TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Audiovector QR1

Forfriskende dynamik

Kompaktmodellen QR1 er noget af det bedste, vi har hørt i prisklassen.

Af / 05/05/2017 - 06:00
Audiovector QR1

Lyd & Billede mener

  • QR1 er en særdeles velspillende, spændstig og opløst højttaler, der er relativt let at drive. Lyder topgodt med det meste musik!
  • Der findes andre standerhøjttalere med dybere bas.

Når man krydser den magiske 5.000-kronersgrænse, er der mange, der vender blikket mod gulvstående højttalere frem for de kompakte varianter. Større er bedre, er det let at tænke.

Og mens det er rigtigt, at større kabinetvolumen og flere højttaler-enheder som regel giver fyldigere lyd og mere bas, glemmer man noget, der ellers er indlysende, når man påpeger det: Mindre kabinetter, færre enheder og enklere delefiltre betyder mindre og færre materialer at fordele budgettet på. Hvilket igen betyder dyrere og bedre materialer inden for samme budget. Derfor skal man ikke undervurdere de kompakte alternativer.

audiovector qr black 02 11943
(Foto: Producent)

I Audiovector QR1’s tilfælde må du af med 7.500 kroner for et par standerhøjttalere. Med det budget vil en dygtig producent kunne trylle detaljer frem i musikken, som man godt kan glemme fra en tilsvarende prissat gulvmodel.

Tag f.eks. Monitor Audio Silver 6 til 10.000 kroner, som vandt vores gruppetest af gulvhøjttalere i januarnummeret, og som er blandt den allerbedste af sin slags. Men selv om den lød både afbalanceret og åbent med stram bas, så bør en tilsvarende kompaktmodel åbne sig endnu mere i mellemtonen og oppe i det højtsvævende diskantområde.

Vi testede den gulvstående storebror QR3 tidligere på året, og til 13.500 kroner parret er den bedre end Silver 6 på alle måder. Det skulle da også bare mangle, når den koster næsten det dobbelte. Vi forventer, at QR1 har de samme kvaliteter som QR3 fra det øvre basområde og hele vejen op, hvilket betyder, at stemmer og instrumenter har lige så meget af nuancer, luft og bredde, og samme transparente fremførelse af musikken som storebror.

Annonce

Det eneste, den egentlig bør mangle, er den sidste oktav i basområdet. Den er ikke uvæsentlig, og QR3 vil kunne fylde en stor stue med mere fyldig lyd på en sortere baggrund (bas kan godt sammenlignes med sortniveauet på et tv). Men selve tonekvaliteten bør QR1 også have.

Konstruktion

Ligesom på storebror QR3 er kabinetterne gennemførte med afrundede kanter og ser lækre ud i sort, som vi fik til test, men også i hvid. Bånddiskanten på toppen har en større membranoverflade, men er stadig lettere end en dome-diskant og har fordelen af mindre forvrængning i de lyseste overtoner. En bånddiskant lyder derfor ofte mere luftigt.

Placering

Mange højttalere lyder rigtig godt langt ude fra væggen, men mere udefineret og svulstigt i bassen, når de placeres tæt på en væg. Men fordi de fleste placerer deres højttalere på standere op ad væggen eller endda i en bogreol, har Audiovector konstrueret deres højttalere til også lyde godt med denne placering. Det betyder til gengæld, at de kan lyde lidt tyndere i bassen længere ude på gulvet end tilsvarende konkurrenter.

Konkurrenter

Og der er ikke mangel på kompetente konkurrenter. KEF LS50 (10.000 kroner) er en mester i stereoperspektiv, mens Focal Aria 906 (7.400 kroner) har optimal klangbalance og er altædende, hvad musik angår. Ingen af dem har samme herlige tyngde i bassen som Dynaudio Excite X18 (8.000 kroner), der også bevarer tonekvaliteten opad. Så der er nok at prøve kræfter med.

picture2 picture3
<
>
(Foto: Producent)

Lyden hænger i luften

Det første, der slår mig, da QR1 er koblet til den integrerede forstærker Hegel H160 (22.000 kroner), er hvor åbent og gennemsigtigt de lyder. Overgangen mellem de to enheder er tilsyneladende sømløs, hvilket gør stereoperspektivet meget tydeligt og giver en fabelagtig evne til at placere instrumenterne præcist i det todimensionelle plan. Her både dybde og bredde. LeAnn Rimes’ stemme på country-nummeret “Love Line” står tydeligt i centrum, mens højttalerne overbevisende gengiver rummet fra studiet.

Her er tonekvaliteten desuden mere end på plads. Nummerets percussion lyder usædvanlig rytmisk, og stop- og startegenskaberne er upåklagelige.

Der er mere luft i overtonerne end på KEF LS50, og der er mere snert og dynamik i mellemtoneområdet end på Dynaudio Excite X18. Sidstnævnte går dybere og lyder større i bassen end QR1, men QR1 er ikke nogen lilleput. Bassen går lige så dybt som på Dynaudio X14 (7.000 kroner), men ellers slår QR1 denne på alle andre punkter – både hvad angår dynamik, fart og stereoperspektiv. Og opløsning, ikke mindst!

Min egen favorit i prisklassen er Focal Aria 906. De har en mere fyldig bas og lyder ellers meget stramt og korrekt opad. Men spørgsmålet er, om ikke Focal må se sig vippet af tronen.

audiovector qr tweeter 01 white 11942
Bånddiskanter har den fordel, at de nærmest er vægtløse, så de reagerer lynhurtigt på svingninger. QR1 har fået et lille filter, der dæmper hårde s’er og andre sibilanter.

Hør f.eks. Mercedes Sosas version af “Kyrie” fra Ariel Ramírez’ Misa Criolla. En fantastisk indspilning, som med de rigtige højttalere gengives med masser af rum, nerve og alt, hvad der ellers kræves for at få musikken ind under huden. Og QR1 skuffer ikke, men løfter den store stemme op og frem, mens det store kor svæver bagved. Lydbilledet hænger mellem de to højttalere snarere end hørbart at komme fra de to højttalere separat. Et sikkert kvalitetstegn.

QR1 har ikke den tungeste og dybeste bas, men det er der ikke mange standerhøjttalere, der har. Det er her, kompromiset ligger, når man fravælger gulvhøjttalere.

Dynaudio Excite X18 har en mere fyldig og vital basgengivelse og formår at tegne en mørkere baggrund op. Men QR1 stråler mere i toppen og har brug for mindre effekt fra forstærkeren for at lyde medrivende. Med en lille streaming-forstærker som Yamaha WXA-50 (test på vej) er der overraskende meget tilbage af lydbilledet på QR1, mens Dynaudio bliver mere fladrumpet.

Konklusion

Audiovector QR1 er en kompakt standerhøjttaler, der har det musikalske i orden. Den er let at drive og har en spændende og energisk spillestil hele vejen op til de lyseste overtoner. Sangstemmer og instrumenter hænger vægtløst i luften og fylder rummet med nerve, og dynamikken er meget fin.

Den dybeste bas får du ikke her, og der findes også andre standerhøjttalere, der har dybere bas. Men vi synes heller ikke, at den er tynd, og tonekvaliteten i basområdet er der ikke meget at udsætte på.

QR1 er simpelthen en af de bedste højttalere, vi har hørt i denne prisklasse.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?