TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: DALI Oberon On-Wall C

Går i ét med omgivelserne

DALI har gjort sin trådløse teknologi tilgængelig til en pris, hvor alle kan være med. Og i et format, hvor enhver har plads.

Af / 07/11/2020 - 12:00
DALI Oberon On-Wall C

Lyd & Billede mener

  • Lækkert og stort lydbillede. En af de mest indretningsvenlige højttalere nogensinde. Aktive højttalere er blevet til at betale.
  • Lydtryk og dybbas er trods alt begrænset på grund af størrelsen. Lidt unuanceret mellemtone. Men til prisen er der ingen relevante indvendinger.

Aktive stereohøjttalere til hjemmebrug er hastigt ved at blive et alternativ til de gammeldags passive. Men mens det byder på teknologiske fordele at bygge elektronikken ind i højttalerne, har adgangsbilletten indtil nu været dyr de fleste steder. Nu har DALI imidlertid lavet “aktiverede” udgaver af sin budgetserie, Oberon.

DALI Oberon On-Wall C er, som navnet antyder, en væghøjttaler. Med 12 cm i dybden er kabinettet omtrent så fladt, som det lader sig gøre. Da frontstoffet er i gråt vævet møbelstof, falder højttalerne særdeles diskret ind i indretningen. Og vælger man udgaven med hvid finish, burde de bestå selv den mest militante WAF-kontrol (Wife Acceptance Factor).

Bag frontstoffet finder man en 5 tommers bas/mellemtone med DALIs karakteristiske træfibermembran og en 29 mm tekstil-dome.

DALI Oberon OW Product Cam01 Walnut Front copy scaled
DALI Oberon On-Wall C er så flad, at den næsten går i ét med væggen. (Foto: DALI)

2 x 50 watt i hver højttaler

Der er to 50 watt forstærkere indbygget i hver højttaler. Det er betydelig mindre end de 2 x 250 watt, som man finder i både Rubicon 6 C og Callisto 2 C.

Delefilteret varetages af en digital signalprocessor, som også retter frekvensgangen til. Det betyder, at den aktive udgave af Oberon On-Wall har evner i basområdet, som den passive ikke kan matche. DSP’en bliver sandsynligvis også brugt til at glatte frekvensujævnheder på grund af vægplaceringen ud.

Annonce

På bagsiden finder man en basrefleksport, der er er indrettet sådan, at luftrummet mellem kabinet og bagvæg indgår i selve porten. Der er også et panel, hvor man kan vælge højttalerens placering i det trådløse system.

DALI Oberon OW Product Cam01 Light Oak Back copy scaled
På bagsiden kan man vælge højttalerens placering (højre/venstre). Basrefleksporten udnytter rummet mellem bagpladen og væggen som afslutning. (Foto: DALI)

Opsætningen er på én gang lettere og sværere end for fritstående højttalere. Der kræves både boremaskine og vaterpas for at få dem på plads. Til gengæld slipper man for at fumle med at finde den rette afstand fra væg og hjørner samt den helt perfekte vinkling mod lyttepladsen.

Befri dyre kvadratmeter

Det er ikke blot nemt; man sparer også en hel del gulvplads, når man slipper for at have et par standerhøjttalere stående mellem en hel og en halv meter ude fra væggen. Noget, der vil være velkomment i små storbyboliger med høje kvadratmeterpriser.

Bindeleddet mellem signalkilder og højttalerne er DALIs egen Sound Hub, der bedst kan beskrives som en digital forforstærker med trådløs forbindelse til de to højttalere. Sammen med de aktive Oberon-højttalere har DALI også introduceret en kompakt og lidt billigere udgave af Sound Hub’en. Den opgivne pris er inklusive hub.

Sound Hub Compact Front scaled
Sound Hub’en kan nemmest betragtes som en trådløs digital forforstærker. (Foto: DALI)

Gode tilslutningsmuligheder

Ud over størrelsen er forskellen på de to hubs, at kompaktudgaven ikke kan udvides med ekstra moduler til musik-streaming med BluOS. Til gengæld har den kompakte hub fået HDMI-indgang med ARC (Audio Return Channel), der gør det let at sende TV-lyd til højttalerne og styre det hele fra TV’ets fjernbetjening. Der er også to optiske og en analog lydindgang.

Sound Hub Compact Back scaled
Der er de nødvendige ind- og udgange. Den kompakte hub har fået HDMI-indgang med ARC. (Foto: DALI)

Lydkvaliteten

Det virker næsten uanstændig simpelt at erstatte mine velvoksne standerhøjttalere med de diskrete hvide Oberon On-Wall C. Med standere og højttalere af vejen får jeg tæt på to kvadratmeter ekstra gulvplads frigjort. Det er visuelt fristende at anbringe højttalerne umiddelbart på hver sin side af TV-skærmen på væggen, men skal stereoperspektivet blive bedst muligt, skal afstanden mellem højttalerne være den samme som mellem lyttepladsen og hver højttaler.

Der er meget, der taler for at montere højttalere på væggen. Ud over placeringsvenligheden hjælper væggen med et tilskud i bassen, da der kun spilles ud i et halvt så stort rum sammenlignet med en fritstående position på toppen af en stander. Til gengæld har væghøjttalere oftest problemer med perspektivet.

DALI’erne tegner en akustisk scene op, der ikke er kæmpestor eller dyb, men stadig med god fornemmelse af et rum bag højttalerene. Måske kunne et par standerhøjttalere have gjort det mere præcist, men ikke med samme tyngde. Og man finder ikke holografisk perspektiv til ti tusind kroner – inklusive forstærker.

En af fordelene ved aktive digitale højttalere er, at elektronikken kan rette op på unoder og dyk i frekvenskurven. Og Oberon On-Wall C har en urimelig solid og dyb bas for en 5 tommers enhed i et så lille kabinet. Selv når man tager den forstærkning, som vægplaceringen giver, med i betragtning. Der er fuldt niveau på bassen ned til grænsen på 51 Hz, og de har ingen problemer med at spille min 25 kvadratmeter store stue op.

DALI Oberon OW Product Grill Cam01 White Front copy scaled
Med frontstoffet på burde de små væghøjttalere slippe forbi selv de mest kritiske øjne. (Foto: DALI)

Arbejdsglæde

Den flotte bund betyder, at bassen på Chris Jones’ “No Sanctuary Here” bliver lige så magtfuld, som den skal være. Måske endda en lille smule mere, for de små DALI’er spiller med en arbejdsglæde, der står i kontrast til det diskrete ydre. Selv kirkeorglet på Koyaanisqatsi står magtfuldt i rummet.

Oberon’erne kan ikke helt se sig fri for et lille løft i mellembassen. Men de gør det på en måde, der er så charmerende, at det virker varmt i stedet for anstrengende. Især fordi bassen stadig er ren og nuanceret.

Også i toppen brillerer højttalerne (undskyld!) med en velopløst diskant, der klæder bækkener og highhat, og får én til at tænke, at her lytter man til ægte hi-fi.

Gode – til prisen

Hi-fi er det, men uanset de rosende ord skal du ikke sætte dine kostbare Sonus faber på tilbud i Den Blå Avis lige med det samme. DALI Oberon On-Wall C spiller rent ud sagt buksebagen ud på det meste til den pris (husk, at du får forstærkeren med i købet). Men selvfølgelig er der udfordringer, der bringer dem på glatis.

Stemmegengivelsen, der egentlig opleves som både åben og nærværende, er nemlig ikke så nuanceret som på højttalere til flere gange prisen. Det skulle da også bare mangle! Dette kan høres på nummeret “Right Hand Man” fra musicalen Hamilton, som jeg ofte bruger som nuanceringstest. Christopher Jackson, Lin-Manuel Miranda og Leslie Odom Jr. har stemmer, der ligger i samme leje, men har forskellig klang. Men de lyder næsten ens på On-Wall.

En anden måde at afsløre det på er Disturbeds heavy-ballade-coverversion af “The Sound of Silence”, som bliver en for stor mundfuld, og orkester-backing og sang flyder sammen.

Naturligvis er det komplet uretfærdigt at klage over opløsningen i mellemtonen, for det er et luksusproblem, der ikke er relevant i forhold til prisen. Når jeg kaster mig over det, er det alene, fordi alt andet klares langt bedre, end man kan forlange. Og så kan man jo blive krævende.

OBERON C On Wall interior 02 scaled
DALI Oberon On-Wall C vil sandsynligvis blive bedstevenner med dit TV. (Foto: DALI)

TV’ets to bedste venner

Hvor højttalerne til gengæld kommer fuldkommen til deres ret, er som bedstevenner med fjernsynet i dagligstuen. Her går den varme bund og brillante top op i en højere enhed med en god popcornfilm. Og den fremadvendte mellemtone klarer dialogen uden problemer – og med en glimrende taleforståelighed.

At de får lyden på TV’et til at løfte sig, vil sandsynligvis være deres bedste adgangsbillet til det kuraterede miljø i stuen – hvor man så kan få lov til at glæde sig over glimrende musikgengivelse oven i handlen.

Der er kun få konkurrerende aktive højttalere i den prisklasse. KEF X300A Wireless og Elac AM 180 er blandt dem, men de mangler begge tilslutningsmulighederne, der gør det nemt at integrere et sæt aktive højttalere i stueindretningen.

Konklusion

DALI Oberon On-Wall C er blandt de mest indretningsvenlige hi-fi-højttalere, vi overhovedet har testet. Vælger man den hvide udgave, vil de små kabinetter bogstavelig talt gå i ét med væggen. Og takket være vægplaceringen sparer man i praksis flere kvadratmeter gulvplads.

Efter at have afprøvet teknologien med de dyrere Rubicon- og Callisto-serier har DALI fået bragt den ned i et leje, hvor det er svært at finde argumenter for ikke at hoppe på den trådløse vogn. De små væghøjttalere har et stort og sprudlende lydbillede, der sikkert vil gøre dem til bedstevenner med dit TV. Hvis der nogensinde har eksisteret en gyldig undskyldning for at købe en soundbar, er den i hvert fald væk nu.

Karakter
DALI Oberon On-Wall C
Basic
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

3 kommentarer til “DALI Oberon On-Wall C”

  1. Tak for en god anmeldelse. Lyder den passive model (Samme navn bare uden C) lige så godt med en god ekstern forstærker til? Eller er der andre forskelle?

    Er nysgerrig på om Dali Oberon on-wall eller Audiovector QR on-wall leverer den bedste lydoplevelse?

    1. John Alex Hvidlykke

      Tak.
      Vi har ikke testet den passive Oberon On-wall, men når det gælder den meget nære slægtning Oberon 1, har vi haft både den passive og den aktive udgave til test. Og her var oplevelsen, at den passive potentielt kan gengive flere detaljer – hvis den tilsluttes en forstærker i en noget højere prisklasse. Når det er sagt, har den aktive udgave nogle fortrin i form af dybere basgengivelse takket være assiatnce fra DSP.

      1. Hej John. Tak for svar. Det taler varmt for den passive Oberon til sammenligning med QR – on wall fra Audiovector, der koster næsten 4000 kr. mere, og “kun” får en 4 ud af 6 anmeldelse her på siden.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?

Spillende kanelsnegl til at hægte på tøjet