Opfinderne af Sound Blaster-lydkortet har opgraderet deres Katana-soundbar. Hvor den originale Katana manglede HDMI, har Katana V2X et HDMI-stik med Audio Return Channel (ARC). Denne forbindes direkte til TV’et, så du har lyd, uanset om du ser film eller tv, eller spiller spil på din PlayStation eller Xbox.
Der er også en Katana V2, som er identisk med Katana V2X, blot med en bredere og mere klumpet subwoofer. Den til V2X er gjort slankere, så den bekvemt passer ind flere steder.
Soundbaren har fem højttalerenheder: venstre, center og højre, og derudover sidder der et par øverst oppe, og spreder lyd opad for at skabe bedre 5.1 surround-sound.
Da Katana V2X hovedsageligt er beregnet til spil, har den også en USB-C-indgang, der tager over for PC’ens lydkort.
Et tydeligt display og ditto fjernbetjening gør soundbaren nem at bruge i det daglige. Bare tilslut det og lad det være! Men bemærk at subwooferen er passiv, og skal forbindes med kabel, så denne skal placeres tæt på soundbaren.
Soundbaren har RGB-lys på undersiden, hvor du kan vælge mellem RGB-blink eller en statisk farve, men disse kan også slukkes helt.
Lyden af Creative Sound Blaster Katana V2X
Fordi denne soundbar primært er beregnet til gaming, starter vi med Forza Horizon 5. Man får et flot indtryk af motorer, der knurrer, og biler, der suser forbi hinanden. Jeg må indrømme, at jeg har hørt et større lydbillede, men til denne pris er det mere end acceptabelt.
Da der ikke er noget headset her, giver det mening, at Creative har placeret to mikrofoner i selve soundbaren. Disse er kun af gennemsnitlig kvalitet, og brugerens stemme kunne godt komme endnu tydeligere igennem. Hvis du spiller spil, hvor du skal kommunikere med andre, ville jeg stadig bruge et headset.
Vi er mindre sikre på, om det blå lys på undersiden af soundbaren i lyd-tilstanden ‘Gaming’ er en god idé – eller at hele undersiden lyser op i alle regnbuens farver i lyd-tilstanden ‘Concert’ ved musikafspilning.
Velfungerende subwoofer
Forud for testen forventede jeg, at jeg nok ville blive nødt til at slagte subwooferen, men denne fungerer overraskende godt sammen med både film og musik, og der er ikke nogen nævneværdig ukontrolleret rumlen. Den er langt fra en krudttønde, men det gør sit arbejde glimrende. Lydbilledet er også ret stort, da det strækker sig godt ud til siderne, selvom man aldrig mærker, at lyden kommer bagfra. Surround-effekten er begrænset.
Lidt indestængt
Soundbaren har en fin og fyldig mellemtone, hvilket er vigtigt for dialoger, men her er der desværre også noget farvning, som får stemmerne til at lyde lidt indestængte. Dette vil variere meget med underlaget – specielt i betragtning af at sådan en soundbar vil blive placeret af mange på et billigt TV-bord, som ikke er meget mere end en hul spånplade – men heldigvis er det muligt at dæmpe lyden. Men til dét formål SKAL man først downloade Creative-app’en.
EQ
Du kan vælge fra “verdens længste” liste over forprogrammerede lydindstillinger; der må være mindst en 30-40 stykker. De lyder alle sammen lidt forskelligt, men ingen af dem fjerner soundbarens egen farvning i mellemtonen. Jeg tror, jeg personligt foretrækker Music-tilstanden, som slanker mellemtonerne og trækker diskanten op.
Soundbaren kan stadig ikke måle sig med dyrere sager, men til denne pris er den et acceptabelt alternativ.
Hvem ønsker en soundbar til gaming…?
Soundbaren kan også bruges som lydkort til et kablet headset, og så kan du også bruge forskellige SXFI-lydfunktioner til at forstærke lavmælte detaljer i spil-lyden. Så du f.eks. kan høre, om en fjende sniger sig frem i græsset bag dig.
Jeg er dog stadig lidt usikker på, hvor mange spillere, der hellere vil have en soundbar frem for et headset. Du har bedre kontrol med et headset, bedre mikrofonlyd, samt mulighed for ikke at genere andre – eller selv blive generet.
Konkurrenter
Sammenlignet med andre soundbars til film og TV, er Creative’s Katana bestemt konkurrencedygtig. Du får mere bas end med Sonos Ray, der til samme pris mangler en subwoofer, men der er masser af andre konkurrenter. TCL-TS8111 koster endnu mindre, og understøtter Dolby Atmos, selvom den ikke har dedikerede tophøjttalere.
Det har derimod både TCL TS8132 og Denon DHT-S517, som begge giver meget større og mere kraftfuld lyd end Katana V2X. Alligevel føler jeg, at Creative-soundbaren er prissat rigtigt i forhold til sit segment, og hvis du ellers er opmærksom på dens minusser, såvel som dens plusser, går du ikke helt galt i byen med den.
Konklusion
Creative Sound Blaster Katana V2X er en mere komplet soundbar end den første udgave, ikke mindst fordi du nu endelig får et HDMI-stik! Denne udgave er heller ikke noget muskelbundt, men den er meget velfungerende til spil, og fungerer også godt til film og TV. Musik er en lidt anden sag; her fremhæves svagheder i mellemtonen og diskant i højere grad. Det bliver helt okay, men aldrig nogen rigtig stor oplevelse.
Det er stadig ret imponerende, hvor mange forbindelser og funktioner du kan få til denne pris. Som USB DAC-indgang, blinkende RGB-lys, fjernbetjening og hovedtelefonudgang med Creatives egen SXFI-behandling.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer