KEF T301 + T-2 subwoofer

Flade højttalere, flad lyd?

Mens flere af testdeltagerne er relativt store “kasser” til vægmontering, er KEF T301 papirtynde. Og det rette valg for de designbevidste. Desværre er lyden også i den flade ende …

Plus
Elegant design Gennemtænkt montering
Minus
Fladt lydbillede Tynd mellemtone

T-serien er KEF’s bud på diskrete hjemmebiograf-højttalere, hvor hensigten har været at matche papirtynde LED-fladskærme. Til dette formål er der udviklet nye højttaler-elementer med en ekstremt tynd profil. De ekstra flade bas- og diskantelementer bidrager også til at stive “kabinettet” – som kun måler 35 mm i dybden – af. Højttalerne fås både i hvid og sort med matchende stoffront.

Brugervenlighed
KEF T301 er et imponerende stykke industrielt design i en flot og gennemtænkt udførelse. Selve højttaleren kan i princippet hænges på væggen med kun én skrue, men for en sikkerheds skyld medfølger et robust metalbeslag, der giver bedre forankring til væggen. Der følger også sokler med til at placere på et bord, hvis det er det, man vil. Højttalerkablerne monteres med bittesmå skrueklemmer, der spændes med den medfølgende unbrakonøgle.

Den matchende subwoofer T-2 har et 10 tommers bas-element i et ekstra kompakt, lukket kabinet og drives af en 250 watt klasse D forstærker. Sub’ens flade form gør den velegnet til at placere ind mod på væggen sammen med højttalerne.

Lydkvalitet
KEF-højttalerne har væsentlig mindre slagkraft end DLS Flatbox, og det høres også på lyden, som generelt har mindre fut i mellemtoneregistret end den fyldige, varme klang, som svenskerne byder på. Stemmer og instrumenter som klaver får betydelig mindre “krop” og tyngde i gengivelsen.

Derimod har KEF T301 en hørbart mere distinkt diskantgengivelse, der gør, at guitarer og andre strengeinstrumenter lyde friskere i de øvre oktaver. Overtoner kommer bedre frem, men KEF bliver altså betydelig tyndere i mellemtonen. Desuden er der grænser for, hvor højt man kan spille, før de lyder hårdt og anstrengt.

Højttalere som disse er tydeligvis lavet til at blive brugt sammen med en subwoofer, og T-2 sub’en gør et godt stykke arbejde, selv om den lyder lidt mere tamt end DLS’ større sub. Bassen er rund og temmelig fyldig, men ikke så taktfast og stram trods det lukkede kabinet. Det betyder også, at samspillet mellem bas og mellemtone/diskant ikke bliver helt sømløst.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Når vi sætter Daft Punks funky “Game of Love” på, lyder det en smule rodet, og sættet formår ikke at vække den indre diskodanser til live i samme grad som de andre systemer i testen. Det er dog muligt at presse ganske god lyd ud af KEF-højttalerne, hvis man har en surround-receiver med god afstandsjustering og equalizer, hvor afvigelser i klangbalance og timing kan korrigeres. I den henseende er 5.1-versionen af KEF-sættet nok et bedre køb end 2.1-løsningen.

Konklusion
KEF T301 er de tyndeste og billigste væghøjttalere i testen. Det bærer lyden desværre også præg af, med en hørbart tyndere og mere tam lyd end de andre testdeltagere. På den anden side er der få, der kan konkurrere med KEF’s slanke formfaktor. Disse højttalere er som skabt til dig, der vil have et lydsystem med så diskret en fremtoning som muligt, og som er villig til at gå lidt på kompromis med lydkvaliteten.

T-serien er KEF’s bud på diskrete hjemmebiograf-højttalere, hvor hensigten har været at matche papirtynde LED-fladskærme. Til dette formål er der udviklet nye højttaler-elementer med en ekstremt tynd profil. De ekstra flade bas- og diskantelementer bidrager også til at stive “kabinettet” – som kun måler 35 mm i dybden – af. Højttalerne fås både i hvid og sort med matchende stoffront.Brugervenlighed KEF T301 er et imponerende stykke industrielt design i en flot og gennemtænkt udførelse. Selve højttaleren kan i princippet hænges på væggen med kun én skrue, men for en sikkerheds skyld medfølger et robust metalbeslag, der giver bedre forankring til væggen. Der følger også sokler med til at placere på et bord, hvis det er det, man vil. Højttalerkablerne monteres med bittesmå skrueklemmer, der spændes med den medfølgende unbrakonøgle.Den matchende subwoofer T-2 har et 10 tommers bas-element i et ekstra kompakt, lukket kabinet og drives af en 250 watt klasse D forstærker. Sub’ens flade form gør den velegnet til at placere ind mod på væggen sammen med højttalerne.Lydkvalitet KEF-højttalerne har væsentlig mindre slagkraft end DLS Flatbox, og det høres også på lyden, som generelt har mindre fut i mellemtoneregistret end den fyldige, varme klang, som svenskerne byder på. Stemmer og instrumenter som klaver får betydelig mindre “krop” og tyngde i gengivelsen.Derimod har KEF T301 en hørbart mere distinkt diskantgengivelse, der gør, at guitarer og andre strengeinstrumenter lyde friskere i de øvre oktaver. Overtoner kommer bedre frem, men KEF bliver altså betydelig tyndere i mellemtonen. Desuden er der grænser for, hvor højt man kan spille, før de lyder hårdt og anstrengt.Højttalere som disse er tydeligvis lavet til at blive brugt sammen med en subwoofer, og T-2 sub’en gør et godt stykke arbejde, selv om den lyder lidt mere tamt end DLS’ større sub. Bassen er rund og temmelig fyldig, men ikke så taktfast og stram trods det lukkede kabinet. Det betyder også, at samspillet mellem bas og mellemtone/diskant ikke bliver helt sømløst.Når vi sætter Daft Punks funky “Game of Love” på, lyder det en smule rodet, og sættet formår ikke at vække den indre diskodanser til live i samme grad som de andre systemer i testen. Det er dog muligt at presse ganske god lyd ud af KEF-højttalerne, hvis man har en surround-receiver med god afstandsjustering og equalizer, hvor afvigelser i klangbalance og timing kan korrigeres. I den henseende er 5.1-versionen af KEF-sættet nok et bedre køb end 2.1-løsningen.Konklusion KEF T301 er de tyndeste og billigste væghøjttalere i testen. Det bærer lyden desværre også præg af, med en hørbart tyndere og mere tam lyd end de andre testdeltagere. På den anden side er der få, der kan konkurrere med KEF’s slanke formfaktor. Disse højttalere er som skabt til dig, der vil have et lydsystem med så diskret en fremtoning som muligt, og som er villig til at gå lidt på kompromis med lydkvaliteten.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på KEF T301 + T-2 subwoofer
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
Også i denne test:
  • 2½-vejs væghøjttalere
  • 1" diskant
  • 2 x 4,5" bas/mellemtone
  • Impedans: 8 ohm
  • Følsomhed: 88 dB (2,83 W, 1 m)
  • Frekvensområde: 80 Hz – 30 kHz
  • Mål/vægt: 600 x 140 x 35 mm / 1,5 kg
  • Subwoofer: 10" bas m. 250 W forstærker
Pris: 9900,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.