høre, hvor den er placeret.
Læs hele testen

Sony HT-A7000 + SR-SA5 + SW-SA5

Surroundlyd fra øverste hylde

Denne potente pakkeløsning fra Sony fungerer fremragende til både filmlyd og musik.

Sony leverer et stort og luftigt surround-lydbillede med klar stemmegengivelse. Højttalerne kan spille højt og rent, med en sprudlende dynamik i bassen.
Prisen er høj, og den brede soundbar kræver godt med plads.
Læs hele testen

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus og Ambeo Sub

Overbeviser uden baghøjttalere

Sennheiser hævder, at deres Ambeo Soundbar Plus ikke har brug for baghøjttalere, for at omringe dig med lyd. Og det stemmer faktisk.

Meget stort og omsluttende lydbillede, selv uden baghøjttalere. Klar, åben og dynamisk lyd. Automatisk rumkalibrering.
Lidt tam subwoofer. Kan ikke udbygges med baghøjttalere.
Læs hele testen

Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ og 2 x Pulse Flex 2i

God lyd, med begrænsninger

Bluesound laver altid vellydende produkter. Men med systemet omkring Pulse Soundbar+ savner vi noget vigtigt.

Vældig naturlig og fin lyd. Dialogerne i mellemtonen lyder fremragende, og bassen er tonalt god.
Subwooferen mangler krudt, baghøjttalerne er vanskelige at synkronisere korrekt i tid i forhold til resten. Uden tophøjttalere er det særdeles begrænset med Dolby Atmos-effekt. Ingen rumkalibrering.
Læs hele testen

JBL Bar 1300

Storslået biograflyd til prisen

JBL Bar 1300 er den billigste soundbar i testen, men det forhindrer den ikke i at levere særdeles potent og hårdtslående hjemmebiograf-lyd.

JBL serverer et stort og dynamisk lydbillede med heftig dybdebas og overbevisende surround-effekt. Derudover også gode tilkoblingsmuligheder og helt trådløse baghøjttalere.
Afhængig af om baghøjttalerne er med i systemet, kan denne soundbar blive lige lovlig pladskrævende.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Slank dansker imponerer

Ekstreme kraftkarle fra Norge

Her får du den bedste lyd

Bærbar partyhøjttaler

Tre premium soundbars der forbedrer din filmoplevelse

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed