Det er næsten umuligt at tale om højttalere uden at tankerne falder på Bowers & Wilkins. Den britiske producent er et benchmark, som andre måler sig med, næsten i alle prisklasser, og “enhver” hi-fi-entusiast har en kammerat med et par B&W’ere i stuen.
Producenten er heller ikke kendt for at komme med nye produkter bare for at gøre det. Vi har nok aldrig hørt en ny og opdateret højttalerserie, der lyder bare en lille smule anderledes end den forrige. Det er altid bedre. Og med det in mente, er forventningerne til de nyeste 603 S3 gulvhøjttalere indstillet.
Da 600-serien blev lanceret i 2018, var der ikke meget tilbage af den gamle DM600-serie med sin aluminiumsdiskant og kevlar-gul mellemtone. I stedet havde de arvet direkte fra de nyere 700- og 800-serier. Med en sølvfarvet mellemtone-membran i flettet Continuum (nej, vi ved ikke, hvad det er for et stof), bedre og mere avancerede kabinetter – og med en meget bedre diskant med titanium dome.
Jeg var selv begejstret for den gulvstående 603, da jeg testede den. Med sin afbalancerede og sofistikerede lyd, med et rent lydbillede og masser af detaljer opadtil. Det eneste, jeg savnede, var lidt mere dynamik og aggressivitet.
Jeg nåede aldrig at teste 603 S2 Anniversary Edition, men ud fra det, jeg hørte om den kompakte model 606 i samme serie, var der endnu flere detaljer og bedre fokus i lydbilledet, og der er ingen grund til at tro, at det var anderledes med 603.
Så hvordan adskiller den nye 603 S3 sig fra sine forgængere?
Meget nyt
Det meste er nyt i S3. Fra kabinetterne til enhederne og delefiltrene. Diskanthøjttalerne er nu placeret lige ved siden af mellemtonen, hvilket giver bedre fase og et klarere stereoperspektiv.
Titanium diskanten har fået et nyt ophæng og et rør på bagsiden, som reducerer kompression og forvrængning. I den gulvstående 603 S3 er det kombineret med en ny mellemtonehøjttaler med B&W’s Continuum-membran, hvor ophæng og magnet/spole er taget direkte fra 700 S3-serien. Kondensatorerne i delefilteret og basportene er også hentet fra 700-serien. Det samme gælder for basenhedens ophæng og magnet/spole.
Bowers & Wilkins siger selv, at “den nye 600-serie er den bedste, vi nogensinde har lavet,” og at de har forbedret alle aspekter af lyden, fra bassen til diskanten.” Det gælder selvfølgelig også for den største 603, som siges at være “mere dynamisk og mere engagerende end nogensinde.”
3-vejs
Ligesom sine forgængere er 603 S3 en trevejskonstruktion med to 6,5-tommers basenheder med membran i papirfiber, en 6,5-tommers mellemtone i Continuum og en 1-tommers titanium diskant på toppen.
En ekstra base forbedrer kontakten til underlaget og skal installeres, hvis du vil bruge de medfølgende spikes eller gummifødder, som har en gevinddiameter på M6. Hvis du vil undgå basen og placere højttalerne direkte på gulvet, skal du bruge M8-spikes. De skal så købes separat.
Placering
Den bageste basport har en golfbold-mønstret munding for at forhindre turbulens, men jeg vil alligevel ikke anbefale at placere højttalerne meget tæt på bagvæggen. Træk dem ud, så fronten er ca. 1 meter fra bagvæggen. Diskanten bør heller ikke være tættere end 50-70 cm på hver sidevæg.
Stereoperspektivet er bedst med højttalerne vinklet lidt mod hinanden, men ikke så de peger direkte mod dig.
Lyden af Bowers & Wilkins 603 S3
Jeg har testet en masse dyrt udstyr på det seneste, så det er meget betryggende at vide, at man også kan være relativt nede på jorden og nyde musikken fuldt ud. Lyden, der kommer ud af disse højttalere, som er tilsluttet en Hegel H190 med musik streamet digitalt via Roon, er guld for ørerne.
Popsangen A Little Shy af Marie Noreger har basrytmer, der masserer kroppen, hvis du spiller den på store højttalere med masser af forstærkerkraft til rådighed. 603 S3 er ikke specielt store af gulvhøjttalere at være, men de har fysik nok til at få rytmerne frem på en god måde. Maries stemme er også fin og luftig, og jeg kan godt lide den måde, lydbilledet breder sig ud på.
Vores testrum er ret dæmpet, hvilket mange højttalere trives med. Men disse er lidt anderledes. Her får man et ret beskedent dynamikområde, og musikken kunne godt være kommet længere ud af højttalerne. Men det gælder i vores rum.
I en almindelig møbleret stue er det anderledes. TV-stuen derhjemme har en meget mere levende omgivelseslyd, og her er det ofte for højt og skarpt med mange højttalere. Her blomstrer 603 S3 pludselig op på en måde, som meget få andre gør. Der er en slags perfekt synergi mellem rummets indvirkning og højttalernes moderate tilgang. Lyden er stor og luftig, og pludselig er vokalen også meget velplaceret.
Islandske Björk har masser af finurlige sange i sit arsenal. Den nye Atopos er bestemt en af dem. Hvor messinginstrumenter og percussion er blevet optaget og redigeret og sat sammen igen til en mærkelig musikalsk kreation. Men det er rytmisk og spændende, og højttalerne skal helst være uden farvning, der slører detaljerne. Ingen fare her. Det er lige så pænt, som det er spændende at lytte til.
Elektronik
Hvor testrummet på jobbet suger en masse energi, og man har brug for en forstærker, der er mindst lige så kraftig som Hegel H190 med sine 2 x 150 watt, kan de klare sig med meget mindre hjemme i stuen. Jeg har for eksempel en Lyngdorf TDAI-1120 med 2 x 60 watt, hvilket er nok til at vække højttalerne til live og sætte gang i kroppen til Attention af rapperen Doja Cat.
Jeg har også testet højttalerne med high-end effektforstærkeren Mola Perca (anmeldelse kommer), og selv om den alene koster mere end tre gange så meget som et par 603 S3’ere, viser den mig, at højttalerne trives med opløsning og stramhed, snarere end muskelkraft og basenergi. De vil med andre ord gerne have begge dele. Men jeg ville nok ikke vælge en forstærker med en tilbagelænet eller alt for fyldig lydgengivelse. Eller for at sige det på en anden måde: Rotel eller Hegel frem for Denon, Marantz eller Rega. Naim, derimod, fungerer glimrende, selv om lyden ofte opfattes som lidt varm, simpelthen på grund af den hurtige og fysiske gengivelse.
Konkurrenter
Dette er den hidtil mest finpudsede version af 603. Hvis du har en af forgængerne, vil jeg dog stadig hævde, at du kan klare dig uden at opgradere.
Dali Oberon 9 har et større lydtryk og et større lydbillede. Men de er store og kræver et meget større rum. Du får heller ikke den samme tæthed og præcision som med 603 S3. Sonus faber Lumina III har en varme og klang, som kun Sonus faber kan tilbyde, men mangler 603’ernes fokus og stramhed. Audiovector QR3 har bedre dynamik i mellemtonen og endnu mere luft i diskanten, og PMC Prodigy5 har en bedre dyb bas og et større lydbillede.
Hvis du på den anden side drømmer om et par B&W 703 S3, men ikke har råd til dem, vil du få meget af den samme nydelse ud af 603 S3. Og det siger ikke så lidt.
Konklusion
Bowers & Wilkins 603 S3 er til dem, der ønsker en alsidig højttaler, der passer til en bred vifte af musikgenrer. Den leverer en detaljeret og engagerende lydoplevelse med fyldig bas og klare toner. Stereobilledet er bredt, og højttalerne håndterer både subtile detaljer og mere kraftfulde partier.
Hvor højttalerne måske ikke er udtryksfulde nok til at være optimale i et meget dæmpet rum, blomstrer de i et rum med en lidt mere levende lyd. Det gør det meget nemmere at forstå, hvorfor man har valgt en mere afdæmpet lydsignatur.
Brug en forstærker med hurtig og dynamisk transientgengivelse. Det er vigtigere end masser af effekt, selvom den også skal have det.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer