Hvis alle kunne vælge frit, ville mange af os nok ønske os lyden fra de største højttalere med størrelsen fra de mindste. Desværre er der noget, der hedder fysikkens love, som sætter en effektiv stopper for dette, og den, der kan lide sin favoritmusik gengivet med fyldig bas og saftigt lydtryk, må leve med store højttalere i stuen. Eller måske ikke?
Amerikanske Definitive Technology hævder, at de har klaret det, mange producenter er mislykkedes med – nemlig at lave en slank designhøjttaler, der lyder nøjagtig som den ægte vare. For at opnå dette har de proppet højttalerne fulde af et arsenal af højttaler-elementer sammen med kraftige indbyggede forstærkere. Dermed burde der næsten være plads til at strække fysikkens love en lille smule …
Mythos ST
Store gulvhøjttalere med indbyggede subwoofere er en af Definitive Technologys specialiteter. Målet med ST-serien har været at få noget af denne ydelse ind i en slankere og mere attraktiv indpakning – efter amerikansk standard, vel at mærke. Mythos ST er ikke for nogen lilleput at regne med sine 130 cm – men slanke og pæne er de bestemt. Selve kabinettet er lavet af aluminium, formet i en bue for størst mulig styrke og stivhed, mens fronten er lavet i et specielt kompositmateriale. Fordelen med aluminium kontra almindelig MDF-spånplade er, at kabinetvæggene kan laves tyndere. På den måde opnår man en tynd form uden at stjæle for meget af den interne kassevolumen.
Definitive har også brugt pladsen effektivt. Kabinettet huser hele seks højttaler-elementer. En 1 tommes aluminium-dome diskant, flankeret af to 5,25 tommers mellemtoner, mens bassen besørges af tre 6 x 10 tommers ovale bas-elementer. To af elementerne er såkaldte passive radiatorer uden magneter. De skubbes i stedet af lufttrykket fra det tredje element, som drives direkte af en indbygget forstærker på 300 watt. Her taler vi med andre ord om en semiaktiv højttaler, hvor bassen får strøm fra den indbyggede forstærker, mens mellemtone og diskant drives eksternt.
En sådan semiaktiv løsning er slet ingen dum idé. Den mest åbenbare fordel er, at den aflaster forstærkeren i den mest krævende del af frekvensområdet, samtidig med at det bevarer lydkvaliteten og lydsignaturen fra din eksisterende forstærker. Ved at drive bassen separat kan man også lave tilpasninger i frekvensgang og niveau, uden at det går ud over helheden.
Lydkvalitet
Normalt, når vi omtaler designhøjttalere, må vi tage forbehold for, at lydkvaliteten ikke altid står i forhold til prissedlen. Af to årsager: For det første koster det flere penge at udvikle og bygge højttalere i aluminium, og for det andet forstår de fleste producenter at tage sig ekstra betalt, når ordet “design” er involveret. Derfor kan man sjælden forvente, at en stiligt udformet designhøjttaler kan måle sig med mere traditionelle hi-fi-højttalere i samme prissegment.
Sådanne forbehold kan vi heldigvis glemme i Mythos ST’s tilfælde. Disse høje amerikanere gengiver musikken med så stor underholdningsfaktor og indlevelse, at sammenligningen med “almindelige” højttalere bliver helt uproblematisk. De er utvivlsomt på det kvalitetsniveau, vi forventer fra topklasse højttalere, med en meget åben og ren lyd, som er fri for resonanser og ujævnheder.
Det, der imponerer mest ved første gangs lytning, er det store dynamikområde. Med en følsomhed på effektive 93 dB kan højttalerne spille højt nok og rent nok til at tilfredsstille selv de mest erklærede headbangere, og de gør det uden at fortrække en mine. Selv på øredøvende niveau bevarer de kontrollen.
Dernæst har højttalerne en imponerende holografi. Ikke nødvendigvis fordi lydbilledet er så stort i bredde og dybde, men snarere fordi “størrelsen” på stemmer og instrumenter virker kolossalt nærværende. Mens nogle højttalere bredder koncertsalen ud i vifteform mellem højttalerne, lyder det med Definitive mere, som om musikerne står lige foran os i lytterummet. Og det er langtfra nogen diffus lydoplevelse. Alt gengives med knivskarp præcision, direkte og utilsløret.
Faktisk kan lydgengivelsen virke lidt grov i kanterne til at begynde med, og dem, der er vant til mere civiliserede hi-fi-højttalere, kan få sig en overraskelse. Men det skyldes bare, at højttalerne er vældig dynamiske og ikke holder noget tilbage i hverken top, midte eller bund af frekvensområdet. De lyder kort og godt lidt “rockede” og lægger ingen bånd på dynamikken. Med hensyn til opløsningen er der heller ikke noget at klage over. Diskantgengivelsen er meget finkornet og udstrakt, og det lyder aldrig tyndt eller spidst.
Raffinerede rockhøjttalere
Den energiske spillestil gør, at Mythos-højttalerne stortrives med musik af den hårdtslående slags. Min kollega Geir Nordby har netop udgivet en plade med metalbandet Staal, og albummet Rambokniv byder på en heftig collage af bas og trommerytmer, som desuden har en god lyd af en rockskive at være.
Med hele seks bas-elementer skabes der visse forventninger til tryk, og Mythos-højttalerne indfrier med en saftig og hårdtslående bas, som virkelig føles i mellemgulvet, når man spiller højt. Og det vil man, når lyden er så ren som i dette tilfælde.
Med actionfilmen Transformers 3 i Blu-ray-skuffen spiller Mythos ST vældig overbevisende og klarer sig udmærket uden ekstra bashjælp. Ved at plugge et signalkabel i de to ekstra LFE-indgange kan du forsyne højttalerne med bas-effekter, som normalt er forbeholdt eksterne subwoofere, hvilket de tackler udmærket. De seks ovale bas-elementer er kraftige nok til at fylde selv store stuer med tilstrækkelig bas.
Bassen er klippefast og kontrolleret – måske for kontrolleret i nogle tilfælde. Det er tydeligt, at Definitive har valgt et stramt ophæng for at holde bassen i skak på høje lydniveauer, men dette kan gøre, at man går glip af lidt detaljer på lavere volumen. Det er dog en afvejning, som de fleste nok kan leve med.
Venlig ved forstærkeren
Da højttalerne har indbygget forstærker til bassen, trækker de mindre strøm end passive højttalere af samme størrelse. Det gør, at de passer udmærket til middeldyre surround-receivere, hvor kraften ofte er begrænset. Samtidig indbyder de, som de fleste højttalere, til at satse på kvalitet, ikke mindst fordi bassen er så potent. Jo bedre signal ind, jo bedre lyder det også via de indbyggede forstærkere.
Konklusion
Det er let at have fordomme mod amerikanske designhøjttalere proppet med højttaler-elementer, men efter at have tilbragt timevis med sjove lydoplevelse må vi alligevel sige, vi er imponeret over Mythos ST. Det her er definitivt ægte fuldblods hi-hi-højttalere, som let kan konkurrere med andre “full-size” højttalere i samme prisklasse!
Højttalerne har en lækker udførelse i sortlakeret silkemat aluminium og kommer med en granitsokkel, som sørger for, at de står støt på gulvet, med enten gummifødder eller spikes som forankring.
Foruden strømindtaget til forstærkeren i bunden har højttaleren to indgange: en almindelig højttalerindgang samt en lavniveau RCA-indgang for dem, der ønsker at koble højttalerne til subwoofer-udgangen på deres forstærker.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer