TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Elac Air-X 407

Tænk aktivt

Elacs nye aktive højttalere tager firmaets fine lyd til nye højder.

Af / 12/05/2014 - 05:48
Elac Air-X 407

Lyd & Billede mener

  • Den aktive løsning giver en fantastisk kontrol over hele registeret. Opløsningen er ypperlig, og det fine diskant-element får optimale betingelser for at yde sit allerbedste. Bassen er dyb og distinkt. Lyden er stor, og baggrunden ren og sort.
  • Afslørende højttalere, der også gør det tydeligt, hvis indspilningen er ikke så vellykket. Den kontrollerede gengivelse kan indimellem virke lidt for kontrolleret. Aktive betyder ikke helt trådløse – der skal strøm til.

Efter mange forsøg på at trænge ind på markedet synes tiden endelig moden for aktive højttalere, altså højttalere, hvor forstærkningen er indbygget i kabinettet. Hidtil er det vel kun Bang & Olufsen, der for alvor har haft kommerciel succes med aktive løsninger, men de gik også for mange år siden over til kun at køre aktivt.

Der er masser af fordele ved aktive løsninger. Forbrugerne har fået øjnene op for, at man slipper for en masse ledninger, og med DSP (Digital Signal Processing) kan man koble forstærkere direkte til højttaler-elementer, perfekt tilpasset, så man kan skræddersy hele systemet. Højttalerkonstruktørerne har dermed fuld kontrol over kombinationen og behøver ikke at tage hensyn til forskellige forstærkere, elektrisk tilpasning osv. Ikke underligt, at flere af de store højttalerproducenter nu begynder at lave aktive højttalere.

På bagsiden kan man indstille, hvordan højttalerne skal fungere mht. til både placering og lyd. Køleribberne bliver temmelig varme – det er jo klasse AB forstærkning, der sidder i.
På bagsiden kan man indstille, hvordan højttalerne skal fungere mht. til både placering og lyd. Køleribberne bliver temmelig varme – det er jo klasse AB forstærkning, der sidder i.

Det er også ideelt, hvis man vil køre så trådløst som muligt. Ind med en DAC i højttaleren, og du kan sende signalet digitalt, hvilket giver store fordele for transmissionen. Ofte kaldes det trådløse højttalere, men det er en sandhed med modifikationer, for de skal jo have strøm et eller andet sted fra.

En af de store højttalerproducenter er tyske Elac, og de har arbejdet længe på at udvikle deres egen aktive løsning. Jeg så en fungerende prototype allerede på München-messen i maj sidste år, men eftersom Elac er et tysk selskab med den grundighed, der kendetegner tysk industri, skulle der yderligere finslibning til, før alt fungerede optimalt.

De har i det hele taget brugt en masse kræfter på at finde en aktiv løsning, der kunne leve op til deres kvalitetskriterier, både hvad angår lydkvalitet, holdbarhed og funktion. Det er blevet løst med klasse AB forstærkning med switch-mode strømforsyning og en sender/modtager af samme type som den, der anvendes af Dynaudio. Højttalerne kan dog også drives med både balancerede og ubalancerede kabler.

Annonce
Boksen – eller basestationen – er baseret på den samme teknologi, som Dynaudio bruger. Lyden overføres i op til 24 bit/48 kHz, og signalet kan sendes til tre forskellige zoner.
Boksen – eller basestationen – er baseret på den samme teknologi, som Dynaudio bruger. Lyden overføres i op til 24 bit/48 kHz, og signalet kan sendes til tre forskellige zoner.

Jeg har lyttet til både stativmodellen 403 AIR-X og gulvmodellen 407 AIR-X, og den valgte løsning virker meget vellykket. Flere af mine gæster har været særdeles overraskede over, hvad højttalerne kunne præstere.

Air-X
De to modeller, der indtil videre findes i Elacs Air-X-serie, er baseret på tilsvarende modeller i den kritikerroste passive 400-serie. Vi har i andre tests været inde på, at 400-serien er rasende flotte højttalere med virkelig fin byggekvalitet, og de aktuelle modeller er bestemt ingen undtagelse. Klasse!

ELAC_AIR-X-Base_Wireless_Transceiver_TX_Details_20130306_cGW_7D_15859_RGB-8bit_PS-artwork_wMirror-free-comp6

Der er tre ting, man straks lægger mærke til med Elac-højttalere. Langt de fleste højttalere har en basport, der udmunder nedad. For at få fuld kontrol over, hvordan porten opfører sig, er Elacs højttalere sat på en bundplade med fire ben, der løfter selve kabinettet til den helt rigtige højde for at få det korrekte luftgab og dermed den rigtige luftgennemstrømning. Det er også virkelig pænt.

Bas- og mellemtone-elementerne har en membran med en struktur, der ligner krystal, for at gøre membranen så stiv som muligt. Det er en sandwichmembran, hvor aluminiumdelen limes på en papmembran med en nøje udformet limstruktur. Hvor limningspunkterne er placeret, samt mængden og typen af lim påvirker lyden mere, end man skulle tro, og hos Elac er løsningen optimeret med størst mulig præcision.

Det særlige diskant-element er nu i sin femte generation. Version fire er i øvrigt kun til automotiv lyd, dvs. sidder kun i biler. Elac har optimeret både ydelsen og fremstillingsprocessen for dette håndlavede element. I version tre tog det næsten en halv time at folde membranen – nærmest som en slags origami – og samle elementet; nu kan det klares på en tredjedel af tiden.

Højttalerne er altså udstyret med en forstærker pr. højttaler-element, i alt 225 watt pr. højttaler. Elac har valgt en klasse AB løsning; de har prøvet flere løsninger, men syntes klasse AB lød bedst. Bag på højttaleren er der køleribber, en række kontakter til forskellige indstillinger samt balanceret og ubalanceret indgang, hvis man vil køre med kabel fra en forforstærker eller lignende.

Hvis man vil køre trådløst, findes der en Air-X boks/basestation, som man kan koble til både digitale og analoge kilder, og via fjernbetjeningen kan man vælge indgang og styre volumen. Boksen er grundlæggende af samme type som Dynaudios løsning, men Elac hævder, at det er en senere generation. Under alle omstændigheder fungerer det hele gnidningsløst. Lyden overføres i op til 24 bit/48 kHz, og boksen kan overføre signalet til tre forskellige zoner. To par stereokanaler kan afspilles samtidig.

Kvaliteten af f.eks. RCA-stikkene er jeg i øvrigt lidt forundret over. Det er helt almindelige standardkomponenter, og måske kunne Elac have lagt et par kroner mere her.

Roligt og selvfølgeligt
Elac Air-X 407 spiller med en ro og en selvfølge, som man straks lægger mærke til. Det er lidt, som om de siger: Kom bare med din musik, så ordner vi resten.

Ligesom på den passive model er diskanten super opløst, men med den aktive løsning er der endnu bedre kontrol. Hvor den passive version med visse forstærker/kabel-kombinationer nogle gange kan blive lidt overtydelig i diskanten, er den aktive model mere konsekvent med hensyn til, hvordan diskanten opfører sig. En naturlig konsekvens af, at matchet mellem forstærkere og højttaler-elementer er så godt, som det kan blive.

ELAC_RC-0024_Remote-Control_AIR-X_20131105_cGW_7D_20779_RGB-8bit-wMirror-free-comp6

Den passive model har fin krop i lyden og en distinkt bas, men her er der endnu mere kød på. Igen er det den gode kontrol, der sætter sit præg. Man kan måske indvende, at det nogle gange virker næsten lidt for kontrolleret; det er ikke voldsomt spræl, der kendetegner Air-X 407. Men det betyder ikke, at de er kedelige, langtfra. Det er en nydelse at høre musik med disse højttalere.

Trådløst eller kablet? Koblet med XLR-kabler til en forforstærker bliver det lidt klarere, lidt mere distinkt og med lidt mere dynamisk headroom. Det er ikke så overraskende. Men i betragtning af at man får et helt anlæg med Air-X løsningen, er gengivelsen med den trådløse boks rasende god.

En sang som “Tåg & Flyg & Båt” med Freddie Wadling og Fläskkvartetten kan overvælde mange endog rigtig dyre højttalere. Tung, tung kontrabas sammen med klar, målrettet vokal og en masse spændende akustiske og elektronisk manipulerede instrumentindslag rundt omkring. Det kan blive meget tungt og lidt rodet på mange højttalere, men her er det imponerende lækkert med et stort, stort lydbillede og en virkelig fin opløsning, der giver godt med luft omkring alle de ting, der sker. Højttalerne gør ganske enkelt et kanon stykke arbejde.

ELAC_FS-407

Konklusion
Der er flere fordele ved aktive højttalere, og det demonstrerer Elac Air-X 407 på bedste vis. De har en fantastisk kontrol over hele registeret, og opløsningen er fremragende. En dyb, distinkt bas sammen med en stor og lækker baggrund gør det til herlige højttalere at lytte til.

At det også er et helt anlæg med et minimalt antal enheder, gør det endnu bedre – og gør det lettere at passe dem ind i et moderne hjem. Man slipper for mange apparater med kabler imellem, og samme kvalitet med en konventionel løsning ville koste mere – meget mere. Her får man en helstøbt, optimeret løsning, der desuden er virkelig flot. Anbefales!

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?