TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Beosound Explore

Dåsemusik til camp’en

Beosound Explore ligner en dåse tomater, men lyder betydelig bedre – selv om den ikke kan sige sig fri for dåselyd. Vi tester B&O’s billigste trådløse højttaler.

Af / 03/07/2021 - 07:00
Beosound Explore

Lyd & Billede mener

  • Robust design og fuld vandtæthed gør den til et designprodukt, du godt tør smide i rygsækken. Lang batterilevetid.
  • Ikke nær samme fylde i lyden som på den kun lidt dyrere Beosound A1. Ingen stemmestyring og mikrofon. Ingen aptX. Ingen trådløs opladning.

Når ferien kommer, vil vi gerne have lyden med på turen. Og skal den deles med omgivelserne – frivilligt eller ej – skal der trådløse højttalere til.

Beosound Explore er den hidtil mindste og billigste Bluetooth-højttaler fra Bang & Olufsen, og den har en pris og en størrelse, der gør det let at proppe den i sidelommen på rygsækken.

Beosound Explore er som sagt den billigste bærbare højttaler fra B&O, men kun med en snæver margin. Beosound A1, som vi har testet for nylig i andengenerationsudgaven, koster kun en tredjedel mere. Og de to højttalere henvender sig til det samme publikum. Begge er kompakte Bluetooth-højttalere på lidt over et halvt kilo, og begge kan tåle vand, sand og strabadser. De har endda stort set de samme tekniske data. Lyden er dog meget forskellig. Det vender vi tilbage til.

Designmæssigt skiller Beosound Explore sig ud. Hvor Beosound A1 ligner en skolemadkasse til en burgerbolle, er den første tanke ved synet af Beosound Explore “konservesdåse”. En veldesignet konservesdåse i armygrønt, ridsesikkert type 2-anodiseret aluminium, vel at mærke.

Beosound Explore vil passe perfekt i sidelommen på rygsækken – eller sammen med konserves til turen. (Foto: Bang & Olufsen)
Læs også Nu holder den også vand A1 fra Bang & Olufsen er fortsat en af de bedste små Bluetooth-højttalere. Og nu i forbedret og mere robust udgave.

I stedet for frontstof eller metalgitter er overfladen på det cylinderformede kabinet dækket af riller, som de to 1,8 tommers fuldtoneenheder spiller ud igennem. Hver enhed drives af en 30 watt klasse D-forstærker.

Annonce

Fem forsænkede knapper på toppen af dåsen bruges til at justere lydstyrken, styre afspilningen og tænde og slukke samt til Bluetooth-parring. Opladning sker via en USB-C-port nederst. Der er ikke mulighed for trådløs opladning.

Kan tåle en dukkert

Som en robust udendørshøjttaler bør være, er Beosound Explore fuldkommen vand- og sandtæt. Med IP67-certificering kan den tåle at blive dyppet helt i vand.

Bluetooth-parringen sker på samme måde som med andre bærbare Bang & Olufsen-enheder. Når den tændes første gang, dukker den automatisk op på mobilskærmen, og få sekunder efter er forbindelsen på plads. Det går stort set lige så smertefrit at indlemme højttaleren i Bang & Olufsen-app’en. Har du to styk, kan de opsættes som stereopar.

Højttaleren kan tåle en dukkert, og aluminiumoverfladen er beskyttet mod ridser. (Foto: Bang & Olufsen)

I modsætning til den kun lidt dyrere Beosound A1 har Beosound Explore ikke stemmestyring. Den har heller ikke indbygget mikrofon, så den kan ikke bruges til mobilopkald. Det er dog et minimalt problem i en højttaler til lejrbrug. Og det er på sin vis forfriskende med en højttaler, der ikke prøver at være andet end netop en højttaler.

Den velkendte Bang & Olufsen-app giver adgang til at tilpasse frekvensgangen efter smag. Og som altid ved hjælp af begreber som Ambient, Party, Speech, Favorite og Optimal – frem for en gammeldags og logisk EQ-funktion.

Lyden

Bang & Olufsen fremhæver selv, at Beosound Explore har firmaets signaturlyd. Jeg har i embeds medfør lyttet til og testet en hel del B&O-produkter. Og jeg vil påstå, at jeg kender den såkaldte signaturlyd ret godt. Og Beosound Explore har den ikke.

For at tage de gode sider først, så er lyden forholdsvis ren og uforvrænget i betragtning af, at det bare er en forholdsvis billig trådløs højttaler. Stemmer er fint forståelige, og vil du bruge aftenerne i teltet på at høre lydbøger, vil Beosound Explore klare opgaven udmærket. Og da den har en batterilevetid på hele 27 timer, kommer du langt på en opladning.

Hvad der går mindre godt, er yderenderne. Her er der simpelthen for lidt i både bassen og diskanten. Den meget dæmpede bas får musik til at lyde uengageret og fladt, og manglen på diskant giver kvindestemmer en snøvlende karakter. Og sprøde overtoner kan man glemme alt om.

Ret skal være ret, og jeg har bestemt hørt Bluetooth-højttalere med små fuldtoneenheder, der lød dårligere. Men jeg har også hørt langt bedre. Blandt dem Bang & Olufsens egen Beosound A1, der (ved lave lydtryk!) kan måle sig med små reolhøjttalere i bassen. Beosound A1 er udstyret med en forholdsvis stor basenhed og en lillebitte diskant. Og her må jeg sige, at to specialiserede enheder gør et bedre job end to, der hver især prøver at klare det hele.

Der er ingen mangel på veletablerede konkurrenter i prisklassen. UE Boom, JBL Charge 5 og Sonos Roam, for blot af nævne de mest indlysende. Nogle kan prale af net- og streaming-funktioner og andre af rungende bas. Hvilket stiller den spagfærdige og lidt snøvlende Beosound Explore i et dårligt lys.

Beosound Explore er skabt til at blive taget med på steder, hvor ingen Bang & Olufsen-højttaler har været før. (Foto: Bang & Olufsen)

Konklusion

Beosound Explore er så billig, at den kan konkurrere på lige fod med konkurrenternes lommebærbare udendørshøjttalere. Desværre er meget af magien gået tabt i processen.

Designet er friskt, og den passer lige i dagtursrygsækken. Men hvor den kun lidt dyrere Beosound A1 lydmæssigt er blandt de bedste i sin klasse, er Explore svært begrænset i både top og bund. Det får det meste musik til at lyde fladt og uinteressant.

Karakter
Beosound Explore
Premium
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Ekstreme kraftkarle fra Norge

Her får du den bedste lyd

Bærbar partyhøjttaler

Tre premium soundbars der forbedrer din filmoplevelse

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix