TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Devialet Dione

Audiofil soundbar for de kræsne

Devialet Dione giver TV-lyden et gedigent løft, og samtidig fungerer den fremragende til musik. Men det koster!

Af / 17/08/2022 - 07:00
Devialet Dione

Lyd & Billede mener

  • Devialet Dione leverer fremragende lyd til film- og tv-underholdning, men lyder også imponerende godt til musik.
  • Dione kan ikke udbygges med subwoofer eller baghøjttalere, og den leveres uden fjernbetjening.

Franske Devialet er siden starten af 00’erne vokset til nu at være en af Hi-Fi-verdenens mest anerkendte mærkevarer. Den franske producent imponerer os gang på gang med sine luksuriøse og innovative forstærkere, som kan skræddersys til at få det bedste ud af enhver højttaler.  

Vi må heller ikke glemme de små, men potente Phantom-højttalere, som udfordrer fysikkens love i forhold til, hvad de kan levere af lydtryk og dyb bas. Med sådan en track record var det vel egentlig kun et spørgsmål om tid, før Devialet vovede sig ind i soundbarens verden, og nu er Dione her endelig! 

Læs også Devialet Expert 250 Pro: En sjælden forstærker Devialet Expert 250 Pro skræller støjen af lag for lag og serverer musikken mere gennemsigtig end noget andet, vi har hørt – og det med tordnende dybbas.
Læs også Denne bas er ren magi Den sensationelle livsstilshøjttaler Phantom er blevet endnu bedre. Devialet Phantom I 103 dB er kort og godt et unikum.
Devialet Dione scaled 1
Devialet Dione har et lækkert, futuristisk look, og kabinettets kvalitet er fantastisk. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Devialet Dione: Designer-soundbar med Atmos-surroundsound

17 højttalerenheder, 950 Watt forstærkereffekt og op til 101 decibel lydstyrke. Det er de hårde facts om Devialets første soundbar, som spiller helt for egen kraft, uden ekstra subwoofer eller baghøjttalere. 

Alle højttalerne er indbygget i selve soundbaren, og med sine 120 centimeter er der tale om en velvoksen krabat. Helt klart en af de større soundbars vi har haft i testlokalet, men også en af de flotteste! 

Dione ser både godt ud, samtidig med at kvaliteten er solid og tillidvækkende. De slanke og futuristiske linjer, samt fraværet af ekstra kabinetter, vil nok tiltrække mange interiørbevidste lydentusiaster. Men god smag koster! 

Annonce

Med et prisskilt på knap 17.000 kroner er Dione i en lidt højere prisklasse, når det gælder soundbars. Så spørgsmålet er, om lyden kan følge med? Lad os teste! 

Otte lydkanaler – inklusive Dolby Atmos

Devialet Dione bruger en såkaldt 5.1.2-konfiguration, hvilket betyder, at den har dedikerede højttalerenheder til både højre, venstre og centerkanal, bashøjttalere samt surround- og topkanaler til 3D-lyd. For at kunne rumme så mange højttalere i en kompakt enhed, har Devialet brugt højeffektive fuldtoneelementer med neodymmagneter. Højttalerne skifter så “rolle” alt efter, om du vælger at montere din soundbar på væggen eller at have den på bordet.

Devialet Dione HD flat Devialet Dione HD wall mounted e1648539290362 3D open Devialet Dione 2
<
>
Devialet Dione indeholder hele 17 højttalerenheder, nærmere bestemt otte basenheder og ni fuldtoneenheder. (Grafik: Devialet)

Hele 8 af de 17 elementer er dedikeret til at gengive dyb bas. Devialet hævder derfor, at soundbaren vil kunne klare sig uden en ekstern subwoofer. Det ville selvfølgelig være spændende, hvis Dione kunne udvides med en subwoofer eller baghøjttalere – men umiddelbart ser det ikke ud til, at Devialet har nogen planer i den retning. 

Brugervenlighed og funktioner

Minimalismen slår også igennem, når det gælder det øvrige udstyr. Der følger ingen fjernbetjening med Dione, som heller ikke er forsynet med infoskærm. Den kan i stedet styres via Devialet-app’en fra tablet eller mobil. Lydstyrken styres let via TV’ets fjernbetjening (via HDMI CEC). Derudover er der trykknapper til lydstyrke og play/pause oven på soundbaren. 

Dione kobles til TV-lyden via HDMI eARC, og den understøtter desuden Bluetooth, Airplay 2 og Spotify Connect. Den kan indgå i et større multirumssystem af Devialet-produkter, og du kan styre musikafspilningen via Devialets app. Der er dog ingen yderligere HDMI-indgange til tilslutning af eksterne A/V-kilder. 

Dione understøtter ellers populære moderne surroundsound-formater som Dolby Atmos (men ingen DTS:X). Den kan også opskalere andre lydformater og gengive virtuel surroundsound (Devialet SPACE). Derudover bruger den automatisk rumkorrektion til at tilpasse lydgengivelsen til omgivelserne – det gøres nemt ved opsætningen. 

Devialet Dione tweeter scaled 1
Den golfboldlignende centerkanal, som Devialet kalder ORB, kan drejes for at passe til væg- eller bordmontering. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lydkvalitet

Devialet Dione koster omkring det dobbelte (eller mere!) end andre almindelige soundbars af høj kvalitet – inklusive populære testvindere fra Samsung og Sonos. Dermed kan man også forvente en ekstraordinær lydkvalitet. Og det får man heldigvis også! 

Det første indtryk er, at Dione maler et stort og præcist lydbillede, som udvider sig langt ud over højttalerens fysiske dimensioner. Dette er uden tvivl en soundbar, som du nemt kan forbinde med de største tv-skærme. Det 65-tommer tv, vi har tilsluttet, føles pludselig meget lille, og vi føler os mere tilbøjelige til at sætte projektoren på i stedet … 

Når vi spiller favoritscenerne fra Formel 1-dokumentaren Drive to survive, er der ingen tvivl om, at Devialet-planken har masser af saft og kraft. Dione kan helt sikkert spille både højt og rent! Dialogerne er skarpe, klare og fyldige, og vi kan både høre og mærke lydeffekterne af F1-bilerne, der suser forbi. Man får også et tydeligt indtryk af rumklang fra omgivelserne. 

Ved actionscenerne i Netflix-filmen The Gray Man er der intet at udsætte på de eksplosive egenskaber. Dione fylder uden problemer vores testrum med kraftfuld lyd. Selv ved høj lydstyrke er den overordnede lydkvalitet meget troværdig, med masser af overskud og dynamik, og der er ingen tegn på støj, klirren eller forvrængning. 

Devialets soundbar formår også at levere et imponerende bredt surround-lydbillede, men der er selvfølgelig grænser for, hvad du kan forvente af en enkeltstående højttaler. Selv om lydbilledet når godt ud i siderne, formår det ikke helt at erstatte følelsen af fysiske baghøjttalere i rummet. Her har et komplet setup som Samsung HW-Q995B eller Sonos Arc/Sub/SL med sine eksterne surround-højttalere klart en fordel. Men her er vi nok ovre i en lidt anden målgruppe. 

Bundsolid basgengivelse

Dione leveres som nævnt uden ekstern subwoofer – Devialet hævder, at soundbaren klarer sig udmærket uden. Det er ikke første gang, vi har hørt den påstand fra en første producent, men her holder påstanden faktisk stik! Dione leverer en meget fyldig og potent basgengivelse, som både er hårdtslående og går dybt i frekvensen.  

“Hvilken imponerende klar og dyb bas! De klare dialoger har også en masse substans,” lyder det fra en begejstret Geir Nordby. 

Det er dog tydeligt, at soundbaren fortjener et solidt underlag: Den potente bas kan blive for meget af det gode, hvis bordet er ustabilt eller har meget resonnans i sig. Vi har ikke testet montering af Dione på væggen, men tænker, at det kan være en fordel i mange sammenhænge. 

Suveræn soundbar til musik

Når det gælder musikgengivelse, var vi meget imponerede over Dione. Denne soundbar formår faktisk at give et ret troværdigt stereolydbillede! Auroras stemme på Stjernestøv kommer klart og tydeligt ud fra soundbarens center, mens musikinstrumenterne lægger sig i vifteform omkring hende. Mellemtonen er varm og lækker, overtonerne distinkte, og det hele understøttes af et solidt, taktfuldt basfundament. Geir og Audun er enige: Her kan vi høre en dybde og et stereoperspektiv, som langt overgår, hvad vi er vant til med soundbars.

Konklusion

En soundbar for audiofile? Ja, det findes faktisk. Udover at levere storslået og engagerende surroundsound til film og tv-serier, er Devialet Dione også fantastisk til musik – en påstand, vi sjældent vover, når det gælder soundbars. Takket være en solid mængde højttalerenheder og generøs forstærkerkraft har den også en meget overbevisende basgengivelse. Ikke helt på niveau med de bedste separate løsninger, men stadig meget imponerende for sin størrelse. Dione koster en pæn slat mere end konkurrenterne, men er man på jagt efter en potent soundbar, der simpelthen SKAL være uden ekstra kabinetter, bliver man næppe skuffet. 

Karakter
Devialet Dione
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?

Spillende kanelsnegl til at hægte på tøjet