TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 6 kompakthøjttalere til under 6.000 kroner

Til himmels på økonomiklasse

Små højttalere kan give fantastisk lyd! Her er de bedste til under 6.000 kroner.

Af / 08/05/2015 - 06:00
6 kompakthøjttalere til under 6.000 kroner

Små højttalere er det mest praktiske valg for mange af os. De er nemme at placere og kan stå i bogreolen, hvis man vil.

I små rum er det som regel nødvendigt med kompakte højttalere, men virkelig gode reolhøjttalere kan sagtens stå i en rummelig stue og stadig spille godt. I mange tilfælde kan de faktisk lyde bedre end store højttalere. De er det ideelle valg, når man ikke har plads til store højttalere eller ikke vil møblere stuen med gulvhøjttalere.

Siden de færreste af os har brug for dybbas, der går ned til 20 Hz – altså orgeltoner – kan vi spare penge ved at vælge kompakthøjttalere, der passer ind i reolen. I stedet for store gulvhøjttalere til 5.000 kroner kan man bruge pengene på mindre højttalere af højere kvalitet.

De penge, som man kunne have brugt på gulvstående modeller, er ofte bedre givet ud på kompakthøjttalere til samme pris, som teknisk er bedre, er pænere at se på og lyder bedre. Små højttalere, der koster det samme som store, har som regel bedre elementer og er generelt bedre konstrueret. Det giver sig gerne udslag i bedre dynamik, et mere åbent lydbillede og bedre stereoperspektiv.

Det mærkes især i mellemtonen, som ofte er mere tydelig og sammenhængende på små højttalere.

Annonce

Hvis man skal bruge mellem 4.000 og 6.000 kroner, kan man altså få bedre lyd for pengene med små end med store højttalere. De kan fint gå ned til 40 Hz – som er lavere, end elbasser og de fleste trommer kommer – og kan skabe en helt holistisk musikoplevelse med små elementer.

Stor lyd fra små højttalere
I reolhøjttalere kommer lyden fra et koncentreret punkt på en lille frontplade, som typisk er mellem 30 og 40 cm høj. Et så lille kabinet er mindre udsat for resonanser end et stort, og det er bl.a. derfor, kompakthøjttalere kan give et stort, åbent og klart lydbillede. Trods beskedne dimensioner og ditto volumen.

Små højttalere mangler bare dybbas og evnen til at spille virkelig højt. Især i store rum, men de seks par, vi har udvalgt til denne test, er en tand større end de mindste og billigste reolhøjttalere, vi tidligere har testet.

Reolhøjttalerne i denne test koster mellem 4.000 og 6.000 kroner parret og har bedre elementer og finere kvalitet end de billigste højttalere, vi har testet. Det betyder ikke alene, at de lyder bedre, men også at de ser bedre ud i et møbleret hjem. Hvad enten de står i en bogreol eller på standere.

Placering af små højttalere
De fleste højttalere i testen kan let være i en almindelig bogreol. Men man risikerer at få lidt for meget bas, da reolen virker som forstærker for de lave frekvenser. Mange små højttalere har nemlig åbninger bagi for at kompensere for små lavere bas, hvilket skyder bassen lige ind i reolen.

Hvis der ikke medfølger skumgummipropper til at stoppe i basrefleksportene på bagsiden af højttalerne, er det smart at anskaffe sig et par for at dæmpe bassen, så den ikke bliver påtrængende. Alternativt kan man placere højttalerne på en hylde eller et bord, hvor de står frit.

Så lyder de bedre, end hvis de står i en bogreol, men sørg for, at de i det mindste har plast- eller gummifødder underneden for at dæmpe resonanser. Det allerbedste er de små underlag fra Soundcare. De fastgøres under højttalerne med dobbeltklæbende tape og dæmper resonanser, samtidig med at de giver bedre lyd. Især i bassen.

Hvis man har plads, er gulvstandere det allerbedste. Dermed får man langt mere fleksibel placering og potentielt endnu bedre lyd. Gode standere koster fra ca. tusind kroner pr. par, og til højttalerne i denne test vil 60 cm høje standere være ideelt.

Her kan du se en guide til placering af højttalere.

Stands

Køb ordentlige kablerMange tror, at man kan klare sig fint med almindelig lampeledning, og det er ikke forkert. Men det er heller ikke optimalt. Et kabel med mindre signaltab og en mere solid konstruktion er klart at foretrække. Det betyder ikke kabler så tykke som haveslanger eller så dyre som terrarieslanger. Man kommer langt med et godt kabel til 70-80 kroner meteren plus plugs.

Gode mærker er Monster Cable, In-Akustik, Supra, Nordost, AudioQuest og Van Den Hul. De kommer gerne færdigmonteret med plugs i længder fra to meter pr. side og koster fra tusind kroner og opad.

Er du i tvivl om, hvorvidt de er pengene værd, så bed om at lægge et depositum for kablerne i butikken, så du kan prøve dem hjemme, før du køber.

Monster-Cable_1

Det brugte vi til testen:Hegel H80, 80 watt integreret forstærker
Mark Levinson No. 585, 200 watt integreret forstærker
Electrocompaniet ECM 2, netværksafspiller
Monster Cable M1.2S, højttalerkabler

Vores WiMP Hi-Fi spilleliste:
The Game of Love – Daft Punk
Grown Up – Emilie Nicolas
Dancing in the Dark – Nicole Atkins
Even the Stars Are Sleeping – Dan Wilson
Red Right Hand – Nick Cave & the Bad Seeds
Lose Yourself to Dance – Daft Punk feat. Pharrell Williams

Canton Chrono 502.2

Silkelyd fra bogreolen

Nogle af de mest kompakte højttalere i testen lyder blødt og forførende.

Højttalerne har noget nær den lækreste udførelse, vi har set i denne klasse. Desuden lyder de både fint og opløst med meget luftige overtoner. De kompakte mål gør dem meget placeringsvenlige.
Bassen er ikke så heftig, og der mangler også lidt attack opad i toneområdet.
Læs hele testen

Bowers & Wilkins 685 S2

Guldstandarden

600-serien fra Bowers & Wilkins har i årevis været målestokken for lydkvalitet i kompaktklassen. De opgraderede 685 S2 viser igen, hvor skabet skal stå!

685 S2 præges af en detaljeret mellemtone og en finkornet diskant, som slipper flere detaljer igennem end konkurrenterne, plus en balanceret lydkarakter, der egner sig godt til alle slags musik.
Når man prøver at gøre alle tilpas, kan det også blive en smule kedeligt for nogle. Der er andre testdeltagere med endnu mere bastryk og energi.
Læs hele testen

Elac BS 73

Silkebløde vokaler

Fra Elac kommer nogle små højttalere med en charmerende stor og fyldig klang.

En dejlig åben og varm lyd karakterisere disse højttalere, som aldrig skærer i ørerne.
Bassen er lidt mere forsigtig, og Elac har ikke lige så dynamisk og sprælsk lyd som de heftigste konkurrenter i prisklassen.
Læs hele testen

Klipsch RP-160M

Storslåede

Højttalerne fra Klipsch er et nummer større end de andre testdeltagere og bevæbnet til tænderne med kraftige horndiskanter og bas-elementer. Det kan høres!

Med stor og kraftig lyd samt en følsomhed på hele 95 dB kan Klipsch-højttalerne give imponerende resultater selv med en moderat, overkommelig forstærker.
De tunge højttalere kan ikke uden videre være i en bogreol.
Læs hele testen

PSB Imagine XB

Energi til overmål

Disse små krabater passer fint ind i bogreolen og varter op med overraskende livlig lyd.

Højttalerne lyder større, end de ser ud, med en frisk og rytmisk spillestil. Meget underholdende og med mange detaljer i lydbilledet. Også meget placeringsvenlige.
Andre højttalere i klassen har dybere bas, og mange har en blødere, glattere spillestil.
Læs hele testen

SVS Prime Bookshelf

Tåler godt med tryk

SVS er kendt for deres hjemmebiograf-systemer. Disse højttalere vil nok også trives bedst i hjemmebiografen.

SVS Prime Bookshelf har en heftig basrespons af kompakthøjttalere at være. Basrytmerne har god slagkraft, og højttalerne lyder aldrig hårdt selv ved høj volumen.
Vi savner mere luftige overtoner. Instrumenter og sangstemmer lyder lidt dæmpet og mangler gnist og energi.
Læs hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?