TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Test: Devialet Phantom Reactor 600

Dobbelt så fedt med to?

Devialet Phantom Reactor 600 løser et problem for dem, der vil have det småt, men heftigt! Nu også i stereo.

Af / 02/05/2019 - 14:30
Devialet Phantom Reactor 600

Lyd & Billede mener

  • Dynamikken er rigtig god, og lyden hænger godt sammen fra bas til overtoner. Lydtrykket er imponerende, og med to højttalere får du ordentlig stereolyd.
  • Bassen bliver svagere, når højttalerne presses. I større rum lyder de frakoblet og småslapt.

Jeg blev meget imponeret af Devialet Phantom Reactor 900 sidste vinter og af, hvor meget kraft der kunne klemmes ud af den bette treliter.

Det burde ikke være muligt for sådan en lille sag at gå helt ned til 25 Hz i bassen. Det er det næsten kun store, gulvstående højttalere, der formår. Men det er lykkedes Devialet ved at give bas-enhederne en vanvittig slaglængde og en masse forstærkerkraft (900 watt maks-effekt), og ved at kontrollere slaglængden kan højttaleren desuden spille med et lydtryk på hele 98 dB. Det er højt, omtrent som et slagbor.

Phantom REACTOR RIGHT PROFILE 54090
En lille bas-enhed på hver side strækker sig ned til 25 Hz med god linearitet. Helt vildt fra en højttaler på kun tre liter. (Foto: Devialet)

 


Se vores præsentation af Phantom Reactor 600 her.

 

Annonce

Test: 7 væghøjttalere – musikalsk alternativ til soundbars

En af de få svagheder var, at man ikke kunne koble to i stereo, men det er nu løst med den nyeste firmware. At købe to styk 900 er til gengæld ikke gratis: Du må af med 10.000 kroner for én. Og man kan altså få et ret fedt stereoanlæg for 20.000 kroner!

Test: 5 trådløse højttalere – lige så enkelt, bare bedre

Kun lidt svagere

Derfor er Reactor 600 måske mere interessant. Magen til 900, men med maks-effekten sat ned fra 900 til 600 watt. Det maksimale lydtryk falder så fra 98 til 95 dB, men det vinder du ind igen ved at købe to højttalere. Prisen for et par er 3.000 kroner lavere, end hvis du skulle gøre det samme med Reactor 900.

Test: Devialet Expert 140 Pro – højteknologisk drømmeforstærker

Småt og godt

Devialet Phantom Reactor 600 er for dem, der er villige til at betale for heftig lyd, men gerne vil have den pakket diskret ind.

Hvis du f.eks. er på udkig efter en god, dyr soundbar, skulle du måske hellere overveje et par Reactor 600. Du får musikalske stereokvaliteter som ingen soundbar, vi har hørt, og lyden på TV og film vil ikke skuffe. En bonus er, at du ikke behøver en subwoofer, så du får en endnu mere diskret installation.

Opsætning

Opsætning af én Phantom Reactor er let; det fandt jeg ud af, da jeg testede 900-modellen. Overraskende nok er det ikke meget sværere at sætte to op. Sæt strøm til begge højttalere, download Devialet-app’en til mobilen, og det går som en leg: Vælg en af højttalerne i app’en, navngiv rummet og tryk på Connect. Gør det samme med den anden højttaler og vælg så Create a stereo pair.

Trådløs musikafspilning

Mens de større Phantom-højttalere Classic, Silver og Gold streamer musik via Devialets Spark-app, der har flere musiktjenester indbygget, har Reactor ikke egen streaming-app. Derimod har den Spotify Connect indbygget, som styres direkte fra mobilens Spotify-app. Man kan også afspille musik i tabsfri kvalitet via AirPlay for Apple-brugere og UPnP for Android-folket. Desuden kan man bruge Bluetooth med komprimeret lydkvalitet.

Den eneste fysiske lydtilslutning er en kombineret optisk digital og 3,5 mm analog indgang. Et Ethernet-stik er der også, hvis du vil have en mere stabil netværksforbindelse end Wi-Fi.

Devialet Phantom Reactor connections 54094
Den eneste lydtilslutning er en kombineret optisk digital og 3,5 mm analog lydindgang. Med to højttalere kan du bruge begge dele. (Foto: Devialet)

Indkøringsproblemer

Med Reactor 900 frisk i hukommelsen har jeg store forventninger. Jeg kan huske, hvordan Lily Allens “Trigger Bang” bragede igennem med heftige beats. Men der er noget, der ikke stemmer her. Bassen er tynd. Meget tynd. Og lydbilledet trækker over mod den højre højttaler, som om højttalerne ikke er i fase med hinanden.

Jeg arbejder lidt med placeringen. Ud på gulvet. Ind til væggen. Hele tiden symmetrisk placeret i forhold til lyttepositionen. OK. Højttalerne bør stå helt tæt på væggen, så bassen ikke bliver helt frakoblet fra rummet. Men godt bliver det alligevel ikke.

Så kommer den fede lyd

Mobil-app’en gør opmærksom på en firmware-opdatering. Som sagt, så gjort. Og dér. Pludselig sidder det meget bedre. Lily Allens stemme er nu langt bedre placeret i centrum. Og basgengivelsen er en mere velordnet med bedre kontrol over rytmerne.

Alligevel er det ikke helt så sejt, som jeg havde håbet. Jeg sætter sofaen tættere på højttalerne og indsnævrer afstanden mellem højttalerne fra 3,5 til 2 meter.

Dér var den! Bassen er pludselig stram som en garder i giv agt. Hvor bassen før hørtes med klare efterdønninger, der ikke spillede sammen med rummet (og ærlig talt var ganske monoton), er den nu en naturlig del af lydbilledet med sprælske rytmer, der rykker.

F.eks. på Esperanza Spaldings lækre jazznummer “Unconditional Love”, hvor Esperanzas stemme før var malet op med en bred, diffus pensel, men nu står godt plantet i centrum, hvor den hører til. Elbassen lyder ikke længere digitalt og afpillet, men stort og stærkt.

Kompromiser

Der er nogle kompromiser her i forhold til f.eks. KEF LS50 Wireless, som har større fleksibilitet og funktionalitet, men også en bedre og mere kontant mellembasgengivelse. KEF-højttalerne lyder ikke tyndere i bassen, når man spiller højt, som Phantom Reactor gør. Det lagde jeg mærke til med Reactor 900, så det er ikke nogen overraskelse, at den svagere 600 gør det samme. Den er også mindre dynamisk og spændstig end 900.

LS50 Wireless kan også bedre tåle at spille i et større rum. Der mangler ligesom et ekstra gear på Reactor 600, og selv om den lyder rigtig godt og sammenhængende i en nærfeltssituation, kunne jeg godt tænke mig endnu mere brask og bram.

Småt er stikordet

Men at LS50 Wireless er større, gør den også mindre stilfuld som højttalerpar. Phantom Reactor 600 kan anbefales, hvis du vil have en lille højttaler, der lyder som en større. Men hvis du kan gå op i størrelse, er der selvfølgelig færre kompromiser.

Reactor 900 har mere dynamik og punch end 600. Men den koster en del mere, faktisk næsten lige så meget som Classic Phantom, der er væsentlig større og har endnu flere kræfter. Hvis du kun skal have én højttaler, ville jeg vælge 900, men Reactor 600 er et mere fornuftigt prisalternativ, hvis du skal have to. Hvilket jeg synes, man skal. For hvem gider spille i mono, hvis man kan undgå det?

Phantom Premier vs Phantom REACTOR 54095
Devialet Phantom Reactor Silver er ikke nogen stor højttaler. Men den ser gigantisk ud ved siden af den bette Phantom Reactor 600. (Foto: Devialet)

Konklusion

Devialet Phantom Reactor 600 er en lækker lille højttaler, der bliver dobbelt så sjov i stereo.

Prisen er som et rimelig gangbart stereoanlæg, og det vil derfor ikke være svært at finde et system med større højttalere, der lyder mere fysisk og overbevisende. Men det er ikke pointen med Phantom Reactor. Den er for folk, der vil have det så småt som muligt, men er villige til at betale for at gøre kompromiserne tilsvarende små.

Folk, der måske troede, at de måtte nøjes med en halvtrist soundbar, men som nu pludselig har et reelt hi-fi-alternativ i en af de mindste seje højttalere, vi kender.

picture4 picture7
<
>
(Foto: Devialet)
Karakter
Devialet Phantom Reactor 600
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?