TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: Canton Musicbox M

Tryk på!

Virkelig massiv lyd fra én højttaler.

Af / 13/05/2014 - 05:09
Canton Musicbox M

Lyd & Billede mener

  • En stor bordhøjttaler, som giver et tilsvarende stort lydtryk. Her får du bas, så møblerne danser! Der er rigeligt med tilslutningsmuligheder, og Bluetooth via aptX giver god lyd.
  • Ikke den mest fintfølende og detaljerige i klassen. Hvis afspilleren ikke understøtter aptX, vil anlægget lyde lidt hårdt i diskantområdet med Bluetooth. Til visse typer musik bliver bassen lidt for meget og kan med fordel skrues ned.

Canton Musicbox M er en ordentlig klods af et lydanlæg. Med en halv meter i bredden og en vægt på 9 kilo placerer den sig i den tunge ende af skalaen for denne type alt-i-en bokse.

Ved at droppe netværkstilslutning og i stedet bruge aptX-kodeksen til at presse Bluetooth-overførslen for alt, hvad den har af lydkvalitet, har Canton satset på at lave et anlæg, der er let at bruge, snarere end et, der har både den ene og den anden streaming-mulighed. Forbind anlægget trådløst med din smartphone eller computer – eller tv’et for den sags skyld – og skru op.

Musicbox M har dock til iPhone og iPod af den gamle type, analog stereoindgang er der også, og en optisk digitalindgang lader dig koble tv, Blu-ray-afspiller eller medieafspiller til. FM-radio er indbygget (som virker frem til 2017). Og hvis du vil have endnu mere bas, kan du bruge subwoofer-udgangen og tilslutte en ekstern sub.

Har du brug for ekstra bas, så har Musicbox M subwoofer-udgang. Både analog og digital indgang giver også fleksibilitet.
Har du brug for ekstra bas, så har Musicbox M subwoofer-udgang. Både analog og digital indgang giver også fleksibilitet.

For en tusindkroneseddel mere kan man få en særlig AirPlay-version af anlægget ved navn Musicbox Air 3. Men så er det kun AirPlay, der duer, for der er hverken optisk digitalindgang, Bluetooth eller radio. Heller ikke subwoofer-udgang, så på den måde er Air 3 mere begrænset. Hvis du gerne vil have AirPlay, så koster en Apple TV boks kun 849 kroner og kan forbindes til Musicbox M med optisk digitalkabel, hvilket gør M meget mere interessant end Air 3 i vores øjne.

Brugervenlighed
Der er ikke noget hokuspokus ved dette anlæg. For at få trådløs lyd skal du bare slutte det til, aktivere Bluetooth på telefonen og forbinde dem. For mindst mulig støj på signalet skal du skrue lyden helt op på din mobil (eller anden Bluetooth-afspiller) og bruge Cantons fjernbetjening til at justere lytteniveauet.

Annonce

Anlægget bør stå på et stabilt underlag. For at få bedst mulig lyd fra tv’et bør det placeres direkte under skærmen, gerne i et tv-møbel. Til film kan vi anbefale lydindstillingen Surround, som giver en anstændig surround-fornemmelse.

Lydkvalitet
Jeg bliver næsten væltet bagover af, hvor højt anlægget kan spille. Her kan der skrues op! Det kan fint stå i en almindelig stue og give et yderst tilfredsstillende resultat.

Til musik foretrækker jeg afgjort den almindelige stereoindstilling. Indstillingen Wide skal udvide stereoperspektivet, men her forskydes lydbilledet, så vokalisten ofte havner til venstre for midten, og lyden mister fuldstændig fokus. Det samme gælder Surround, som giver et større lydbillede, men ikke særlig god balance, og ofte bliver vokalerne for lave, mens det øvre basområde bliver for svulstigt.

En fjernbetjening i aluminium er ikke hverdagskost for denne type produkter.
En fjernbetjening i aluminium er ikke hverdagskost for denne type produkter.

I Stereo-indstillingen er det noget helt andet. Her er der både dynamik og overraskende meget tryk på bassen. Min iPhone 5 forbundet via Bluetooth lyder bedre end med meget andet udstyr. Men iPhone understøtter ikke aptX, så med Bluetooth bliver lyden ikke lige så god som fra f.eks. Sony Xperia Z eller Samsung Galaxy S4. Man kan især høre det i diskanten, som bliver lidt hårdere og mere metallisk med iPhone. Musik, der normalt har et stort og luftigt lydbillede, får en mere kompakt rumfølelse.

Musicbox M lyder indimellem noget dæmpet i toppen og overdimensioneret i bassen, så man fristes til at skrue op for diskanten med 2 dB. Men med iPhone bliver det så lidt skarpt. Så meget desto bedre bliver lyden med en netværksafspiller eller computer koblet til den optiske digitalindgang, hvilket tillader ukomprimeret musik.

Bassen går ikke lige så dybt som med en ekstern subwoofer, men den mangler bestemt ikke fylde. Rytmisk popmusik med elektriske basrytmer lyder virkelig sejt, mens f.eks. en akustisk kontrabas kan vinde meget ved, at bassen sænkes 2 dB på fjernbetjeningen. Så bliver det langt mere balanceret.

På toppen sidder der en gammeldags dock til iPod og iPhone, sammen med et touch-betjent kontrolpanel.
På toppen sidder der en gammeldags dock til iPod og iPhone, sammen med et touch-betjent kontrolpanel.

Koblet til et fjernsyn giver anlægget en helt anden lydoplevelse end tv’ets indbyggede højttalere. Her bliver man nærmest suget ind i stemningen. Til film virker surround-effekten ganske godt og skaber et større lydbillede. Hvis dialogerne bliver lidt for tykke i basområdet, skruer du bare bassen 2-3 dB ned.

Konklusion
Canton Musicbox M er blandt de bedste af sin slags til at spille elektronisk pop, rock og hiphop, der alt sammen lyder stort og heftigt nok til en forfest. Anlægget har en lyd, der er klar nok til at få stemmer og instrumenter tydeligt frem, mens der er godt tryk på bassen.

Med en Bluetooth-afspiller uden aptX begrænses overtoneområdet lidt og bliver en smule hårdt. Men med en aptX-kompatibel afspiller – eller endnu bedre en afspiller sluttet til den optiske digitalindgang og noget ukomprimeret musik – vågner diskanten op til dåd.

Vi kan helt klart også anbefale at slutte tv’et til denne boks, som giver kraftig og god lyd til tv og film. Stereobredden er selvfølgelig noget begrænset. Til film er det ofte en god idé at aktivere surround-effekten, mens musik lyder bedst i almindelig stereo.

Musicbox M er et lidt mindre og billigere alternativ til Geneva Model L, men bestemt ikke mere kedeligt i sin spillestil.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?