TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

Raffineret signaturudgave

De ser lækre ud, men det er ikke kun det kosmetiske, der er tiltalende ved B&W 702 S2 Signature.

Af / 06/10/2020 - 00:15
Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

Lyd & Billede mener

  • Pragtfuld højglanslakeret kabinetudførelse. Utrolig raffineret lyd med god opløsning, tiltalende varm klang og meget potent bas. En nem belastning for de fleste forstærkere.
  • Mangler lidt dynamisk kontrast i diskanten.

Der måtte være noget galt. Jeg tjekkede alle kabler og tilslutninger, og kontrollerede, at alle enhederne var i fase – og koblet til. For lyden fra den helt nye Signature-udgave af Bowers & Wilkins 702 S2 var flad, udynamisk og indelukket. Det var bestemt ikke det, jeg forventede, da jeg stillede de flotte højttalere på gulvet foran anlægget.

Da vi testede originaludgaven for to et halvt år siden, var vi nemlig meget begejstrede for lyden, så det her var skuffende. Jeg bestemte mig dog for at give dem en chance. 48 timers tilspilning tænkte jeg kunne hjælpe. Ellers måtte jeg bare pakke højttalerne ned igen og returnere dem.

Læs også Bowers & Wilkins 702 S2 Med elegance og dynamisk gnist sparker topmodellen i B&W’s nye 700-serie benene væk under konkurrenterne.

To dage senere tjekkede jeg, at der stadig var lyd i lytterummet. Det var der, men jeg syntes ikke, den var bedre. Skuffet igen. Jeg lod anlægget stå og spille et par dage til, denne gang på højere volumen, og krydsede fingre.

Det hjalp! Lyden åbnede sig mærkbart op, der var pludselig flere detaljer i lydbilledet, og bassen lød strammere og bedre defineret. De næste par uger blev en gradvis optur, efterhånden som højttalerne blev tilspillet.

B&W’s Signature-udgave af 702 S2 skal altså spilles til et godt stykke tid, før de yder deres allerbedste. Men så er de også helt i top i deres prisklasse og efter min mening endnu bedre end den model, de er baseret på.

Annonce
702 S2 Signature diskant
Den komplekse diskantkonstruktion på B&W 702 S2 Signature. (Foto: Bowers & Wilkins)

Tekniske forbedringer

De fleste specialudgaver byder sjældent på andet end kosmetiske ændringer og laves gerne i små serier til højere priser. Om det er for at tilfredsstille konstruktørens ego eller regnskabsafdelingens bundlinje, skal jeg ikke gøre mig klog på, men der er sjældent en lydmæssig forskel, som gør dem værd at bruge penge på.

Bowers & Wilkins har ikke for vane at lave specialudgaver af deres højttalere, hvis ikke det indebærer lydmæssige forbedringer. Nogle af dem er så specielle, at der ikke findes nogen standardversion af dem. F.eks. de sneglehusformede Nautilus og Signature Diamond 40 med en diamantdiskant i et marmorhus på toppen.

702 S2 Signature er baseret på de gulvstående 702 S2, som vi kender i forvejen. Men her har B&W’s ingeniører arbejdet med at forfine lyden yderligere. 700-serien lægger sig mellem den prisgunstige 600-serie og high-end-højttalerne i 800-serien. Med kabinetkonstruktion fra 600- og meget af det tekniske fra 800-serien.

Kabinetterne på de to Signature-udgaver i 700-serien har fået en ny udførelse i højglans Datuk-lakeret træfinér, der ser meget bedre ud i virkeligheden end på billeder.

Indeni er delefilterne opgraderet med bedre kondensatorer, kraftigere køling og en ny lavfrekvens-kondensator. Den unikke diskant har en kompliceret membrankonstruktion i et kulstofkomposit og er monteret i et elliptisk kammer lavet af ét stykke fræset aluminium og placeret oven på højttaleren.

702 S2 Signature har tre 16,5 cm bas-enheder med B&W’s Aerofoil-membraner, der er lavet i en konveks trelagssandwich for bedre stivhed og lavere forvrængning, samt en sølvgrå 15 cm Continuum-mellemtone placeret helt øverst i kabinettet. Som i øvrigt leveres med en platform, der skrues fast på undersiden, og stoffronter, der sættes fast med magneter.

702 S2 Signature front
702 S2 Signature er lette at placere og ikke svære at drive. (Foto: Bowers & Wilkins)

Nydelig varm klang

Det er ikke almindeligt at se diskant-enheder placeret uden for kabinettet på højttalere. Men B&W har gjort det i årtier, for de mener, at det er de ekstra omkostninger værd. Det skal bl.a. give lavere forvrængning og et bedre stereoperspektiv.

Nu findes der jo utallige højttalere, også i denne klasse, der lyder fantastisk med diskant-enheden placeret på fronten af kabinettet, men det betyder ikke, at det ikke fungerer med den på toppen på 702 S2 Signature.

For det gør det. Med Hegels brillante H390 som motor spiller højttalerne fornemt. De tre bas-enheder får strukket sig godt i Hegel-forstærkerens kyndige hænder, og baskvaliteten er chokerende god. Kontrabasser lyder så veldefineret, og dybden i basklangen er så dejlig realistisk, at jeg aldrig savnede en subwoofer eller større højttalere.

Mellemtonen er åben og detaljerig, der er luft mellem tonerne, og sangstemmer har en så fyldig klang, at vokalisterne lyder skræmmende tæt på. Med kombinationen af McIntosh C2700 og MC312 (test på vej) får jeg endnu mere kontrol, og lydbilledet vokser mere i dybden.

Man behøver ikke 300 watt for at drive et par 702 S2 Signature – den lille Rega io på 30 watt klarede det glimrende – men en kraftig motor giver bedre kontrol over bassen, dynamikken og perspektivet.

BW 702 S2 Signature Datuk
Billederne yder ikke kabinetudførelsen retfærdighed. (Foto: Bowers & Wilkins)

Hvis jeg skal sætte en finger på noget, må det være den ekstremt neutrale diskant. Førsteindtrykket er, at den ruller af meget tidligt, så den får en tilbagetrukket rolle i musikken. Den har ikke helt samme energiske opløsning som AMT-diskanten i Audiovectors højttalere, men er heller ikke så indelukket, som diskanten i Audio Physic-højttalere kan være.

Hvis man hører efter, mangler der dog ikke noget i strygerklangen på klassisk musik, i kantslag på en lilletromme eller i overtonerne fra messingblæsere og fløjter.

Ikke alene ser de rigtig godt ud; 702 S2 Signature kan også fyre op under rummet bedre end de fleste, og de tre bas-enheder flytter en masse luft, når man skruer op for lyden. Det kan den almindelige version af 702 S2 også, men Signature-versionen lyder mere raffineret og får flere nuancer frem i musikken, og højttalerne afslører lidt flere detaljer i lydbilledet.

BW 702 S2 Signature logo
Endelig en plakette med noget substans. (Foto: Bowers & Wilkins)

Konklusion

Bowers & Wilkins 702 S2 Signature omfavner dig med varm lyd, generøs bas, mere indsigt og flere nuancer end den model, de er baseret på, 702 S2. Signature-udgavens opgraderede kabinetudførelse er fornem, man kan høre mere af musikkens nerve og sjæl, og med den rigtige forstærker nærmer de sig ydelsen fra B&W’s dyrere 800-serie.

Der er ikke mange højttalere i samme prisklasse, der er så anvendelige og så flot klædt på som 702 S2 Signature. Der er heller ikke mange, der kan matche dem på lyden, som er perfekt til næsten alt, hvad man kan finde på at spille.

Bare husk at give dem godt med tilspilningstid.

Karakter
Bowers & Wilkins 702 S2 Signature
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

1 kommentar til “Bowers & Wilkins 702 S2 Signature”

  1. Christian Reuther

    Jeg har selv lige købt et sæt af ovenstående højtaler . Jeg læste testen omhyggeligt inden købet da jeg ikke kunne høre dem under de rette betingelser i hi-fi klubben , nu har jeg haft dem et par måneder og bliver mere og mere glad for dem og jeg er absolut enig med jeres test og vurdering .
    Vh Christian
    Vh Christian

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?

Spillende kanelsnegl til at hægte på tøjet