Selv om danske DALI er mest kendt for sine højttalere til hjemmebrug, laver folkene i Nørager også bærbart udstyr. Et af produkterne er Bluetooth-højttaleren Katch, som netop er kommet i en revideret udgave.
DALI Katch G2 ligner sin forgænger til forveksling: En superelliptisk, flad enhed, der er passende i størrelsen til at blive båret i den indbyggede kunstlæderrem, og som kan tages med i bagagen uden større bekymring.
Front og bagside er dækket af et plasticgitter, og bagved dette beskytter frontstoffet højttalerenhederne yderligere. Men ikke mod vand, sand og elementernes rasen. DALI Katch G2 er ikke vand- og støvtæt.
Klassiske nye farver
Den nye Katch kommer selvfølgelig i nye farver, men farvevalget er mindre sprælsk end forgængerens pink og mosgrønne. Katch G2 fås i Iron Black (sort), Chilly Blue (blågrå) og Caramel White (samme farve som salted caramel-flødeis).
Bag gitteret gemmer sig seks højttalerenheder. Der er to 3,5 tommers basenheder med aluminiummembran og lang slaglængde. For at få plads til længst mulig bevægelse er magneten anbragt midt i svingspolen i stedet for bag på enheden. Så basenheden er nærmest “foldet” rundt om spolen. Basenhederne får hjælp i bunden at to slaveenheder.
Diskanten dækkes af ægte 21 mm softdomer. Det giver mulighed for noget bedre opløsning og mere luftighed end de fuldtoneenheder, der sidder i de fleste håndbærbare Bluetooth-højttalere.
De to kanaler drives af klasse D-forstærkere på 25 watt hver, og der er naturligvis en DSP (digital signalprocessor), som retter frekvensgangen ud.
Spøjs EQ
Der er en equalizer-knap på DALI Katch, men der er kun to indstillinger, kaldet “Clear” og “Warm”. “Clear” er den neutrale, mens “Warm” skulle give en fyldigere lyd. Bassen bliver ganske vist hævet en smule, men den største forskel på de to indstillinger er, at diskanten dæmpes ret kraftigt. Så “Muffeled” eller “Dark” havde været en mere dækkende betegnelse.
DALI Katch G2 spiller – ligesom forgængeren – i stereo. Men de to kanaler er placeret på hver sin side af højttaleren, så enhederne spiller henholdsvis fremad og bagud. Skal du have et stereobillede, er det bedst at dreje højttaleren 90 grader og lytte til den fra siden. Det fungerer faktisk udmærket, selv om effekten mere er en rumlig fornemmelse frem for en egentlig stereoeffekt.
Man kan parre en ekstra Katch G2 med telefonen for stereolyd. De to højttalere synkroniserer lydstyrken indbyrdes. Man skal dog selv sørge for, at de har samme EQ-indstilling.
Som stereosæt giver to Katch faktisk et rigtig fint stereoperspektiv. Og højttalerne er velopløste og detaljerede nok til, at man kan lytte “rigtigt”. Alligevel forbliver stereoparring nok en gimmick, da et par ender i en prisklasse, hvor der findes mange større og mere kraftfulde alternativer.
DALI Katch G2 er en ren Bluetooth-højttaler. Den understøtter den hi-fi-venlige lydprotokol aptX, der især giver mening, når højttalerens kvalitet – som her – er høj nok til at afsløre forskellen. Til prisen kunne vi have håbet på netværksfunktioner, der kunne give mulighed for tabsfri overførsel – og måske streaming med Spotify Connect eller Tidal Connect – når man er hjemme.
Lyden
Den første udgave af DALI Katch var blandt de reneste og mest præcise håndbærbare Bluetooth-højttalere, vi kender. Den hædersplads beholder Katch G2. For noget, der vejer et kilo og kan ligge – hvis ikke i lommen, så i hvert fald i handskerummet på bilen – lyder Katch G2 forbistret godt.
Fra nedre mellemtone og opefter er kvaliteten direkte fremragende. Stemmer lyder naturligt og frit, og opløsningen er noget af det bedste, jeg har hørt på en bærbar højttaler. Selv en klassisk strygerkoncert er til at holde ud at høre på. Noget, som jeg må fraråde at prøve på de fleste andre små Bluetooth-højttalere!
Det, der skiller kvaliteten ud, er især renheden og friheden for resonanser. På de fleste rejsehøjttalere synger plastickabinettet lystigt med på musikken. Det gør det i langt mindre grad her. Det hjælper givetvis også en hel del, at diskanten dækkes af et par rigtige 21 mm domes i stedet for en forkølet fuldtoneenhed pr. kanal.
På papiret går Katch G2 ned til 49 Hz i bassen uden at falde mere end 3 dB i lydtryk. Det gør den nok – men ikke på en måde, der kan sammenlignes med en fuldvoksen stuehøjttaler. Sine øvrige kvaliteter til trods har Katch G2 en forholdsvis slank lyd. Det gælder i begge EQ-indstillinger. Men i “Warm” bliver lyden både slank og indelukket.
Til gengæld er der godt styr på den bas, der faktisk er. Trommer lyder som trommer, og en kontrabas lyder som netop dét. Selv et nummer som Sorten Mulds “Balladen om Iver og Buske”, hvor der er masser af slagtøj og synthesizer-bas, slipper igennem med både dynamik og drive.
Konklusion
Anden generation af DALI Katch går trygt og roligt i forgængerens fodspor. Der er lavet forbedringer af kabinettet, og batteritiden er øget med nogle timer. Men lyden er beholdt. Hvilket alt i alt er en god ting, da Katch er blandt de højttalere i sin størrelses- og vægtklasse, der har den reneste og mest velopløste lyd.
Den er til gengæld også blandt de dyreste, og er man ikke en hi-fi-nørd, der insisterer på at tage lydkvaliteten med på turen, kan man finde Bluetooth-højttalere, der spiller lige så højt – og også dybere – til lidt over den halve pris. Når det gælder bas i lommehøjttalere, er Beosound A1 2nd Gen referencen. Nogle, som Sonos Roam, tilbyder endda afspilning via Wi-Fi. Dette vil desværre gøre DALI Katch G2 til en højttaler for de få, der er villige til at lægge de ekstra kroner på disken alene for lydens skyld.