annonse
annonse
annonse

Bowers & Wilkins 805 D3

Bowers & Wilkins 805 D3Februar 2017
Bowers & Wilkins 805 D3Februar 2017

Fornyet legendestatus

Disse Bowers & Wilkins-højttalere har alt, hvad der skal til for at blive lige så legendariske som forgængerne.

Plus
Velsignet fri for fejl, unoder og forvrængning. Varmt, rigt og detaljeret lydbillede med lynhurtig dynamik og et bredt spektrum af klangfarver. Forbløffende basgengivelse i forhold til størrelsen.
Minus
Kræver en potent forstærker, standerne er dyre, og højttalerne befinder sig i en høj prisklasse.

Hvis man skal være kritisk, findes der måske kun en håndfuld reolhøjttalere, der har gjort sig fortjent til legendestatus. Mellem Rogers, Dynaudio, KLH, Acoustic Energy og måske et par andre står Bowers & Wilkins højt på listen. De har siden 1990 været på toppen med Matrix 805, den første udgave med deres særlige interne “skelet” og med diskanten uden på kabinettet.

Disse højttalere er let genkendelige med deres karakteristiske gule membran og diskant-enheden på toppen. En opskrift, som B&W har fulgt helt til i dag.

De efterfølgende udgaver – kaldet Nautilus 805, 805 S og 805 Diamond – har alle anvendt forskellige versioner af B&W’s gule bas-enhed med vævet kevlarmembran. Diskanten har altid været placeret på toppen, og kabinettet har stadig det interne Matrix-skelet. Som skal dæmpe resonanser og kanalisere energien væk fra kabinettet og hen til højttaler-enhederne.

Man vil jo have musikken gennem membranerne, ikke skjult mellem kabinetresonanser.

(Foto: Producent)

Den nyeste udgave er bygget over samme læst, men er den første uden den gule kevlarmembran. Hvilket er det, man umiddelbart lægger mærke til, hvis man kender forgængeren, der blev lanceret i 2011. Det var B&W’s første med diskantmembran lavet af kunstigt fremstillet diamant og placeret i et konisk rør på toppen af et Matrix-kabinet med buede sider. Selvfølgelig med gul kevlarmembran, som de stadig bruger i 600-serien.

I vores test af 805 D efterlyste vi mere vægt, dybde og dynamik i bassen. Ellers lød højttalerne detaljeret med lynhurtige transienter og fremragende præcision. Vi konkluderede da også, at det var exceptionelle højttalere, værdige til samme legendestatus som de tidligere 805-modeller.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

De nye 805 D3 er endnu bedre.

Skinnet bedrager
De ligner forgængerne, bare med sølvfarvet basmembran – noget, der antyder, at B&W har hørt kritikken. Men faktum er, at meget er nyt. Bas-enheden og delefilteret er opgraderet, og kabinettet er endnu stivere. Det eneste, der umiddelbart er identisk, er den fine diamantdiskant og de dobbelte kabelterminaler på bagsiden.

Kabinettet er omarrangeret og bygget på en anden måde. Det er endnu stivere og dæmper interne resonanser bedre, mens den svagt buede front reducerer diffraktioner, der ellers ville høres som et defokuseret lydbillede.

Den nye bas-enhed på 16,5 cm er boltet direkte på Matrix-skelettet indeni, og basrefleksporten er buet i mundingen med en overflade som en golfbold. Det skal give mindre luftmodstand.

(Foto: Producent)

Mens diskant-enheden i det koniske rør på toppen er den samme, som vi kender fra forgængeren og ved fungerer perfekt, er bas-enheden helt ny. De kalder den Continuum og hævder selv, at den er endnu bedre end kevlar.

Membranmaterialet er også her vævet og lavet af et kompositmateriale, som B&W har brugt næsten otte år på at perfektionere. De siger selv, at de har anvendt mængder af computersimuleringer og været igennem ca. 70 variationer af membranen, før de landede på den version, vi tester her.

Den er stivere og mere død, og kan tåle meget mere bevægelse, før membranen begynder at flekse – og er ifølge B&W meget hurtigere og kan håndtere endnu mere effekt. Den giver også bedre mellemtone, fordi den har et bredere og bedre kontrolleret frekvensområde. I begge ender. Det har bl.a. givet langt bedre basgengivelse, end vi tidligere har hørt fra nogen 805-højttalere.

Fyldig klang, transparent lydbillede
Førsteindtrykket kan måske forlede én til at tro, at 805 D3 er lidt kedelige. Især hvis de står i et overdæmpet rum med mange møbler, tæpper og gardiner. Men placér dem nogle decimeter fra bagvæggen og drej dem lidt indad – ikke for meget – og du står foran nogle sensationelle musikalske oplevelser af en type, som man ikke ville forvente fra så relativt kompakte højttalere.

(Foto: Producent)

Klangen er varmere, og lydbilledet større og mere opløst. Der er også mere substans i bassen end på 805 D. Den dynamiske kontrast er bedre, og højttalerne minder om en mellemting mellem Sonus faber Olympica I’s behagelige raffinement og Dynaudio Contour 20’s lynhurtige præcision.

De kan også overraske med seriøs dybde og ikke mindst punch i bassen. Det mærkes på det seneste album fra Beyonces lillesøster Solange; et godt eksempel på, hvor god kontrol 805 D3 har i bunden. De hårde slag på trommerne på “Where Do We Go” kan mærkes fysisk, og højttalerne formår at spille bemærkelsesværdig højt, uden at bassen bryder op. Jeg lagde mærke til, at der er en lidt mere luftig klang i lilletrommen på Dynaudio Contour 20, men basdynamikken står ikke tilbage for noget her.

Sammenlignet med Sonus faber Olympica I er der mere dybde i bassen, og mellemtonen er bedre fokuseret. Den er også mere nuanceret, og diskanten er glat som nystrøget silke. Renee Flemings sopran og Cecilia Bartolis mezzo er blottet for farvning eller betoninger. Hvilket vidner om et meget fint tilpasset delefilter og rigtig god tilpasning af Continuum-enheden og diamantdiskanten.

(Foto: Producent)

De mangler den dybde i bassen, der er nødvendig for at få hele den laveste oktav på et koncertflygel med. Men det mærker man ikke på f.eks. koncertoptagelser med Keith Jarrett. Ikke medmindre man er vant til en subwoofer, der kan krybe helt ned omkring 30 Hz uden tab af effektivitet.

I den anden ende er diskanten diskret til stede uden nogensinde at lyde hårdt, skingert eller spidst. Den er – som vi er kommet til at forvente fra B&W’s diamantdiskanter – meget opløst, distinkt og præcis. Måske ikke helt så luftig og gennemsigtig som enkelte bånddiskanter, men langt mere neutral og kontrolleret.

Afdøde Leonard Cohens live-album fra London er en salig oplevelse på B&W-højttalerne, der skaber et digert lydbillede med næsten grænseløs dybde. Her og med jazz-ensembler og klassiske orkestre er stereoperspektivet fremragende bredt og klippefast.

Klangen i musikken hælder lidt i den varme retning, uden at jeg opfatter 805 D3 som farvede. De lyder snarere behageligt balanceret, uden at det bliver tandløst. For der mangler ikke noget her, hvad angår dynamisk kontrast. Man kan spille ret lavt med dem og alligevel få klange, detaljer og bas med.

(Foto: Producent)

Der var faktisk så lidt at sætte en finger på og så meget at glæde sig over, at jeg blev siddende meget længere foran højttalerne ad gangen, end jeg plejer, når jeg tester.

En god indikation på en vellykket konstruktion!

B&W’s bedste køb
I mine ører er Bowers & Wilkins 805 D3 et af de bedste køb blandt de dyre reolhøjttalere. Den største ulempe er, at et par ordentlige standere gør dem endnu dyrere, og at de har brug for en seriøst potent forstærker for at åbne ordentligt op.

Hvis ingen af delene virker afskrækkende, er 805 D3 et par højttalere, der virkelig er værd at skrive sig bag øret. De viderefører arven fra 800-serien med bravur og lægger sig i toppen af high-end segmentet i kompaktklassen. Designet er en bonus i mine øjne, især i højglanssort eller mat hvid, og står godt til i de lydmæssige præstationer. Som man hurtigt kan blive afhængig af.

Bedste pris på Bowers & Wilkins 805 D3
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: Kompakthøjttalere
  • Bas: 165 mm vævet Continuum-membran
  • Diskant: 25 mm Nautilus diamantdiskant
  • Følsomhed: 88 dB / 8 ohm
  • Frekvensområde: 42 Hz – 28 kHz (-3 dB)
  • Mål og vægt: 23,8 x 42,4 x 34,5 cm / 12,6 kg
  • Finish: Sort, hvid, palisander
  • Pris: 34.999 kroner
  • Web: hifiklubben.dk
Pris: 34999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Acer går efter Apple New York: Efter succes med at nå gamerne, vil Acer nu have fat på de kreative brugere.
Test
Leica Q2
Verdens bedste ­kompaktkamera

Når kun det bedste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

Gruppetest
7 væghøjttalere
Hæng lyden op på væggen

Hvorfor acceptere middelmådig lyd, bare fordi du ikke vil have store, prangende højttalere i stuen?

Samsungs super selfie-kamera Den nye A-serie går fra budget til luksus med heldækkende skærm og vendbart tripelkamera.
Test
Sony Xperia 10 Plus
Aflangt langskud

Trods sin 21:9-skærm har Xperia 10 Plus for mange kompromiser til at overbevise.

Samsung Galaxy Fold kan bestilles om 14 dage Danmark er blandt de første lande i verden, hvor Samsung Galaxy Fold kommer til salg.
Test
Motorola moto G7 Plus
Kongen af mellemklassen

Motorola moto G7 Plus taler til fornuften. Selvfølgelig er flagskibsmodellerne på markedet bedre, men de er også tre gange dyrere.

Her er IKEAs smart-højttalere Til sommer kommer højttalerne Symfonisk, som er resultatet af et samarbejde med Sonos.
Åbent kontorlandskab? Disse hovedtelefoner lover evig lykke Logitech lancerer to modeller til dig, der er generet af støj i kontorlokalerne.
Spejlrefleks? Nej, prøv igen Panasonic Lumix G90 er lidt ud over det sædvanlige.
77″ trylleri fra B&O Kan man skjule et tv på næsten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gør et overbevisende forsøg på det.
Test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
Fuldfed forhammer

Kan nogen få naboerne til at holde kæft? Jeg prøver at høre musik her!

Test
Canon RF 28-70 mm f/2 L USM
Perfektioneret lysstærk zoom

Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

annonse
Kan du gætte hvad det er? Det er en McIntosh, men det er ikke en forstærker ...
Gruppetest
Tre Gaming headsets
Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du brug for den dyreste model for at vinde, eller er den billigste i virkeligheden bedst?

Test
Rega Aura MC
En analog åbenbaring

Rega Aura MC er phono-trinet, der laver guld ud af sort vinyl.

Laptopfølelse på iPad Pro Beskyttelse og bagbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modeller.
Test
Huawei P30 Pro
Vildeste mobilkamera nogensinde!

Huawei P30 Pro er den bedste kameramobil på markedet og placerer igen Huawei solidt på kameratronen, hvor de har siddet sikkert siden sidste år.

Test
Argon Audio Forte A4
Over deres klasse

Argons billige minihøjttalere leger David mod Goliat med testerens stereoanlæg.

Kamera med printer Canon Zoemini udskriver dine billeder.
B&O og Rimowa rejser på business class Lancerer eksklusiv flightcase til Beoplay H9i.
Tesla bygger fabrik i Norge Skal køre på batterier og vandkraft. Det berømte vandfald Vøringsfossen lægges i rør.
Test
Pinell Supersound 301
Velklingende bordradio

Pinell Supersound lever op
til sit navn med bedre lyd
end konkurrenterne.

Test
Netgear Orbi Voice RBK50V
En meshforståelse

Mesh-netværk inklusive Alexa-højttaler? Lyder smart, men Netgear Orbi Voice RBK50V er en god idé, der er dårligt udført.

Klassisk rock på biblioteket Oplev vintage high-end på biblioteket, og lyt til musik som på kult-barerne i Japan.
Gruppetest
Tre high-end hovedtelefoner
Gentagne øregasmer

Vi havde aldrig forestillet os, at lukkede hovedtelefoner kunne lyde så forbandet godt!

Support Abonnement

Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

Support Tlf: 89 88 28 33 

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Modtag Lyd & Billedes Nyhedsbrev


×