Jeg har båret mange højttalere op ad trapper gennem årene, men dette var noget helt andet. Den første kasse fra Arendal Sound var så tung, at jeg måtte holde pause halvvejs. Da det gik op for mig, at der kun var én højttaler i kassen, og at der stod en til nedenfor, kunne jeg have grinet – hvis ikke det pludselige hold i ryggen havde taget over.
Det viste sig hurtigt, at det kun er på papiret at de er “reolhøjttalere”. Med en højde på over 55 cm, en bredde på næsten 30 cm og en dybde på 37 cm passer 1528 Bookshelf 8 ikke på nogen reol, jeg kender. Og med en vægt på 30 kg stykket – ja, du læste rigtigt – er det nogle af de tungeste og mest solide stativhøjttalere, jeg nogensinde har stiftet bekendtskab med. Her taler vi seriøs ingeniørkunst fra Norge. Selvom de bliver produceret i Kina, foregår både udviklingen og kvalitetskontrollen i Norge.
HDF og dyre løsninger
Kabinetterne er konstrueret med ekstrem bevidsthed om detaljer. Frontpladen er hele 8 cm tyk og består af flere lag HDF presset sammen under enormt tryk. Den er desuden buet for at minimere diffraktion og er monteret på en mellemplade, der adskiller den fra resten af kabinettet. Dette eliminerer uønskede resonanser.
En 8-tommers bas med aluminiummembran dominerer fronten. Over den sidder et 5-tommers mellemtoneelement i karbon og grafén, mens en 28 mm diskantdome i litium-magnesium troner øverst. Diskanten er monteret i en specialdesignet bølgeleder (wave guide), som kontrollerer spredningen. Den øverste del af grillen på mellemtone-enheden kurver indad i bølgelederen – en løsning, der er langt dyrere end at placere mellemtone-enheden lidt længere nede. Hele højttalerkonstruktionen bærer præg af et gennemgående fokus på at minimere forvrængning og optimere faseresponsen.
Bag enhederne gemmer der sig et high-end delefilter med komponenter af høj kvalitet. Mens mange andre bruger jernkerner i deres spoler, har Arendal Sound valgt luftspoler uden jernkerne. Dette reducerer forvrængningen og forbedrer lyden, men det er dyrere at producere. Sammen med nøje udvalgte polypropylenkondensatorer er dette komponenter, man normalt kun ser i betydeligt dyrere højttalere.
Kraftig som en isbjørn, ren som en gletsjer
På testbænken står den trofaste Hegel H590, en kraftig forstærker på 301 watt i 8 ohm, som sjældent presses til sit yderste. Men her viser sagen sig at være en ganske anden. Med disse højttalere skal volumenknappen drejes meget længere mod højre, end jeg er vant til.
Det betaler sig. Maria Noregers Shy demonstrerer højttalernes evne til at skabe et præcist lydbillede. Bastrommen er stram og kontant, og synthbassen har masser af krop og substans. Samtidig er mellemtoneområdet åbent og luftigt – Noregers stemme har en “in your face”-præsentation, som jeg ikke har hørt længe.
Men bassen slår ikke kun hårdt. Den er også særdeles veldefineret og kontrolleret. Kontrabassen på Dieter Ilgs og trompetisten Till Brönners Cohen-cover A Thousand Kisses Deep er så fyldt med klang og facetter, at jeg må knibe mig i armen.
Tålelig dyb, ekstremt energisk
Højttalerne spiller lineært ned til omkring 40 Hz (-3 dB), hvilket er meget imponerende for en såkaldt kompakthøjttaler eller reolhøjttaler. Hvis du skal have disse højttalere, kan du lige så godt tilføje et sæt stativer til yderligere 10.000 kroner med det samme. Almindelige stativer vil bare stå og vakle.
Den store, energiske – og ekstremt lineære – bas kommer især til sin ret med orgelmusik og elektronisk musik. Det er så voldsomt og præcist, at jeg næsten bliver væltet omkuld. Højttalerne går ikke lige så dybt som store gulvhøjttalere, men det kan også være en fordel. De er nemlig meget nemmere at få til at fungere i det rum, de står i. Du kan sagtens placere dem tæt på bagvæggen, og hvis der skulle opstå problemer, følger der skumpropper til basportene med, så du kan dæmpe uønskede stående bølger.
Men uanset hvor god bassen er, er det mellemtoneområdet, der imponerer mig mest. Messinginstrumenter og slagtøj gengives med både detaljer og kraft. Mens mange andre hi-fi-højttalere dæmper lidt ned omkring 3 kHz for at få en rundere og mere afslappet lyd, bevarer 1528 Bookshelf 8 al energien – hvilket giver en ekstra dimension af realisme til live-optagelser. De minder om PA-højttalere i deres klang, men spiller langt, langt renere.
Kræver kraft
1528 Bookshelf 8 har en følsomhed på kun 84 dB, hvilket betyder, at de kræver en del watt for at vågne til live. Jeg nævnte tidligere, at Hegel H590 skulle skrues højere op, end jeg normalt gør. Min egen integrerede AVI S21 MI (Laboratory Series) med 175 watt per kanal er lige akkurat nok til at drive dem, men for virkelig at høre, hvad de kan, kræves der endnu mere kraft. Hegel H590 med sine 301 watt får al dynamikken frem, men en H400 vil også klare jobbet fint.
Hvis vi taler om forstærkere i mere overkommelige prisklasser, vil jeg fremhæve NAD C399. Med 180 watt per kanal og en pris på omkring 16.400 kroner matcher den højttalerne både i pris og effekt. Musical Fidelity M6si med sine 220 watt er en anden god mulighed til lidt over 19.000 kroner.
Rotel RAS-5000 eller RA-1592 MKII vil også levere varen, og Hegel H190 med 150 watt er et solidt valg til 27.500 kroner.
1528 Bookshelf 8 versus konkurrenterne
I denne prisklasse møder Arendal Sound stærk konkurrence. Eller gør de? Bowers & Wilkins 705 S3 Signature ligger i samme prisleje, men bliver overgået på kraft og kontrol, og Arendal Sound lyder mindst lige så homogent – måske endda mere. Raidho X1t til 45.000 kroner lyder fantastisk, med en x-faktor, der er svær at beskrive. Arendal Sound, derimod, fortsætter bare ufortrødent og tager al musik i stiv arm. Alt lyder helt vanvittigt godt, uden åbenlyse svagheder. Det føles, som om der slet ikke er nogen konkurrence her.
Bowers & Wilkins 805 D4 kostede 60.000 kr. pr. par, da vi testede dem. Nu koster de 74.000 kroner! Det er mere end dobbelt så dyrt som Bookshelf 8. Havde de kostet det samme, er jeg ikke sikker på, at jeg ville vælge 805’erne – hvis det var mine egne penge. Måske kun hvis jeg ikke kunne finde plads til de enorme Bookshelf 8.
Designet til surround
Der er måske én ulempe ved højttalerne, hvis det overhovedet kan kaldes det. Diskanten med sin waveguide har begrænset spredning. Det betyder, at stereolydbilledet ikke får den dybde mod horisonten, som nogle andre højttalere kan tegne. Her bliver lydbilledet mere fladt.
Det er der en grund til. Arendal Sound har nemlig altid haft hjemmebiograf i tankerne, når de udvikler højttalere. Den nøje kontrollerede spredning er ikke tilfældig, men helt essentiel, når du har mange højttalere i samme rum. Med 7, 9 eller endda 11 højttalere omkring dig kan ukontrolleret spredning føre til interferens og ujævn lyd. Med kontrolleret spredning kan du derimod placere højttalerne strategisk og opnå et sømløst, holografisk lydbillede.
Men vær opmærksom på, at en almindelig surround-receiver ikke har den nødvendige kraft til disse højttalere. Selv om en receiver indikerer 150 watt pr. kanal, måles dette ofte med kun to kanaler aktive – og stadig svagere end en tilsvarende stereoforstærker. For at få det bedste ud af et 1528-system bør du investere i separate effektforstærkere, i det mindste til front- og centerhøjttalerne. Først da får du den kraft og kontrol som kræves for at løfte filmlyden til nye højder.
Og hvis du lurer på, hvor god en filmlyd du får, så kan jeg nævne vores egen THX-certificerede Procella P6 til omkring 30.000 kr. pr. par. De er udstyret med en horndiskant, men er afhængige af en kraftig subwoofer for at fungere optimalt. De er optimeret til en delefrekvens på 80 Hz. Men selv da vil Arendal-højtalerne blæse dem væk. Her taler vi simpelthen om sindssygt meget power, kontrol og god lyd for pengene.
Konklusion
Arendal Sound 1528 Bookshelf 8 er noget af det mest imponerende, jeg har hørt i denne prisklasse, norsk eller ej. De kombinerer ekstrem byggekvalitet med en åben, dynamisk og engagerende lyd, der får dig til at glemme, at du lytter til højttalere.
Prisen på 34.000 kroner er ikke lav, men i forhold til ydeevnen og den høje byggekvalitet er det meget konkurrencedygtigt. Disse højttalere kan faktisk måle sig med produkter, der koster det dobbelte.
Udfordringen, udover pladsen, bliver at finde en forstærker, der kan drive dem ordentligt til en pris, der matcher højttalerne. Den skal helst have mindst 150 watt. Men har du først elektronikken på plads, vil disse højttalere give dig ægte musikglæde i mange år fremover.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer