TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Amphion Ion+

Et skridt op

Skandinaviske højttalere har en høj stjerne. Finske Amphion er et godt eksempel på en lille højttaler med stor stemme.

Af / 24/10/2012 - 00:00
Amphion Ion+

Lyd & Billede mener

  • Balanceret og åbent lydbillede Potent bas God opløsning
  • Trives, trods alt, bedst på kraftige forstærkere

Små højttalere har flere fordele end ulemper. De er nemme at finde plads til, behøver ikke at koste alverden og har meget ofte egenskaber som stereoperspektiv, mellembas og tonal balance på plads. Nogle højttalere er selvfølgelig bedre end andre, og blandt de skandinaviske er det nok at nævne Dali, Dynaudio, System Audio og Audiovectors små højttalere. Alle har modeller i en moderat prisklasse og med opsigtsvækkende god lydkvalitet.

Blandt de seneste eksempler er Dalis charmerende Mentor Menuet og System Audios lille bombe Aura 1. Midt mellem disse to finder vi finske Amphion Ion+ til 7.990 kroner. En 27 cm høj kompakthøjttaler, som får plads over alt. Og trives lige godt på skrivebordet, i studiet eller i stuen.

De små Ion+ findes i sort eller hvid og kan leveres med frontgrill i farver, hvis man ønsker det. De er relativt nemme at drive, selv med små forstærkere, og Ion+ passer lige godt sammen med en lille skrivebordsforstærker og en større stereoforstærker. Et diskantelement med en 25 mm titanmembran og et 11 cm bas-element med aluminiummembran sørger for rækkevidde fra 52 Hz i bassen til 25 kHz i diskanten. Temmelig godt for så lille en højttaler, må jeg indrømme. En lille basrefleksport på bagsiden hjælper på rækkevidden i bassen, og det mærkes fint.

Blød og opløst
Man tror næppe sine egne ører, for de små højttalere præsterer at bredde et stort og åbent lydbillede ud, som var de store gulvstående højttalere. De går ganske vist ikke så dybt i bassen, men det lille bas-element er stift nok og har lang nok slaglængde til, at du virkelig tror, det er en 28 tommers tromme, du hører. Da bas-elementet også fungerer som mellemtone, er overgangen til titandiskanten kritisk. Men også det er gennemført og vellykket – delingen er for øvrigt på 1600 Hz.

Højttalerne blev prøvet på en lille 30 watt Tangent-forstærker og Hegels 70 watt H70, og der er ikke meget tvivl om, at Hegel-forstærkeren i meget højere grad fik potentialet ud af Ion+. Vist fungerer det med en lille forstærker, men med relativt lave 86 dB følsomhed trives højttalerne bedst med lidt mere potent effekt. Egentlig ikke udsædvanligt for små højttalere.

Annonce

Med Hegel-forstærkeren kom der ordentlig liv i stuen! Dave Matthews eller Dire Straits? Det spiller ingen rolle. De små højttalere fylder let 30-40 kvadratmeter stue med fyldig lyd og potent bas, som du næppe har hørt magen til fra et 11 cm bas-element. Stereoperspektivet er klippefast, og højttalernes meget høje opløsning og gennemsigtighed præsenterer dig for flere klangfarver og detaljer, end du nogensinde vil finde i en højttaler til 5.000 kroner.

Her er der ingen toner, som stikker ud. Ion+ spiller ikke hårdt og skærende, når du skruer op for volumen (inden for rimelighedens grænser), og de gav mig overbevisende nok gåsehud på Georg Soltis Decca-indspilning af Mozarts Requiem. David Sanborns altsax og Al Jarreaus bløde vokal stod i pragtfuld kontrast til hinanden på “Cold Duck”, hvor dynamikken i den funky basgang kom godt frem i det varme, næsten glødende fyldige lydbillede.

Charmerende og engagerende
De små Amphion Ion+ ser knaldgodt ud med matlakeret overflade. At de kan placeres snart sagt der, hvor man har plads, er en kæmpefordel, og at de lyder så godt, som de gør, er næsten naturstridigt. Den varme og behagelige klangbalance kommer ikke i vejen for gennemsigtigheden og fokusset i det store lydbillede. Når de samtidig leverer bas og dynamik, som minder om en meget større højttaler, er det fristende at sige, at Ion+ måske er den mest charmerende og involverende blandt småhøjttalere i denne prisklasse.

Amphion ion sort
Matsort overflade eller hvid.

Amphion+nuforce ion
Grillen kan leveres i en farve, som passer dig.

Amphion Ion stativ
Selv om de kan placeres hvor som helst, har de det bedst med lidt afstand til bagvæggen. Et gulvstativ kan derfor være et praktisk og smart supplement.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?