Velodyne SPL-1200 Ultra

Fleksibel kraftkarl

Her får du mængder af power i et kompakt kabinet kombineret med automatisk rumkorrektion og fjernkontrol.

Plus
En meget kapabel subwoofer med masser af kræfter og mange muligheder for at tilpasse den til rummet. Plus for automatisk rumkorrektion.
Minus
Vi savner lidt mere attack og raffinement i det lyse basregister.

Lige siden starten i 1983 har Velodyne været i front med deres højteknologiske subwoofere. Producenten var bl.a. en af de første til at bruge digital baskorrektion i en subwoofer.

Og SPL-1200 Ultra gør ikke sin Silicon Valley-arv til skamme, for i kassen ligger der en målemikrofon, som sammen med en indbygget 7 bånds parametrisk equalizer måler subwooferens opførsel i rummet og til en vis grad kan rette op på skævheder i frekvensgangen. Man kan også vælge imellem forskellige indstillinger – Movies, Rock, Jazz og Games – som har lidt forskellig filtrering og boost af frekvenser.

Et blåt display på fronten viser lydniveauet samt de indstillinger, der laves med fjernbetjeningen. Displayet kan slukkes, hvis man vil.

Velodyne har også forstået, hvordan man får mest mulig slagkraft fra et 12 tommers element i et kompakt kabinet, nemlig ved at sætte en forstærker på 1200 watt i!

Lydkvalitet
Indstillingen Jazz er den neutrale. Her filtreres alle toner under 15 Hz ud, som alligevel ikke kan høres, men derimod kan give problemer i rummet. Ikke dumt.

Ukorrigeret er basgengivelsen noget svulstig, hvilket lyder sejt til funk og rap. Hør f.eks. Kendrick Lamars “Swimming Pools (Drank)” og fortæl os så, at det ikke rykker i hiphop-foden! I Rock-indstillingen forstærker subwooferen 50 Hz området med 4 dB og rusker godt i buksebenet.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Men også i neutral tilstand er bassen lidt varm og fed. Bastonerne har vægten i det lave frekvensområde, og bassen er ikke helt så stram og punchy, som vi kunne ønske. Vi foretrækker jazz og klassisk uden denne “larger than life” karakter.

Efter korrektion blander SPL-1200 sig bedre med lydbilledet, så den forsvinder mere. Ved lidt arbejde med placering og niveau fik vi tæmmet den ganske godt, så kontrabassen på Jan Johanssons Jazz på svenska følger tonerne godt. Men vi slap aldrig helt af med den lidt bøse “sub-lyd”.

Film i surround lyder til gengæld sejt. Her brager det løs, og baskanalen gør meget væsen af sig og rusker i væggene. Velodyne har ikke lige så skarpe impulser på Godzilla som Elac og REL, og små detaljer i basområdet går tabt. Men den er klart godkendt.

Konklusion
Trods et ganske kompakt ydre er Velodyne SPL-1200 Ultra en slagkraftig subwoofer, der rusker godt i både bukser og vægge. Den har en række indstillingsmuligheder for at tilpasses til rum og smag, hvad film og musik angår. Og det bedste af det hele: Den har automatisk rumkorrektion. En heftig subwoofer til film og rock, som bare mangler lidt attack og raffinement i de lyse bastoner for at være det foretrukne valg til akustisk musik.

Lige siden starten i 1983 har Velodyne været i front med deres højteknologiske subwoofere. Producenten var bl.a. en af de første til at bruge digital baskorrektion i en subwoofer.Og SPL-1200 Ultra gør ikke sin Silicon Valley-arv til skamme, for i kassen ligger der en målemikrofon, som sammen med en indbygget 7 bånds parametrisk equalizer måler subwooferens opførsel i rummet og til en vis grad kan rette op på skævheder i frekvensgangen. Man kan også vælge imellem forskellige indstillinger – Movies, Rock, Jazz og Games – som har lidt forskellig filtrering og boost af frekvenser.Et blåt display på fronten viser lydniveauet samt de indstillinger, der laves med fjernbetjeningen. Displayet kan slukkes, hvis man vil.Velodyne har også forstået, hvordan man får mest mulig slagkraft fra et 12 tommers element i et kompakt kabinet, nemlig ved at sætte en forstærker på 1200 watt i!Lydkvalitet Indstillingen Jazz er den neutrale. Her filtreres alle toner under 15 Hz ud, som alligevel ikke kan høres, men derimod kan give problemer i rummet. Ikke dumt.Ukorrigeret er basgengivelsen noget svulstig, hvilket lyder sejt til funk og rap. Hør f.eks. Kendrick Lamars “Swimming Pools (Drank)” og fortæl os så, at det ikke rykker i hiphop-foden! I Rock-indstillingen forstærker subwooferen 50 Hz området med 4 dB og rusker godt i buksebenet.Men også i neutral tilstand er bassen lidt varm og fed. Bastonerne har vægten i det lave frekvensområde, og bassen er ikke helt så stram og punchy, som vi kunne ønske. Vi foretrækker jazz og klassisk uden denne “larger than life” karakter.Efter korrektion blander SPL-1200 sig bedre med lydbilledet, så den forsvinder mere. Ved lidt arbejde med placering og niveau fik vi tæmmet den ganske godt, så kontrabassen på Jan Johanssons Jazz på svenska følger tonerne godt. Men vi slap aldrig helt af med den lidt bøse “sub-lyd”.Film i surround lyder til gengæld sejt. Her brager det løs, og baskanalen gør meget væsen af sig og rusker i væggene. Velodyne har ikke lige så skarpe impulser på Godzilla som Elac og REL, og små detaljer i basområdet går tabt. Men den er klart godkendt.Konklusion Trods et ganske kompakt ydre er Velodyne SPL-1200 Ultra en slagkraftig subwoofer, der rusker godt i både bukser og vægge. Den har en række indstillingsmuligheder for at tilpasses til rum og smag, hvad film og musik angår. Og det bedste af det hele: Den har automatisk rumkorrektion. En heftig subwoofer til film og rock, som bare mangler lidt attack og raffinement i de lyse bastoner for at være det foretrukne valg til akustisk musik.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Velodyne SPL-1200 Ultra
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
Også i denne test:
  • Trykkammer
  • 12" bas-element
  • 1200 W RMS forstærker
  • 21-135 Hz frekvensområde (+/-3 dB)
  • Automatisk rumkorrektion
  • Fjernbetjening
  • 39,4 x 38 x 47 cm
  • 22 kg
Pris: 12995,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.