TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Argon Audio Forte A4 WiFi

Nu kan du også høre hi-fi uden kabel

Argon Forte-serien er blevet opgraderet med Wi-Fi og multirum. Det gør en stor forskel.

Af / 18/05/2024 - 12:00
Argon Audio Forte A4 WiFi

Lyd & Billede mener

  • Lyder nærmest urimelig godt til prisen. Rigtig flot stemmegengivelse. Nu med multirum og musikstreaming.
  • Ingen dybbas. Hvis du vil spille højt i store rum, er dette ikke højttaleren. Koster en tredjedel mere end udgaven uden Wi-Fi.

Argon Audio blev stiftet som HiFi Klubbens billigmærke, og de fås stadig der. Men Argon sælger desuden via egen webshop og eksporterer også til lande, hvor HiFi Klubben ikke har forretninger.

Argon Audio Forte A4 WiFi er tredje generation af Forte-serien. Vi har testet forskellige modeller i de to foregående serier og er hver gang blevet imponeret over lyden.

ARGFORTEA4WHXX L 04
Argon Audio Forte A4 WiFi er tredje generation af Forte-serien. (Foto: Argon Audio)

Ligesom hidtil er der tale om kompakte, aktive tovejshøjttalere med 4-tommer bas/mellemtone og 1-tomme domediskant. Højttalerne kan kun købes som stereopar, da al elektronikken, herunder de fire 80 watt-forstærkere, befinder sig i den venstre højttaler. De to højttalere forbindes indbyrdes med et multikabel.

Trådløst netværk – endelig

Den indlysende nyhed er, at Forte A4 WiFi har fået indbygget trådløs netværksforbindelse. Ellers er de identiske med MK2-udgaverne, der kom sidste år. De nye modeller kommer ikke til at erstatte MK2-modellerne, så man vil fremover kunne vælge, om man ønsker netværk.

Tilslutter man sine signalkilder med kabel eller Bluetooth, kan man spare omkring en tredjedel på prisen. Argon Audio skal i den forbindelse have ros for, at der både er almindelig linjeindgang og pladespillerindgang. Samt en optisk Toslink-indgang. Der er også en subwooferudgang. Det eneste, jeg savner, er en kanalomskifter, der kunne gøre det muligt at vælge, hvilken højttaler der optræder som højre og venstre. Som det er nu, er man nødt til at placere eventuelle signalkilder tæt på venstre højttaler – eller have lange kabler.

Annonce

En lidt mindre nyhed er, at Wi-Fi-modellerne, herunder denne, fås i en farve mere end de foregående serier. Hvis du har mod på at prøve noget frækt, fås Forte A4 Wi-Fi  i blå. Men man kan stadig vælge sort, hvid og valnødde-look.

Multirum og streaming

Wi-Fi-forbindelsen giver adgang til at streame lyd tabsfrit fra mobilen. Enten via Airplay 2 eller Chromecast. Men højttalerne har også indbygget streaming og multirumsfunktionalitet i form af DTS Play-Fi. Play-Fi er ikke så kendt og udbredt som de store multirumsplatforme Sonos, BluOS og HEOS, men er til gengæld et åbent system, der ikke er bundet til bestemte producenter.

ARGFORTEA4BLXX L 02
De eventyrlystne og pyntesyge kan nu købe højttalerne i blå. (Foto: Argon Audio)

Opsætningen af Play-Fi og parring af enheder er ikke helt så strømlinet, som vi er vant til fra de andre multirumsplatforme. Det lykkedes dog forholdsvis hurtigt at få genkendt højttalerne i app’en og dernæst få dem på det trådløse netværk, samt at få sat musikstreaming via Tidal op. Play-Fi understøtter stort set alle relevante musiktjenester. Og de, der ikke kan tilgås direkte fra app’en – for eksempel Apple Music – kan stadig streames via mobilen og enten AirPlay 2 (iOS) eller Chromecast (Android).

Et enkelt irritationspunkt er, at det tager lang tid for Play-Fi-app’en at genkende højttalerne igen, når de har været slukket. Så gør det til en vane at tænde for højttalerne på fjernbetjeningen og vente et minuts tid, inden du åbner app’en.

Læs også Rigtig Hi-Fi til småpenge Argon Audio har opdateret sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den kun blevet bedre af.

Perfekt soundbar-alternativ

Ud over at spille musik trådløst er Argon Audio Forte A4 WiFi et interessant alternativ til soundbars, når TV’et skal have en bedste ven. Der er HDMI Arc-indgang og desuden en den førnævnte optiske digitalindgang. Som rene stereohøjttalere kan de små højttalere ikke konkurrere på surroundlyd – hverken ægte eller simuleret. Men de har en renhed, som de fleste soundbars kun kan drømme om.

Lyden af Argon Audio Forte A4 WiFi

Eftersom forskellen på Forte A4 WiFi alene ligger i den trådløse netforbindelse, er der ingen lydmæssige overraskelser. Lyden fra Wi-Fi-udgaven er lige så åben og ren som fra forgængerne.

I de små Argon-højttalere er der et befriende fravær af de betoninger og resonanser, som billige højttalere med tynde kabinetter oftest lider under.

De har heller ikke en ‘sound’, hvor bassen har fået ekstra skub af varme eller hvor diskanten får ekstra glans. Det betyder, at man får en chance for at høre, hvordan musikken lyder.

Jeg lyttede til megen musik på højttalerne, men det største “det var som satans”-øjeblik var dog at høre Radioavisen på dem. Her var det let at høre forskellen på klangen af stemmer i det akustisk perfekte radiostudie, som værterne sad i, og i de rum, som nogle af korrespondenterne sad i. Her taler vi om deciderede monitorkvaliteter i et sæt højttalere, der ikke koster mere end en god multirumshøjttaler.

ARGFORTEA4BKXX ESSTABLESTAND1BK L 01
Forte A4 WiFi er nærliggende makkere til computeren. (Foto: Argon Audio)

Selvfølgelig er der begrænsninger. Forte A4 WiFi lyder rent, men opløsningen af detaljer kunne være højere. Så de er ikke så afslørende for fejl og finde nuancer som ‘seriøse’ Hi-Fi højttalere til mange gange prisen.

Lydtrykket og bassen er dog den største akilleshæl. En firetommers basenhed, der er lukket inde i et kabinet, der kan ligge to af i en skotøjsæske, er ikke i stand til at flytte luft nok til dybbasgengivelse. Men faktisk gør de små Forte A4 og ikke mindst DSP’en i dem et formidabelt forsøg.

Man kan ikke mærke trykbølgen fra tempeltrommerne i Hans Nielsen og Zhao Congs Moon Light on Spring River, men man kan lige akkurat høre så meget af overtonerne, at øret udfylder de manglende dele.

ARGFORTEA4BKXX L 05
Almindeligvis tilråder vi, at man ikke anbringer såkaldte reolhøjttalere i reolen. Men i dette tilfælde kan placering op mod væggen give netop det tilskud i bunden, som mangler. (Foto: Argon Audio)

Almindeligvis tilråder vi, at man ikke anbringer såkaldte reolhøjttalere i reolen, men på standere et stykke fra bagvæggen, da det mindsker rummets påvirkning. Men i dette tilfælde kan placering op mod væggen give netop det tilskud i bunden, som mangler.

Læs også Meget godt køb Argon Audio har givet pladespilleren en betydelig opgradering, som kan høres.

Konkurrenter

Argon Audio Forte A4 WiFi befinder sig i en prisklasse, hvor næsten alle andre deltagere er multirums-bordhøjttalere eller soundbars. Den slags opgaver kan Forte A4 også løse, men de er først og fremmest et sæt stereohøjttalere med alt indbygget. Er målet bekvemmelighed, kan man vælge en Sonos Five (tidligere Play:5), der er lidt billigere og har kraftigere bas, men ikke spiller nær så rent. Men kan man undvære netværk og multirum, er de største konkurrenter egentlig Argons egne modeller. En Forte A4 MK2 har samme lyd, men en lavere pris. Og Forte A5 MK2 koster det samme som Forte A4 WiFi, men har mere magt i bassen.

Konklusion

Argon Audio Forte A4 WiFi er et rigtig vellykket højttalersæt, der føjer nye muligheder til sine i forvejen glimrende forgængere. Blandt ægte aktive stereohøjttalere i prisklassen er Argon stort set enerådende. Wi-Fi-modellen er lidt dyrere end udgaven med kun Bluetooth, men tilføjelsen af multirum og musikstreaming mere end berettiger prisforskellen. Og har du ikke brug for det, kan standardudgaven stadig købes. Basgengivelsen er så god, som man kan forvente af en lillebitte højttalerenhed i et lillebitte kabinet, men skal du spille i blot mellemstore rum, vil en subwoofer være nødvendig. Eller overvej at købe den større A5-model.

Karakter
Argon Audio Forte A4 WiFi
Basic
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?