TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 8 gulvhøjttalere

Gulvhøjttalere der ser godt ud

Du behøver ikke at vælge små højttalere, bare fordi du går op i boligindretning. Disse gulvstående højttalere er lavet til at blive set og giver meget større og bedre lyd.

Af / 26/02/2017 - 06:10
8 gulvhøjttalere

Mange, der er går op i hjemmets indretning, vil gerne have et lydsystem, der ikke fylder og allerhelst er usynligt. Derfor ender man gerne med en lille trådløs højttaler a la Sonos eller tilsvarende. Og det kan være fint nok. Men den største og bedste lyd får du stadig fra et par gode, traditionelle højttalere, gerne gulvstående.

Det er, fordi de uanstrengt fylder stuen med lyd, har langt mere potent bas, og – ikke mindst – fordi du med to højttalere godt adskilt fra hinanden får et stereoperspektiv på lydbilledet, som du kun kan drømme om fra en trådløs bordhøjttaler. Og nej, det behøver ikke at være på bekostning af indretningen. Snarere tværtimod.

For de interiørbevidste er der nemlig et alternativ til at gemme det hele væk: At vise tingene frem i stedet.

“Der er en trend, der gå i retning af store, dyre kaffemaskiner synligt fremme i køkkenet og enorme komfurer halvanden til to gange så store som normalt. Og i denne trend er der så også plads til store, flotte gulvhøjttalere i stuen. Der er en klar tendens, vi har set over de senere år. Men højttalerne skal være flot håndværk, og de skal have et smart design. Ligegyldige kasser er ikke løsningen for disse kunder,” siger Jens Holst Larsen, der er produktchef i Hi-Fi Klubben.

Det bliver også stadig mere populært med hvide højttalere: “Folk er begyndt at kunne lide rigtige højttalere igen, bare de passer ind i indretningen. Vores salg af hvide højttalere er derfor steget de sidste seks-otte år. Og mange vil gerne have deres højttalere uden stoffronter. De skal se ud som det, de er, altså højttalere, men med stil,” siger Jens.

Annonce

Christian Åkre, der er produktchef hos norske Spaceworld Soundgarden, bekræfter: “Vi ser helt klart også en tendens i retning af hvide højttalere. Det gælder især i prisklassen ti tusind kroner og under. Hvis man går op i tyve tusind for et par, er folk ikke længere så optaget af design, men går udelukkende efter de højttalere, der lyder bedst.”

Design tæller
I denne test vil vi gerne præsentere stor, god lyd, der passer ind i hjemmet. Vi har derfor sigtet os ind på højttalere til op omkring 10.000 kroner, der ikke fylder alt for meget, og som spiller godt, uden at man skal trække dem en meter eller mere ud på gulvet. Højst 50 cm fra bagvæggen er fint. Der har også været et ønske, at man kan få højttalerne i hvid.

Alle højttalerne i testen fås i hvid, bortset fra Elac Debut F5. De kommer kun i sort, men vi syntes, vi skulle have dem med, eftersom vi kårede de små B5 i samme serie til Årets Bedste kompakthøjttalere. De er også meget kompakte og burde glide fint ind i ethvert hjem.

De fleste højttalere i testen er slanke og kompakte. Yamaha NS-F350 og Canton GLE 496 er dog på grænsen til store og kan med fordel stå i et større rum for ikke at dominere interiøret.

Musik vi har hørt på højttalerne:
Jess Morgan: Don’t Meet Your Heroes
Dena Piano Duo: Mozart – Sonate in D-Dur für Zwei Klaviere KV 448 (I)
London Grammar: Hey Now
David Bowie: Lazarus
Sondre Bratland: Ville fjellgutt
Stone Temple Pilots: Dead & Bloated
Weeknd & Daft Punk: I Feel It Coming
Moddi: Army Dreamers

Placering
Selv om højttalerne skal fungere tæt på væggen, så gør du dig selv en stor tjeneste ved at eksperimentere lidt med placeringen. Gør dig bekendt med producentens anbefalinger, og eksperimentér gerne med afstanden til bagvæggen for at finde den rette balance i lydbilledet.

Det er vigtigt, at begge højttalere er lige langt fra lyttepositionen. Afstanden til sidevæggene kan med fordel være en meter eller mere for at reducere tidlige refleksioner af lyden. Undgå hjørneplacering, da det kan give et utilsigtet og ujævnt bas-boost.

Hvis højttalerne kommer med spikes (pigge), bør disse anvendes. Det giver højttalerne den bedst mulige afkobling fra underlaget, så resonanser modvirkes. Hvis du bange for at ødelægge parketgulvet, kan du lægge noget mellem spikes og gulv. F.eks. mønter uden hul i midten.

Sådan testede vi
Alle højttalerne blev sat på spikes, hvis disse medfulgte. Vi tog udgangspunkt i en placering temmelig tæt på bagvæggen (ca. 50 cm) og flyttede på højttalerne, hvis det var nødvendigt.

Til at drive højttalerne har vi brugt den integrerede Hegel Röst. Ikke den kraftigste forstærker på markedet med sine 2 x 75 watt, men den har god kontrol inden for sine grænser og kan fint holde højttalerne i tømme. Med en prisseddel på 17.000 kroner er den heller ikke overkill og giver dermed et realistisk indtryk af, hvad højttalerne kan præstere.

Vi har spillet musik i cd-kvalitet fra Tidal afspillet via AirPlay.

Elac Debut F5

Det sorte får

Højttalerne fra Elac fås kun i sort og er et rockende alternativ med høj underholdningsfaktor!

Heftig dybbas og en lyttevenlig lydkarakter gør Elac F5 til højttalere, som man kan lytte meget og længe til uden at køre træt.
F5 har en lidt mere tilbagelænet præsentation med mørkere klang og færre detaljer end de bedste i testen.
Læs hele testen

System Audio Saxo 50

Vellykket kompromis

Med sprudlende dynamik og levende lyd vil System Audio tiltale de fleste.

Afbalanceret og dynamisk lyd med høj underholdningsfaktor. Lette at finde plads til og velegnede til alle typer musik.
De går ikke så dybt i bassen, og diskanten er en smule slap.
Læs hele testen

Dali Opticon 5

Klokkeklare danskere

Dali lykkes godt med at smelte to meget forskellige teknikker sammen, men der er også malurt i bægeret.

Åbent og detaljerigt lydbillede med klokkeklar diskant og krystalklare vokaler.
Mangler lidt realisme i mellemtone og bas.
Læs hele testen

Scansonic M-6

Et godt udgangspunkt

Det, der umiddelbart virker som nogle lækre højttalere, lyder i sidste ende tamt.

Scansonics højttalere er små og smarte, og ganske lækre i hvid højglans. De har mere bas, end de ser ud til.
Dynamikken er tam, og bassen ubalanceret. I det hele taget formår højttalerne aldrig rigtig at engagere.
Læs hele testen

Bowers & Wilkins 684 S2

Tam legende

Bowers & Wilkins kan lave højttalere, men det her er ikke deres bedste forsøg.

Stort og fyldigt lydbillede, der let kan fylde en almindelig stue.
Tam dynamik og farveløs klang.
Læs hele testen

Monitor Audio Silver 6

Med øre for detaljer

Monitor Audio fejer konkurrenterne af banen med nogle af klassens allerbedste højttalere.

Har en meget flot udførelse i ægte træfinér eller pianolak og spiller fornemt på al musik, uden generende farvning eller forvrængning.
Til denne pris? Ingenting.
Læs hele testen

Yamaha NS-F350

Venlige kæmper

Yamahas højttalere er store og stærke, men lyden står ikke helt mål med forventningerne.

NS-F350 har en varm og behageligt afstemt klang med et stort lydbillede og en fyldig basgengivelse.
Lyden er ikke det mest præcise, vi har hørt, og har en del farvning i bas og mellemtone.
Læs hele testen

Canton GLE 496

Lav pris, fantastisk lyd

Cantons højttalere er de billigst i denne forsamling, men alligevel kun en hårsbred fra at være de allerbedste.

Lydbilledet er stort og potent, instrumenterne lyder klart og åbent med mange klangfarver, og der er et medrivende rytmisk drive.
Bassen går ikke så dybt, som man kunne tro, og der er ikke helt så mange detaljer i overtonerne som på de dyrere konkurrenter.
Læs hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?