Ingen af os havde hørt om Enkl Sound Copenhagen, før en pressemeddelelse dumpede ind i vores indbakke for nylig. Efterfulgt af en testprøve, som vi ikke har set magen til.
Det viste sig, at den grå højttaler i formstøbt genanvendelig plast er resultatet af et ønske om en højttaler, der kan spille højt og tydeligt. I lang tid. Op til 80 timer ifølge dem selv, eller ned til 20 timer ved fuld lydstyrke. Hvilket er øredøvende 125 decibel.
Med to 10-tommers bashøjttalere og en stor diskanthøjttaler er der masser af bas at hente fra den 12 kg tunge højttaler, som på trods af sin størrelse er bærbar, i hvert fald over korte afstande. Den bruger tre 80W klasse D-forstærkere, og bassen understøttes fysisk af en basrefleksport og elektronisk af en 10-bånds equalizer i Enkl-app’en.
Højttaleren vil modtage firmwareopdateringer i løbet af 2023. Det vil bl.a. gøre det muligt at parre flere højttalere, også i stereo. Alle knapper sidder på bagsiden af højttaleren, inklusive Bluetooth-forbindelse, tænd/sluk-knap og volumenjustering. Der er også et bærehåndtag og en USB-C-indgang til den medfølgende strømforsyning.
Partyfaktor
Efter at have pakket højttaleren fra Enkl Sound Copenhagen ud, må jeg sige, at jeg var skuffet over finishen. Grå plast, der let bliver ridset, og en billig finish, som Sonys ingeniører ville ryste på hovedet af, virkede ikke særlig overbevisende. Den mindre JBL Boombox 3 (wifi) gav mig et mere solidt indtryk af kvalitet, så det var i første omgang svært at forstå, hvorfor Enkl Sound-højttaleren skulle koste så meget.
Men som de siger i England: “The proof of the pudding is in the eating” (Løst oversat: Man skal høre det før man tror det).
Da Every Beginning Ends af Noah Cyrus og Benjamin Gibbards strømmede ud af den grå skal, gik det op for mig, at der lå mere bag ES1-højttaleren end blot et ønske om at lave en højttaler, der kan spille højt og klart. De må have haft et mål om at nå ud til audiofile, som også kan lide at feste, åbenbart. Ingen anden højttaler i denne test præsenterer vokalerne på Every Beginning Ends med den samme fokuserede adskillelse mellem dem eller med den samme gennemsigtighed.
PNAU og Khalids The Hard Way lyder hårdere og mere PA-agtigt fra den store Sony SRS XV900, men Sony-højttaleren mangler ES1’s balance og raffinement, hvis man kan sige det om en udendørs Bluetooth-højttaler. Den danske opstartsvirksomheds første højttaler er meget overbevisende. Selvom bassen fra den ikke føles lige så god i maven som bassen fra SRS-XV900, er det mere behageligt for audiofile ører at lytte til musikken fra ES1
Også i denne test:
JBL Charge 5 Wi-Fi
Partyfaktor 6/11
JBL Charge 5 Wi-Fi tilbyder fantastisk lyd både hjemme og ude, men partyfaktoren er selvfølgelig begrænset af dens størrelse.
Marshall Middleton
Partyfaktor 7/11
Marshall-højttaleren forsvarer sin pris med overbevisende bas og tilstrækkeligt lydtryk.
Sony SRS-XV900
Partyfaktor 11/11
Sonys største partyhøjttaler er dyr, men overbeviser på næsten alle områder, og den sætter virkelig gang i festen.
JBL Boombox 3 Wi-Fi
Partyfaktor 9/11
JBL Boombox 3 Wi-Fi er den bedste bærbare højttaler på markedet lige nu.
Sony SRS-XV800
Partyfaktor 9/11
Høj partyfaktor og flot lydtryk, men rammer ved siden af på lydkvaliteten.
Marshall Willen
Partyfaktor 4/11
Den lille Marshall-højttaler er perfekt til de intime fester.