TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Harman / Kardon Citation MultiBeam 1100

En virkelig god soundbar

Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 er et flagskib, som fortjener at blive udbygget for at få den bedste oplevelse.

Af / 20/08/2022 - 07:00
Harman / Kardon Citation MultiBeam 1100

Lyd & Billede mener

  • God dynamik, klar lyd, meget fin lyd på dialogerne. Stor brugervenlighed! Lyden vokser helt enormt sammen med subwoofer og baghøjttalere.
  • På egen hånd er soundbaren temmelig fattig på bas, og der findes andre med bedre surroundsound.

Harman Kardons Citation-serie er en højttalerfamilie med både små og store, bærbare og stationære højttalere. De er alle klædt i stof fra danske Kvadrat, hvilket giver et blødere udtryk end flere konkurrenterne. Heriblandt Sonos Arc, som må være den nærmeste konkurrent til den testede Citation MultiBeam 1100.

Hvor Sonos og andre bruger proprietær multirumsteknologi, bruger Harman Kardon til Citation-højttalerne blot Google Home og AirPlay 2, hvilket betyder, at de kan bruges sammen med mange andre mærker, der understøtter de samme systemer. Det gør det nemmere at have med at gøre – ikke mindst fordi man kan udvælge produkter baseret på lydkvalitet, brugervenlighed og udseende, i stedet for at være tvunget til at holde sig til det samme mærke.

Mange i klassen – inklusive MultiBeam 1100 – har også indbygget stemmestyring til både dem selv og smarthome, så de får samme funktionalitet som en Google Nest-højttaler eller Apple HomePod.

Når det gælder soundbars har Citation-familien manglet et ordentligt flagskib, der kan måle sig med de bedste fra Sonos, Samsung, Sony og Bose og ikke mindst søsterselskabet JBL. Citation MultiBeam 700 er god til 4.000 kroner, men langt fra noget festfyrværkeri.

Første fra HK med Dolby Atmos 

Det ændrer sig nu med den nye topmodel Citation MultiBeam 1100. En flot soundbar, eksklusivt stofbeklædt som sine familiemedlemmer, og knap tre centimeter kortere end sin ærkekonkurrent Sonos Arc.

Annonce

Harman Kardon har som alle andre set behovet for en soundbar med understøttelse af Dolby Atmos, og det nye flagskib er udstyret med i alt elleve højttalerenheder, hvoraf to peger opad for at gengive Atmos-lydeffekter fra oven. Det skal skabe et mere tredimensionelt lydbillede, som svøber sig om lytteren. Det sker ved hjælp af højttalerenheder, der peger i alle retninger, hvorved lyden reflekteres rundt i lokalet og tilbage til lytteren, som derved skal opleve, at der er placeret højttalere rundtomkring. Dette foregår med smart digital computerkraft i den indbyggede processor.

Du får mest ud af Dolby Atmos fra film- og streaming-tjenester ved at tilslutte soundbarens HDMI-udgang til TV’ets HDMI-indgang mærket eARC. Så kan du også bruge TV’ets fjernbetjening til at styre lyden på MultiBeam 1100, hvis du ikke ønsker at bruge den medfølgende fjernbetjening.

Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 remote

MultiBeam = rumtilpasning

Navnet MultiBeam kommer fra Harman Kardons (og JBL’s) rumtilpasningsteknologi. Når soundbaren sættes op for første gang, bliver du bedt om at aktivere MultiBeam. Testlyde sendes ud fra højttalerne og opfanges igen af en indbygget mikrofon i selve soundbaren. Dette fortsætter et stykke tid med ploppe- og svirpelyde, før den siger, at alt er i orden. Din eneste opgave er at være stille under kalibreringen.

Google Home

Opsætning af soundbaren er meget let, hvis du har en Google-konto. Så åbner du bare Google Home-appen på din mobil, den finder højttaleren i oversigten, og du trykker dig derefter igennem, trin for trin.

Har du et par Citation Surround-baghøjttalere og en Citation Sub, kan disse parres med soundbaren via touchskærmen – som desværre sidder oven på, og ikke foran på soundbaren. Swipe til Indstillinger og højttaleropsætning, og tryk på Parring. Vælg derefter sub og surround. Når dette er gjort, bør du omkalibrere rumtilpasningen.

Lyden af Citation MultiBeam 1100

Åbningsscenen i Gray Man er gengivet med klar og tydelig dialog. Stemmerne fra Ryan Gosling og Billy Bob Thornton er meget klare, og soundbaren gør et fint stykke arbejde med at sprede lydbilledet langt ud til siderne. Man får et godt indtryk af efterklangen, også fra oven. Dialogerne kunne nok godt have fået lidt mere gods nede i mellemtonen og bassen, som er lidt tynde. Både sammenlignet med Sonos Arc og – især – hvis man sammenligner med soundbars, hvor der medfølger en subwoofer. For eksempel Samsung HW-Q995B.

Den klare, men noget tynde lyd går igen i Formel 1: Drive to Survive, hvor surroundlyden heller ikke formår at omslutte os helt så godt, som vi kunne ønske. Bevares, lyden er fin, men jeg havde forventet mere af en soundbar til næsten 7.500 kroner.

“Det er lidt slapt, ikke?” Sådan lyder kommentaren fra min kollega, Audun Hage.

Harman Kardon Multibeam 1100 sidespeaker

Subwoofer og baghøjttalere

Soundbaren er for så vidt god nok, men jeg vil mene, at hvis man spenderer så mange penge for en soundbar, vil man også have noget ekstraordinært. Og alenestående står MultiBeam 1100 ikke mål med de bedste.

Derimod sker der noget ganske særligt, når vi forbinder den med de trådløse baghøjttalere Citation Surround og Citation Sub-subwooferen. Tilsammen bliver prisen godt nok det dobbelte, men det er stadig ikke dyrere end en Sonos Arc, Sub og et par One SL’er.

For det første bliver der selvfølgelig meget mere bas, når Citation Sub står for de lave frekvenser. Men det særlige er, hvor godt og kontrolleret det lyder. Lyden er væsentligt strammere end med den subwoofer, der følger med Samsungs topmodel, og desuden mere lineær og naturlig. Sub’en hægter sig problemfrit på soundbaren og tilfører ægte dybde og vægt til dialogerne.

Filmens første actionscene, hvor Goslings karakter bliver sendt ud for at likvidere en tidligere kollega, byder på både skud og eksplosivt fyrværkeri. Det smælder med stor troværdighed, samtidig med at dialogen er endnu renere og tydeligere, end da soundbaren skulle gengive den alene. Baghøjttalerne forlænger lydbilledet bag os, så det nu helt omslutter os. Samtidig formår soundboardets Atmos-højttalere at gengive lyd fra oven via loftet, så vi bliver helt indhyllet i lydbilledet.

Dynamikken er rigtig god, samlet set er det fremragende!

Til sammenligning kan Samsung HW-995B spille lidt højere på maksimalt niveau, og dialogerne er lidt fyldigere. Men subwooferen blafrer mere og er langt fra så behersket som Harman Kardons. Den er tydeligvis langsommere og heller ikke helt lineær. Lyden fremstår mere svulstig i nogle frekvenser og tyndere i andre.

Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 2

Musik

Når det gælder musik i stereo er lydbilledet nødvendigvis smallere med en soundbar end med et par Hi-Fi-højtalere. Lyden når ikke ud over den fysiske bredde af soundbaren, medmindre du bruger nogen af surround-indstillingerne. Så bliver det større, men også mere kunstigt, og jeg foretrækker ren stereo.

Udover den noget smalle stereobredde lyder Citation 1100 overraskende godt i stereo i selskab med subwooferen. Hvor den bliver for smal alene, er lyden nu kontrastrig og kraftfuld med rigelige detaljer i stemmer og instrumenter. Her bliver den beherskede subwoofer virkelig udnyttet, og Harman Kardon slår pludselig Samsungs soundbar med flere længder. Prisen for Citation soundbar og sub er noget højere end Samsung tager for sin, men hvis du spiller meget musik, er det efter min mening de ekstra penge værd.

Citation Sub virker også mere kraftfuld end Sonos Sub, og jeg vurderer, at Harman-systemet er endnu bedre end Sonos-pakken. Sonos Arc alene lyder bedre end MultiBeam 1100 alene, men det ændrer sig, når begge er udbygget til surroundsound. Mest på grund af Citation Sub.

Harman Kardon Multibeam 1100 Lifestyle 3

Konklusion

Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 er en god soundbar i sig selv. Den er nem at forbinde, du kan stemmestyre den med Googles eller Apples multirumssystem, og den har indbygget rumtilpasning, så den kompenserer for dårlig akustik.

Især dialogerne lyder rent og pænt, og her er en ganske god dynamik. Men det er først, når soundbaren får selskab af Citation Sub and Surround, at den virkelig er overbevisende. Pludselig går anlægget fra at være lidt anonymt til at fylde stuen med klar og kraftfuld lyd. Det lyder især godt til film, men musik fungerer også overraskende godt. Ikke mindst på grund af den gode subwoofer.

Som system kan vi ikke anbefale denne pakke stærkt nok.

Karakter
Harman / Kardon Citation MultiBeam 1100
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?