Hvis man er en 13-årig dreng med en solid børneopsparing, kan Sony Tablet P være det perfekte køb. Med sit clamshell-design minder Sonys Android-tablet nr. to nemlig mest af alt om en Nintendo 3DS, og Tablet P er da også PlayStation-certificeret – hvilket betyder, at den kan afvikle gamle PlayStation-spil – og giver samtidig de samme muligheder som enhver anden Android-tablet. Men for os andre er det lidt uklart, hvad Sony egentlig vil med den specielle tablet, som altså kan klappes sammen og er udstyret med hele to skærme, hver især på 5,5 tommer og med en opløsning på 1024 x 480 pixel.
En bjælke i hjulet
Umiddelbart kan ideen om at klappe tablet-computeren sammen virke ganske fornuftig. Skærmen bliver på den måde bedre beskyttet, og Sony Tablet P er da også en hel del nemmere at tage med sig rundt end traditionelle tablet-computere. Der er heller ikke nogen tvivl om, at Sony har ønsket at tænke anderledes og give brugeren en bedre oplevelse med de to skærme. Problemet er bare, at ideen ikke virker i praksis.
Optimal brug af de to skærme kræver apps, der er særligt udviklet til formatet. Disse apps bruger typisk den nederste skærm til noget praktisk – f.eks. styringen af et spil eller thumbnails i et billedgalleri – og så er det nemt at se ideen med de to skærme, men desværre er der meget få apps – kun i alt 40 – som er tilpasset Sony Tablet P, og alle andre apps fungerer simpelthen ikke ordentligt på den specielle dobbeltskærm.
Man kan som regel vælge, om en given app skal vises på hele skærmen eller blot på den øverste, men vælger man det ene, så får man et skærmbillede med en stor, fed bjælke i midten, og vælger man det andet, så vises app’en kun på den ene skærm, hvilket gør det svært for alle andre end nærsynede at se, hvad der foregår. Guderne må vide, hvordan Sony har tænkt sig, man skal se en film på Tablet P. Kun på den øverste skærm i en imponerende opløsning på 1024 x 480 pixel? Eller i et perfekt kvadratisk format med sort bjælke i midten?
Skønne, spildte kræfter
På næsten alle andre områder er Tablet P en ganske glimrende tablet-computer. Den er lynende hurtig, de to skærme er hver for sig faktisk af meget høj kvalitet med et skarpt billede i klare farver, og kameraet på 5 megapixel fejlet absolut heller ikke noget, men tager tværtimod gode og fokuserede billeder.
Vi synes ikke, at 4 gigabyte indbygget hukommelse er særlig imponerende, selv om man får et “gratis” microSD-kort på 2 gigabyte med i købet, og så har Sony af uransaglige årsager valgt at udstyre Tablet P med nok den dårligste højttaler i universet. Nej, vi forventer ikke stor filmlyd fra en tablet-computer, men især når Tablet P skal kunne agere håndholdt spilkonsol, giver det meget lidt mening, at højttaleren lyder som en forkølet græshoppe.
Men lad os nu opsummere: Bør man investere 4.799 kroner i en Sony Tablet P? Absolut nej! Hvis den kostede det halve, kunne vi snakke om det.
Også i denne test:
Den nye iPad
iPad er kongen
Den nye iPad har den bedste skærm, vi har set på noget produkt. Nogensinde.
Samsung Galaxy Tab 2 10.1″
Smæk for skillingen
Skal man virkelig have noget for sine penge, så er det Samsung Galaxy Tab 2 10.1, der skal ned i indkøbskurven.
Toshiba AT200 10.1
Så bliv dog færdig!
Kritikere hævder, at Android-baserede tablet-computere ofte er præget af småfejl og virker ufærdige. Måske fordi de har prøvet Toshiba AT200?
Archos 101 G9
Deja-vu
Den absolut billigste tablet i denne test er ikke den dårligste. Langtfra.
Huawei MediaPad
Billig begyndermodel
Kinesiske Huawei vil tages alvorligt på linje med mærker som Samsung og Sony. Med MediaPad gør de et godt forsøg, men der er for mange skønhedsfejl.