annonse
annonse
annonse

Test: Bowers & Wilkins 603

Bowers & Wilkins 603

B&W er i den grad tilbage

Den nye 600-serie åbner op og får dynamikken ud på en helt anden måde end forgængerne. Topmodellen 603 er ingen undtagelse.

Plus
Musikken gengives stramt og højtragende, med slagkraftig bas og luftige overtoner. Stemmer og instrumenter lyder mere troværdigt og opløst end på tidligere udgaver.
Minus
Den silkebløde og nuancerede mellemtone mangler bare lidt energi og gåpåmod.

At Bowers & Wilkins mestrer kunsten at lave højttaler, er der ingen tvivl om. Især deres kompakthøjttalere er næsten altid kanongode, med 805 D3 tronende som en af verdens bedste i sin prisklasse. Den største kompakte i den nye 700-serie, nemlig 702 S2, begejstrede også.

Mange kan lide ideen om større gulvhøjttalere, der har heftigere bas og bedre kan fylde et større rum med lyd. Hvis du er ude efter smæk for skillingen, er det gulvhøjttalere, der gælder. Men de koster at lave ordentligt, og derfor kan det være fornuftigt at kigge i prisklasserne over 10.000 kroner.

Stort er ikke altid bedre

Fordi et større kabinet resonerer mere end et lille, er det ikke så ligetil at overføre succesen fra små højttalere til de større gulvstående. Det er sværere at styre resonanserne, og enkelte modeller fra Bowers & Wilkins har næsten virket overdæmpede. F.eks. oplevede vi en maveplasker fra CM8 S2 i en gruppetest. Meget bedre gik ikke 684 S2 i det mere overkommelige felt.

Der findes selvfølgelig også flere eksempler på glimrende højttalere af den større slags; sidste gang vi blev imponeret, var med 702 S2. På meget vellykket vis havde B&W ladet teknologi fra 800 D3-serien sive ned i 700-serien. Og med denne lærdom har det ligget i kortene, at en ny 600-serie også måtte komme. Håbet er, at yderligere forenkling af de gode sager vil tilføre nyt liv til den helt nye budgetserie.

Bowers & Wilkins 603. (Foto: B&W)

Continuum-membraner

B&W har siden 1974 brugt kevlar som mellemtonemateriale, deraf de karakteristiske gule membraner. Kevlar er et blødt, flettet kompositmateriale, hvor forvrængninger, der opstår på overfladen, udfases af modsatrettede forvrængninger. Så den engelske talemåde “two wrongs don’t make a right” gælder altså ikke altid. Fordi de annullerer hinanden, bliver slutsummen en næsten forvrængningsfri gengivelse af musikken.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Hver højttaler-enhed består af mange nøje udvalgte komponenter for at forhindre forvrængning og få mest muligt ud af kabinettet. (Foto: B&W)

Men i 2015 – 41 år senere – måtte kevlar omsider vige til fordel for et nyt materiale. Continuum, som det kaldes, ligner kevlar i adfærd, men er endnu bedre, idet stående lydbølger dør ud meget hurtigere. Resultatet er, at mere af energien oversættes til lyd, hvilket forbedrer effektiviteten og dermed dynamikken. Alligevel er 603 opgivet til at være 0,5 dB mindre følsom end forgængeren. Sandsynligvis fordi den går en anelse dybere i bassen.

Bowers & Wilkins 603. (Foto: B&W)

Continuum-membranerne så vi først i 800 D3-serien, og de fandt derefter vej ind i 700 S2-serien. Nu er de gule kevlarmembraner også forsvundet fra 600-serien og erstattet af sølvfarvet Continuum.

Ny topmodel

Den nye 603 tager over som topmodel efter 683 S2 og er bestyknings- og størrelsesmæssigt omtrent magen til. Det vil sige to 6½ tommes bas-enheder samt en 6 tommers mellemtone i midten og en diskant på toppen. Bas-enhederne er nu af papir i stedet for aluminium. Med bedre præcision, hvis vi skal tro producenten.

Udseendet har også fået et løft. For selv om kabinetterne ligner deres forgængere, er plugs skiftet ud med magnetfæster, så man slipper for huller i frontpladen, når stoffronterne tages af. Basportene er også flyttet til bagsiden for at få et mere smagfuldt udseende. Udførelsen i sort eller hvid vinyl er okay, men den sorte, som vi fik til test, er lidt kedelig at se til.

Bowers & Wilkins 603. (Foto: B&W)

Defineret lyd

Hvis jeg har blandede følelser omkring udseendet, så er det noget helt andet med lyden. Det første, jeg bemærker, er den lagvise tonestruktur i bassen. Kontrabassen på Laura Marlings “Soothing” har stor krop og et fint fundament, mens anslagene på strengene har en snert, som man normalt må højere op i pris for. Grundtonerne følger med på overtonernes stop og start med udsøgt timing.

Med en strømsvag forstærker som den billige Denon PMA-800NE er det begrænset, hvor meget højttalerne gør væsen af sig, og sammenlignet med DALI Oberon 7 er B&W 603 mere tilbageholdende – især i mellemtonen.

Med Oberon 7 lyder stemmer og instrumenter mere frit og kælent. Men Dali-højttalerne mangler kontrol i bassen og lyder også mere farvet. B&W har meget bedre opløsning og linearitet, men lyder kedeligt, hvis de ikke får forstærkerkraft af god kvalitet. Så er NAD C388 eller Hegel Röst bedre, eller H360, som vi p.t. har på testbænken. Her kvitterer højttalerne med en helt anden kontrol.

Sort vinyl er ikke specielt spændende, men Continuum mellemtonemembranen bryder fint op, og vi kan godt lide, at plug-hullerne er væk til fordel for magnetfæster. (Foto: B&W)

På hendes nye nummer “Hope Is a Dangerous Thing …” er Lana Del Reys stemme stor og hænger flot i luften foran højttalerne. Klangen fra indspilningsrummet (eller hvert fald den digitale klang, der er lagt på i studiet) breder sig udad og til siderne. Der er heller ikke nogen unoder i klaveret, som har en god grobund.

Højttalerne kan fint spille lavt og stadig fylde rummet med lyd og luft, og de trives også, når man skruer op til festniveau. En meget alsidig højttaler, hvor fejlene både er få og små.

Basmembranerne er nu af papir, ligesom på Bowers & Wilkins’ subwoofere. (Foto: B&W)

Savner mere gåpåmod

Hvis man skal sætte en finger på noget, så er det, at mellemtoneområdet stadig er noget forsigtigt. B&W 603 er ikke særlig udadreagerende i stemmeregisteret. Ikke for det: Hele toneregisteret følger med på udsvingene i musikken; der er stor kontrast mellem stærke og svage elementer i lydbilledet, og tonebalancen er noget nær optimal. Men følelsen af gåpåmod er ikke helt, hvor jeg vil have den.

Man skal dog lede længe efter en højttaler til under 20.000 kroner, der gør så meget rigtigt. Uanset lydniveau. Audiovector QR3 er en reel konkurrent. Den har mere af det, B&W mangler af drivkraft i mellemtonen, men har ikke en lige så standhaftig og veldefineret basgengivelse. Og den er dyrere.

En Continuum-mellemtone erstatter de gule kevlarmembraner, vi kender fra tidligere. Ligesom på tidligere 600-serier er diskanten i aluminium. (Foto: B&W)

Konklusion

Bowers & Wilkins’ nyeste 600-serie har fået en fortjent fanebærer i den gulvstående 603. Den lækre og koncise bas, det velordnede og velholdte lydbillede og detaljeniveauet opad i overtonerne overgås kun af en homogenitet af de sjældne.

Resultatet er en højttaler, der kan tackle alt, hvad du måtte smide efter den af musik. Og hvad enten du kan lide at spille lavt eller højt, viser højttalerne sig fra deres bedste side. Især sammen med en god forstærker!

603 er en ægte allrounder, som ville have været uslåelig, hvis mellemtonen var en tand mere energisk og udadreagerende. Absolut en højttaler, der bør høres!

<
>
(Foto: B&W)
Bedste pris på Bowers & Wilkins 603
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: 3-vejs gulvhøjttaler
  • Diskant: 1″ aluminium-dome
  • Mellemtone: 6″ Continuum FST
  • Bas: 2 x 6,5″ papir
  • Frekvensområde: 48 Hz – 28 kHz (+/-3 dB)
  • Følsomhed: 88,5 dB (2,83 V/1 m) / 8 ohm
  • Mål: 98,5 x 19 x 34 cm
  • Vægt: 24,1 kg
  • Finish: Sort eller hvid
  • Web: hifiklubben.dk
Bowers & Wilkins 603 produktside
Pris: 11998,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

annonse
Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Gruppetest
Tre high-end hovedtelefoner
Gentagne øregasmer

Vi havde aldrig forestillet os, at lukkede hovedtelefoner kunne lyde så forbandet godt!

Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×