Danske Buchardt Audio er et lille højttalerfirma, der i flere år alene bestod af stifteren, Mads Buchardt. Alligevel har Mads og kompagni gennem snart 10 år lykkedes med at sælge højttalere globalt. Opskriften har været lave priser i forhold til ydelsen, blandt andet takket være direkte postordresalg uden distributører. Det gør det lidt sværere at høre dem på forhånd, men firmaet tilbyder fri fragt og 30 dages fri returret – overalt på kloden.
Buchardt Audio S400 MKII er opdateret udgave af S400, som vi tidligere har testet. Men da der angiveligt er lavet store forbedringer i MKII-udgaven, gav vi den en ny tur på testbænken.
Noget af det, som Buchardt især er blevet kendt for, er evnen til at levere dyb bas fra små kabinetter. S400 MKII har nogenlunde samme størrelse som en skoæske, men lover ikke desto mindre et frekvensområde, der rækker ned til 33 Hz (-3 dB).
Ægte træ
Kabinetterne på testeksemplarerne var sortlakerede, men fås også i hvid, samt i valnød og lys eg. Finer i ægte træ lægger 5-10 procent til prisen. Men det er godt at se, at højttalere igen kan få lov at ligne højttalere frem for at skulle være så usynlige som muligt.
Bestykningen er næsten som i den oprindelige S400, dog er 6” bas/mellemtoneenheden udskiftet med en udgave med papmembran i stedet for aluminiumsmembran. Diskantenheden er den samme trekvarttommers tekstildome, der er monteret i en stor waveguide. Diskanten er anbragt under bas/mellemtoneenheden.
På bagsiden af kabinettet finder man en stor oval slavebasenhed, der dækker det meste af bagpladen, samt et par banan/skrueterminaler, der virker seriøst kraftige, prisklassen taget i betragtning. Kabinettet er overraskende let. Vægten er kun 7,5 kg stykket. Da membranerne bevæger sig rigtig meget, når der spilles dyb bas, er det en god ide at montere højttalerne på standere med spikes for at undgå raslelyde på grund af vibrationer.
Som nævnt er den største forskel på de to udgaver af S400 delefiltret. Og der er brugt rigtig lækre komponenter alle steder, hvor det betyder noget: Kraftige luftspoler og solide MKP-foliekondensatorer fra Jantzen. Det er ikke hverdagskost i højttalere til den pris.
Lydkvaliteten
Ændringerne har båret frugt: Buchardt Audio S400 MKII er en ganske anderledes højttaler end sin forgænger (der i parentes bemærket også var aldeles vellydende).
Hvor lydbilledet på den oprindelige S400 var meget fremadvendt og nært, med en akustisk scene, der befandt sig foran højttalerne, er lydbilledet i S400 MKII mere tilbagetrukket, og man får i højere grad en oplevelse af at lytte gennem et ”vindue” i væggen bag højttalerne.
Her tegnes en ganske stor og dyb akustisk scene op – når der vel at mærke er ruminformation til det til stede på optagelsen. Lydbilledet rækker med lethed langt ud på den anden side af højttalerne i bredden.
De små højttalere brillerer for eksempel på et nummer som Telarc-udgaven af Johann Strauss’ Banditen Galopp med Cincinnati Pops. Både hvad angår koncertsalsfornemmelse, hvor man fint fornemmer det store rums dybde og bredde. Og når det gælder de dynamiske imponator-effekter i form af piskesmæld og dybe paukedrøn. Jeg har ikke hørt nogen anden passiv højttaler i den størrelse gengive så dyb bas. Og ovenikøbet gøre det temmelig præcist. Jeg har helt sikkert hørt dybbas, der var mere distinkt og tør. Men det var fra store højttalere med store membraner og kraftige magneter.
Kræver en kraftig forstærker
Buchardt Audio anbefaler at kombinere S400 MKII med forstærkere på 40 W til 200 W. Det kan fungere, hvis du er til kammermusik i små rum. Men de små kasser kan godt lide rigeligt med effekt. For at få så dyb bas i et kabinet på størrelse med en skoæske er det nemlig nødvendigt at bruge enheder med tunge membraner og en stor slaglængde. Og prisen for det er uundgåeligt lav effektivitet. I dette tilfælde en følsomhed på 87 dB. S400 MKII kræver ideelt en forstærker med høj udgangseffekt og en høj dæmpningsfaktor til at styre det tunge bassystem. Den NAD C298 effektforstærker, som jeg spændte foran dem, har begge dele og koster lige så meget som højttalerne.
Overgangen mellem bassen på seks tommer og meget lille trekvarttomers dome sker fuldkommen glat. Den store waveguide hjælper sikkert med til at enheden kan arbejde ned til 1.800 Hz uden at miste pusten.
Skal jeg sætte en finger på noget, kan man på nogle numre opleve en let tendens til gjalden omkring et par kilohertz. Muligvis fra den store waveguide-tragt.
Konkurrenter
Buchardt S400 MKII befinder sig i et prisleje, hvor der er en del konkurrenter. Revival Audio Atalante 3 koster kun lidt mere og er forbilledligt neutrale – men ikke med nær så dyb bas. Bowers & Wilkins 705 S3 imponerer på dynamikken, men har en noget slank basgengivelse. Og JBL L82 Classic giver rockstemning i stuen.
Konklusion
Buchardt Audio S400 MKII er en rigtig vellykket lille højttaler til en pris, der bestemt kan kaldes rimelig. Som Buchardt har gjort det til deres kendemærke, spiller den dybbas i en grad, der burde være umulig i en passiv højttaler af den størrelse. Ændringerne i forhold til første udgave har efter denne testers opfattelse været en stor forbedring, der har løftet de perspektiviske evner tydeligt. Og det vel at mærke uden reelt at hæve prisen. Til prisen er S400 MKII en højttaler, som bør være på enhver hi-fi-købers tjekliste. I hvert fald hvis man ikke samtidig er tilhænger af små singleendede rør- og klasse A-forstærkere. For der skal masser af effekt til.
På hoveddelen af jeres anmeldelser og nyheder, kan man ikke folde sektionen med produktets specifikationer ud. Det er ret ærgerligt.
Tak fordi I lyttede og gjorde noget ved det. Det er meget bedre nu!
Godt at det virker nu. Vi har for kort tid siden ændret vores layout. Og der var nogle “børnesygdomme” i designet.