TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: Sony HT-XF9000

Ekstra dimension i højden

Sonys soundbar simulerer både Dolby Atmos og DTS:X i højden, hvilket giver en ekstra dimension til lydbilledet. Og det virker.

Af / 15/11/2018 - 13:01
Sony HT-XF9000

Lyd & Billede mener

  • Lydbilledet er stort på film, og dialogerne er klokkeklare. Subwooferen har også acceptabelt med kræfter.
  • Det kan lyde lidt krast i overtonerne, og subwooferen har lidt for meget energi i det øverste register og mindre i dybbasområdet. Musik i stereo er ikke nogen åbenbaring.

HT-XF9000 er den billigste soundbar fra Sony, som simulerer lyd i højden for at give ekstra format til lydbilledet fra film med Dolby Atmos- og DTS:X-lydspor.

HDMI-indgangen understøtter alle videoformater, også 4K med Dolby Vision, så du ikke risikerer, at skærmen går i sort, hvis du afspiller en 4K Blu-ray-film. Man kan også bruge lydreturkanalen i soundbaren, men så du ikke får Atmos- eller DTS:X-lyd fra Blu-ray, for den aktuelle version af HDMI ARC (lydreturen) understøtter ikke højopløst lyd.

HT-XF9000 har ikke noget display på fronten; i stedet vises informationer på tv-skærmen. Fjernbetjeningen har separate knapper til næsten alt – inklusive en til hver lydindstilling – så man slipper for at trykke mange gange for at få en funktion frem. En stor fordel efter vores erfaring.

Lydkvalitet

Filmoplevelsen er god, og vi får et godt indtryk af surround-sound på thrilleren Alien: Covenant. Dialogerne er klare, omend noget krasse, hvilket gør, at det ikke er en soundbar, der favoriserer højt lydtryk.

XF9000 prøver at simulere surround-lyd også i højden, men kun fra to højttaler-enheder på fronten. Dermed er det udelukkende via digital signalbehandling. Man får et indtryk af, at der sker ting i højden her, hvis man ikke sidder for langt fra soundbaren. Maks. tre meter væk er fint, og rumfølelsen burde ikke være særlig dæmpet. Men Sonys soundbar har ikke en chance mod andre soundbars med ekstra Atmos-kanaler monteret oven på soundbaren.

Annonce

Subwooferen gør et godt stykke arbejde, selv om der er lige lovlig meget energi i det øvre basområde og mindre i dybbassen. Den kan indimellem opleves som noget behersket, og du kan trygt skrue næsten helt op for bassen, før det lyder overdrevet.

Musik i stereo går fint, men slå Vertical Surround fra, ellers lyder det bare underligt. Lydindstillingen Music giver den varmeste og mest fyldige lyd. Sangstemmer kommer tydeligt frem, men energiske kvindevokaler kan blive for meget af det gode. Ellers er der god kontrol over rytmerne, og man får okay bas.

Konklusion

Med simuleret surround-lyd og et godt indtryk af højde i lydbilledet lyder Sony HT-XF9000 engagerende nok på film. Man kommer godt ind i handlingen, og dialogerne er klare og tydelige.

Den kan indimellem opleves som noget kras og grovkornet, og især musik i stereo mangler lidt magi. Men der følges godt op i basregisteret, og samlet set kan vi godt lide Sonys soundbar.

picture1 picture2
<
>
(Foto: Producent)
Karakter
Sony HT-XF9000

Også i denne test:

Samsung HW-N460

Småslap

HW-N460 er frisk nok, men en ulden subwoofer trækker det samlede indtryk ned.

Lyden er rimelig klar, og man har mulighed for at skrue ret højt op, hvilket er en fordel ved indspilninger med lavt lydniveau.
Subwooferen er lidt for slap, og vi må skrue diskanten op, for at lyden skal åbne sig nok.
Læs hele testen

Sonos Beam

Vinder trods handicap

Sonos stiller til start med et stort handicap, da den ikke har nogen subwoofer. Alligevel griner den hele vejen til målstregen.

Kan styre det smarte hjem med stemmen, og endelig har et Sonos-produkt fået HDMI. Giver tv-lyden en ny dimension med fin og naturlig klang.
Vi savner DTS-understøttelse, og en trådløs subwoofer fordobler prisen og lidt til.
Læs hele testen

LG SK5

Bedre til film end musik

LG SK5 gør det godt på film takket være et enormt lydbillede. Men den er ikke uden svagheder.

Surround-effekten er større end på de andre i klassen, med DTS Virtual:X som det store trækplaster.
Med en lidt for svulstig basgengivelse er lyden ikke helt lineær. Brugervenligheden kunne være mere gennemtænkt.
Læs hele testen

JBL Bar 2.1

Kraftig, men rusten

Efter at været faldet pladask for JBL Bar 3.1 var vi meget spændt på at teste lillebror. Desværre indfrier den kun nogenlunde.

Lyden – især fra subwooferen – er blandt de kraftigste i klassen, og brugervenligheden i det daglige er helt fin.
Lyden er lidt for grov, og HDMI-indgangen understøtter ikke HDR. Brug derfor lydreturkanalen.
Læs hele testen

Yamaha YAS-207

Stort lydbillede

Yamaha var først på markedet med aktive soundbars. Her er deres første med DTS Virtual:X surround-lyd.

Lydbilledet breder sig udad og opad, og soundbaren gør et glimrende stykke arbejde med at simulere ægte surround-lyd.
Vi savner et display, da lysdioder giver begrænset overblik på afstand. Overtoneområdet kunne være mere luftigt.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede