At man som producent slår på, at man er norsk, er ikke noget specielt. Der er mange kompetente udviklere på vores breddegrader. Det specielle ved Electrocompaniet er, at de ikke bare udvikler deres produkter i Norge, de er også 100 procent produceret i hjemlandet.
Uden for Stavanger ligger en landsby ved navn Tau, og her ligger de supermoderne fabrikslokaler, hvor Electrocompaniets produkter fremstilles. Størstedelen af produktionen er fuldautomatiseret, hvilket betyder, at der er brug for færre mennesker, hvilket igen gør, at man kan forblive konkurrencedygtig i forhold til andre, som outsourcer produktionen til Kina eller andre lavomkostningslande.
Konkurrent til Sonos
EC Living-serien er Electrocompaniets trådløse multirumsserie med højttalere, forstærkere og streaming-enheder, og oprindelig skulle produkterne konkurrere på det marked, hvor Sonos sidder på tronen. Højttaleren Tana SL-1 og slavehøjttaleren L-1 skulle f.eks. være et mere vellykket alternativ til et par Sonos Play:5 til omtrent samme pris. Vi kunne da også rigtig godt lide lyden, da vi testede parret i 2017, og havde egentlig kun lidt at udsætte på app-styringen.
Efter at Electrocompaniet for nylig har været igennem en konkurs, er fokus imidlertid skiftet.
“Hvorfor i alverden skal vi konkurrere mod Sonos?” spurgte teknisk ansvarlig Volker Hunger retorisk, da jeg talte med ham om lanceringen af arvtagerne Tana SL-2 og L-2. “Vi er Electrocompaniet! Vi har en stolt historie med high-end hi-fi, og det skal også afspejle sig i vores trådløse produkter.”
Tana SL-1 og L-1 blev testet i forhold til deres prissegment, ca. 10.000 kroner for et par. Til den pris kunne man næppe have forlangt bedre lyd. Men selv om lyden var rigtig god, kunne den godt trænge til endnu mere dynamik for at være en virkelig god hi-fi-løsning. Når højttalerne blev tvunget til at spille højt, opstod der desuden ofte uønskede resonanser i basportene.
Ud med kompromiserne
Electrocompaniet har denne gang bestemt sig for ikke at prissætte sig i forhold til Sonos og deslige, men i stedet lave produkter, der bedst muligt afspejler deres krav til kvalitet. Dermed er der indgået færre kompromiser.
Basrefleksporten er væk, erstattet af to passive slavebasser på hver side af kabinettet. De gør i princippet det samme som en refleksport ved at udligne under- og overtryk, der opstår i kabinettet, når højttaler-enhederne slår ind og ud. Fordelen er, at man eliminerer turbulensen og dermed den forvrængning, der opstår gennem en port. Desuden er kabinetterne stivere end på forgængeren for at holde forvrængningen nede på et minimum.
Også forstærkerdelen er helt ny siden sidst. Vi bliver lovet, at forstærkerne har endnu bedre kontrol. Effekten er den samme som før, 150 watt i klasse AB for hver højttaler. Det er i modsætning til de billige klasse D-forstærkere, der typisk findes i multirumshøjttalere. I stedet har Electrocompaniet sat deres lid til gennemprøvet, klassisk forstærkerteknologi.
Endelig er mobil-app’en ny siden sidst. EC Play hedder den nu, med en mere intuitiv brugerflade end den ældre EC Remote.
Mere bas!
Tana SL-2 og L-2 er lavet til at kunne spille godt alene (du kan nøjes med at købe SL-2, hvis du kun vil have én højttaler). Men hvis du tilføjer subwooferen Sira, får du et ekstra fundament i dybbasregisteret og mere fysik dernede. Det vil hjælpe meget, især hvis du har en rimelig stor stue.
Sira har to aktive 7-tommere, der spiller til hver side. Ud over at give mere slagkraft end en enkelt enhed vil denne konfiguration også annullere forvrængninger i kabinettet. En tredje bas-enhed er rettet fremad; det er en passiv slavebas, der kompenserer for trykforskelle i kabinettet.
Kan spille det meste
Uanset om du bruger Spotify eller Tidal, AirPlay eller DLNA, kan du afspille din musik gennem Tana-højttalerne. Dine yndlingsnumre kan gemmes i app’en, og det samme kan internetradiostationer. AirPlay og Bluetooth er også på plads, og både AirPlay 2 og indbygget Chromecast skulle blive tilgængelige med en fremtidig opdatering.
På bagsiden af SL-2 er der også en optisk digitalindgang, så højttalerne kan tage over som lydformidlere i TV-rummet.
Selv om højttalerne understøtter højopløst lyd, gælder dette ikke MQA, hvilket betyder, at du kun får CD-kvalitet, når du streamer fra Tidal.
Surround?
Selv om Electrocompaniet ikke har tænkt, at du nødvendigvis skal udbygge højttalerne til et hjemmebiosystem, er de WiSA-kompatible, som er et trådløst system, hvor multikanals hjemmebiograf er muligt. Og endda i fuld opløsning, i op til otte kanaler.
Brugervenlig opsætning
Tana-højttalerne har indbygget Wi-Fi, men første gang de kobles op, skal SL-2 være tilsluttet med netværkskabel. Når app’en finder højttalerne, kommer der en lyd fra den ene, hvorpå du vælger, om den er højre eller venstre. Det gentages med den anden. Hvis du har tilsluttet en eller flere subwoofere, registreres de også af app’en på dette stadie.
Efter tilslutningen kan du vælge at koble over til det trådløse netværk. Så er det bare at vælge de musiktjenester, du gerne vil bruge, og indtaste de respektive passwords.
App-styringen er mere intuitiv end før, og jeg kan godt lide, at man kan se bitstrømmens størrelse på skærmen. Bare vær opmærksom på, at man skal swipe opad for at få den skydeknap frem, hvor man justerer volumen.
Jeg har en indvending, hvad brugervenligheden angår, og det er, at der ikke er nogen fysisk fjernbetjening. Hvis man vil bruge Tana-højttalerne med TV’et, må man finde mobilen frem, hver gang man skal justere lydniveauet, hvilket er bøvlet. Og da Tana ikke har IR-modtager, men bruger Bluetooth, er det ikke bare at programmere en fjernbetjening eller lære TV’et op. Jeg håber derfor, at Electrocompaniet prioriterer at tilbyde en fjernbetjening på sigt.
Lyden af Tana 2
Lydmæssigt minder de nye Tana-højttalere om forgængerne. De er kendetegnet af samme fyldige, behagelige lyd og rigtig gode stereoperspektiv. Samtidig er lyden endnu bedre differentieret, især i basregisteret, der tidligere kunne være lidt maskeret og tilsløret. Det kan vi først og fremmest takke fraværet af portresonanser for.
Hør bare Auroras fortolkning af “Walking in the Air”, hvor der er flot lyd på elbassen, og når orgelet sætter ind, giver det et stabilt fundament. Afgjort en forbedring.
Stereobredden er stor, lydlandskabet strækker sig udad, og Auroras følsomme stemme kommer godt frem. Selv om den er lidt tynd i udgangspunktet, er der en fylde og varme nedad, som Sonos kun kan drømme om.
Eller hvad med lidt moderne reggae? Nummeret “Toast” med Mikayla Simpson a.k.a. Koffee har god tyngde i forhold til at komme fra så små højttalere, og igen kommer stemmen rigtig godt frem. Det er rytmisk og saftigt på én gang.
Med subwoofer
Og så har vi ikke engang sluttet subwooferen Sira til endnu. Gør det, og så er der dybbas. Man kan selv indstille delefrekvens og lydniveau her; det er bare at eksperimentere. Jeg nåede frem til, at ved at dele for højt (80-100 Hz) fik basrytmerne mere tryk på, men der kom også en problematisk overgang mellem sub’en og højttalerne. Visse typer musik fik en kraftig forstærkning omkring en bestemt basfrekvens. Del for lav, og sub’en giver ingen ekstra kraft til stortrommeslagene.
For mit vedkommende var det bedst at dele ved 70 Hz og skrue subwooferen ned til lige under midten. Så bidrager den til at give musikken et solidt fundament, en sortere baggrund og et større lydbillede, hvor detaljerne er tydeligere. Desuden får man lidt ekstra trækkraft i basrytmerne.
Sira øger prisen med ca. 7.500 kroner. Det er en hel del, og selv om den bidrager godt til den samlede oplevelse, har den ikke meget mere at komme med end en kablet subwoofer til den halve pris. Især kraftmæssigt. Den er temmelig kompakt, og selv med en forstærker, der holder kontrollen godt, er der ikke meget, man kan stille op over for fysikkens love. F.eks. kører XTZ Sub 1X12 i cirkler omkring Sira-sub’en.
Alligevel er der noget ved tonekvaliteten i basregisteret, der gør, at jeg rigtig godt kan lide Sira. Og så er den trådløs og fungerer uden problemer i Tana-systemet. Man kan også tilføje lige så mange subs, man vil, til systemet, hvilket gør det meget fleksibelt.
Konklusion
Electrocompaniet Tana 2 er endnu mere brugervenlige end forgængerne og desuden et klart trin op, hvad lydkvaliteten angår. Først og fremmest lyder det renere i bas og mellemtone, fordi basrefleksporten er erstattet af to passive enheder. Men den bedre forstærker har også noget at skulle have sagt.
Med Tana SL-2 og L-2 har Electrocompaniet lydmæssigt taget et trin op i forhold til Sonos og co. og byder nu på ægte hi-fi-oplevelser. Slægtskabet med producentens dyrere produkter er åbenlyst, og hvis du kan leve med, at systemet har lidt mindre kraft og dybbas end f.eks. de dobbelt så dyre Bowers & Wilkins Formation Duo, er Electrocompaniet ikke meget bagefter, når vi taler ren lytteglæde.
Tilføj subwooferen Sira L-2, og du får dybbas og slagkraft oveni. Stadig et godt stykke under prisen på Formation Duo og nu med sejere bas.
Men giv os nu den fjernbetjening!
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer