Finske Genelec er mest kendt for sine studiemonitors, altså højttalere til professionelle lydstudier, men nogle af modellerne er så tilpas “civile”, at de kan bruges derhjemme, uden at det professionelle udstyr dominerer indretningen totalt.
Genelec 6040R er en sådan højttaler. En aktiv tovejskonstruktion, der med lige stor eller lille ret kan kalde enten en gulvhøjttaler eller en kompakthøjttaler. Standeren er nemlig en fast og integreret del af højttaleren.
Man kan argumentere for, at højttalerne lige så godt kunne have haft et større volumen, eftersom gulvpladsen alligevel optages, men et mindre kabinet betyder færre diffraktioner og mindre risiko for kabinetvibrationer. To problemer, som Genelec har gjort meget for at minimere i sine højttalere.
Genelec 6040R har, ligesom andre Genelec-modeller, et kabinet med meget runde former. Ikke for at se raffinerede ud, men fordi formen både betyder større stivhed i kabinettet og færre diffraktioner (der opstår, når lydbølgerne rammer en skarp kant), hvad der i sidste ende fører til en mere jævn frekvensgang.
Resonansdødt kabinet
Kabinettet er støbt i aluminium, og det er så godt som helt resonansdødt. Når man banker med knoen på højttaleren, kommer der stort set ingen lyd. Den eneste højttaler, jeg har oplevet med et mere dødt kabinet, er Jern 14, der også er støbt i metal.
De to enheder er henholdsvis en 6,5 tommers bas/mellemtone-enhed og en 19 mm domediskant med metalmembran. Diskanten er forsænket i en waveguide, der skal sikre en ensartet spredning af lyden.
Der er to indbyggede klasse D-forstærkere på 150 watt hver. En DSP sørger for, at højttalerenhederne kun tilføres den effekt, de kan tåle. Genelec 6040R er opgivet til at kunne levere et lydtryk på 118 dB i korte impulser. Men de kan “kun” afgive 100 dB i vedvarende lydtryk. Hvilket dog er mere end højt nok til at give høreskader, hvis man lytter gennem længere tid.
Professionelle tilslutninger
Genelec 6040R er aktive, men ikke trådløse. Da Genelec har sine rødder i den professionelle verden, er alle indgange med professionelle XLR-bøsninger. Både den analoge, der selvfølgelig er balanceret, og den digitale, der følger AES/EBU-standarden. Det gør ikke den store forskel i praksis, men man skal sikre sig at have de rette adaptere.
Der er også to RJ45-indgange, men ikke til netværkstilslutning. De bruges i stedet til Genelecs eget netværk, kaldet GLM, som kan koble flere højttalere og subwoofere sammen og desuden styre dem fra en computer via en særlig adapterboks.
Al tilslutning sker på bagsiden af højttalerfødderne. Under fødderne finder man også en række DIP-switches og en drejeknap, der kan bruges til at trimme frekvensgangen i bassen og diskanten. Det gør det muligt at korrigere for placering mere eller mindre tæt på bagvæg og hjørner.
Rumkorrektion
Det bedste resultat får man dog ved i stedet at bruge Genelecs egen GLM-rumkorrektion. Ligesom andre rumkorrektionssystemer bruges en målemikrofon, og man kan enten udregne en generel korrektionskurve, der giver et brugbart gennemsnit på flere lyttepladser, eller en “egoistopsætning”, der giver bedst mulig lyd på én lytteplads. Lyttetesten blev udført med egoist-rumkorrektionen.
Da elektronikken i højttalerne er gennemdigital, og signaler fra analogindgangen bliver digitaliseret, blev der først og fremmest lyttet via digitalindgangen for at undgå unødvendig mange konverteringer.
Nogle højttalere spiller, så man får lyst til at vippe i takt med foden. Genelec’erne giver mig lyst til at arbejde med miksningen af nummeret.
Lyden af Genelec 6040R
I kraft af mit arbejde har jeg det privilegium at lytte til mange højttalere, og mange af dem er rigtig gode. Genelec 6040R er ikke perfekte på alle måder, men når det gælder renhed og frihed for resonanser og farvning fra kabinettet, er de bedre end de allerfleste.
Når man ser bort fra den decideret hule rungen fra meget billige højttalere med alt for tynde kabinetter, lægger man sådan set ikke mærke til, hvor meget kabinettet på selv ret gode højttalere farver lyden. Indtil man oplever en højttaler, hvor det ikke er tilfældet. Det kan bedst beskrives som stilhed. Som om en umærkelig mumlen i salen forstummer, og man lytter til selve musikken.
Genelec 6040R er en forholdsvis kompakt tovejshøjttaler (fraset foden) med en 6,5 tommers bas. Men det begrænser ikke evnen til at spille bas i nævneværdig grad. Den dybeste oktav må man undvære – eller købe en subwoofer. Men fra lidt over 40 Hz (den dybeste streng på en elbas) er der både autoritet og kvalitet over gengivelsen.
Monitor uden monitorlyd
Begrebet “monitorlyd” bruges om højttalere, der fremhæver detaljerne – ofte på bekostning af helheden – og gør det lettere at høre små fejl i optagelsen. Genelec 6040R er bestemt egnede til monitorbrug, men monitorlyd har de ikke.
Lytningen er nemlig behageligt fri for skarpe kanter og pågående diskant, som mange klassiske monitorhøjttalere har. Men lyden er ikke mindre præcis af den grund. Højttalerne har en imponerende evne til at vise alle detaljer i optagelsen, og det er navnlig let at høre forskel på hvert enkelt nummer. Hvilken mikrofon er brugt, og hvor tæt er den på læberne? Hvilken studierumklang er der brugt på guitaren? Hvis detaljerne er til stede på optagelsen, står de tydeligt frem.
Gengivet over Genelec 6040R kommer nye detaljer på kendte optagelser frem i lyset. På enhver god kombination af forstærker og højttaler bør det være muligt at høre, at vokalen på Disturbeds coverversion af “The Sound of Silence” er opbygget af flere lag. Men forskellen på sporene bliver tydelig.
Det samme gælder en testklassiker som Roger Waters’ “Three Wishes”, hvor små, fasefortryllede detaljer optræder overalt i lydbilledet. Jeg har afgjort hørt nummeret mere imponerende på dyre high-end-højttalere, hvor fornemmelsen af se ind på en kæmpestor akustisk scene har været udtalt. Men jeg har sjældent hørt dette og mine andre testnumre gengivet så nøgternt.
Som at være i kontrolrummet
I det hele taget føler man sig hensat til kontrolrummet i indspilningsstudiet snarere end til koncertsalen. Hvilket vil tiltale dem, der har en lydtekniker i maven (og muligvis et studie i soveværelset). Mens andre vil efterlyse den begejstring og rock’n’roll, som man får med en old-school monitor som JBL L100 Classic (og en forstærker).
En mere direkte sammenligning kunne være DALI Rubicon 6 C, der ligeledes er aktive. Her får man dobbelt så mange højttalerenheder, drevet af dobbelt så mange watt indbyggede forstærkere. Og trådløs lyd. Men selv om Rubicon leverer et mere imponerende lydbillede med en mere udstrakt frekvensgang, ville jeg stadig foretrække Genelec 6040R som arbejdsredskab i studiet.
Konklusion
Genelec 6040R er en temmelig usædvanlig højttaler, hvis udseende og materialevalg deler vandene. De koster også en hel del penge, og i en hi-fi-verden, hvor aktive højttalere oftest er trådløse, kan de professionelle XLR-kabeltilslutninger virke besværlige. Fjernbetjening har de heller ikke. Hvad de til gengæld leverer til perfektion, er en nuanceret og ualmindelig ren og ufarvet gengivelse.
Nogle højttalere spiller, så man får lyst til at vippe i takt med foden. Genelec’erne giver lyst til at arbejde med miksningen af nummeret. For de er skabt til lydteknik. Men hvis du vil lære din yndlingsmusik at kende til bunds, er de et rigtig godt køb.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer