Opdateret:
Med Citation-serien vil Harman Kardon gerne appellere til interiørbevidste minimalister. Højttalerne er inspireret af nordisk design og lavet til at passe perfekt ind i lyse hjem. I hvert fald hvis man vælger versionen i lysegrå uld, som vi har testet. Hvis man leder efter noget mere anonymt, kan man vælge den sorte.
Det er populært at iklæde højttalere uldstof fra danske Kvadrat, og Harman Kardon vil ikke stå udenfor. Stemmestyring er også populært, og på vores breddegrader er det Google Assistant, der er mest relevant, da den taler de skandinaviske sprog.
Så må man leve med, at avancerede kommandoer med flere beskeder i én sætning stadig lader vente på sig. Men det fungerer, og efterhånden findes der mange smarte ting til hjemmet, som kan styres af Google-assistenten.
Citation MultiBeam 700 kan sluttes til både Google Home-systemet og Apple HomeKit, så hvis man har et smart-hjem baseret på et af disse, kan soundbaren også blive en del af det. Der findes mange forskellige Citation-højttalere, som fungerer trådløst sammen, og det er ikke svært at se, at Harman Kardon med denne familie er ude efter at snuppe markedsandele fra Sonos.
Simulerer surround-sound
Navnet MultiBeam kommer af, at soundbaren udsender lyd i flere retninger, for at lydbilledet skal opleves som tredimensionelt. Surround-sound uden baghøjttalere, altså.
Men hvis man gerne vil have baghøjttalere, kan man koble et par Citation Surround baghøjttalere (2.600 kroner) til, og der findes også en Citation Sub Small (3.000 kroner). Hvis man vil have kraftigere bas, kan man få det fra Citation Sub (4.800 kroner), men det er nok usandsynligt, at folk vil bruge flere penge på en bashøjttaler end på selve soundbaren.
Nem opsætning
Soundbaren lægges fladt ned på TV-møblet eller monteres på væggen med de medfølgende beslag og sluttes til TV’ets HDM-indgang mærket ARC. Hvis dit TV ikke har sådan en, må du bruge et optisk digitalkabel i stedet.
Førstegangsopsætningen går let. Tænd for soundbaren, vælg sprog, find MultiBeam 700 på listen over Wi-Fi-netværk og sæt soundbaren op med Google Home-app’en. Eller Apple Home-app’en, hvis du har et HomeKit smart-hjem.
Fjernbetjening
I modsætning til Sonos’ Beam eller den kommende Arc medfølger der en fjernbetjening til MultiBeam 700. Dejligt. Med Sonos kan man ganske vist indstille volumen på TV’ets fjernbetjening, men måske vil man også gerne skifte lydindstilling efter indholdet. F.eks. Musik, når man skal høre musik i stereo, og Film, TV eller Nyheder, når man skal se tilsvarende indhold.
Fjernbetjeningen har desuden en separat Google Assistant-knap, der dæmper lyden fra soundbaren, så man ikke behøver at råbe over TV-lyden for at give kommandoer. Fint, når lydniveauet er højt. Hvis man så også bare kunne bruge knappen til at dæmpe andre personer i rummet …
Upåklagelig brugervenlighed
Der er ingen stress i at bruge MultiBeam 700 i det daglige. Hav den på HDMI, når den skal give lyd fra TV’et, eller send (cast) musikken direkte til den fra musik-app’en på din mobil. Den reagerer med det samme og giver dig, hvad du vil have, når du vil have det.
Lyd nok
Lydmæssigt fungerer MultiBeam 700 også helt fint. Den begår ingen katastrofale fejl, såsom at bassen overdøver mellemtonen, eller at dialoger og sangstemmer lyder uldent og tilsløret. Det lyder åbent, klart og tydeligt nok.
I lydindstillingen Film med surround-effekten slået til bliver lydbilledet dog diffust, og dialogerne kommer ikke fra midten af lydbilledet, men bløder i stedet ud til siderne. Mellemtonen bliver tynd, hvilket får dialoger til at lyde tyndt. Og diskanten er lidt for hård.
Brug også Musik-indstillingen til film
Det bliver straks bedre, når man vælger lydindstillingen Musik med surround-effekten slået til. Så er der mere kød på benet i mellemtonen, og diskanten blandes bedre ind i lydbilledet. Langt bedre end Film-indstillingen.
Jeg synes stadig ikke, at dialogerne kommer tydeligt nok fra centrum, og surround-effekten er ikke lige så heldigt implementeret som på f.eks. Samsung HW-Q76R eller JBL Bar 5.1 Surround. Eller for den sags skyld Sonos Beam. Desuden er der stor forskel på lydniveauet, når man slår surround-sound til og fra. Lyden er meget højere med surround-effekten på, hvilket gør det svært at sammenligne de to.
Musik i stereo
Med musik i stereo lyder det bedre, når surround-effekten er slået fra. Også her i lydindstillingen Musik. Den mere fyldigere mellemtone gør nytte, og instrumenter får den varme, de har brug for. Det kunne have været endnu mere finmasket og luftigt helt i toppen, og diskanten opleves indimellem som lidt aggressiv. Især på hårdt komprimeret popmusik.
Der er godt med bas i MultiBeam 700, og jeg tror, at mange, der køber den, kan klare sig uden ekstra subwoofer. Bassen er heller ikke problematisk; den er afbalanceret og udmærket. Der mangler bare lidt dynamik og tryk, men det er til at leve med.
Konkurrenter
Sammenlignet med Sonos Beam, der vel er den værste konkurrent, er der lige så meget bas i MultiBeam 700, og den har også fordelen af at kunne spille ren stereo, når surround-effekten er slået fra. Sonos Beam er låst til quasi-surround. Hvis man vil have en ekstern subwoofer oveni, koster Citation Sub Small desuden kun det halve af Sonos Sub.
Men hvis man bare skal have en soundbar uden subwoofer, synes jeg stadig, at Sonos Beam lyder bedre end MultiBeam 700. Måske ikke på musik, da jeg er lidt allergisk over for 3D-lyden. Men Sonos har en blødere, varmere klang og mere behagelige overtoner.
Samsung HW-Q76R er sejere på alle måder, ikke mindst fordi den også har en subwoofer. Men så er vi i en anden prisklasse. Hvis man skal have en soundbar til musik og ikke vil have en ekstern sub, så er DALI Katch One nok et bedre køb end MultiBeam 700. Katch One er også klædt i stof, dog ikke fra Kvadrat.
Konklusion
Harman Kardon Citation MultiBeam 700 er det fulde navn på en lækker og overkommelig soundbar, der ser rigtig godt ud i stuen.
Den er nem i brug, uanset om man bruger den med fjernbetjening eller streamer musik til den direkte fra mobilen. Enten via Bluetooth eller netværket. Indbygget Chromecast og AirPlay 2 vil tilfredsstille de flestes behov for lydkilder, og man kan også tale til soundbaren og styre et Google Home-baseret smart-hjem – på dansk.
MultiBeam 700 lyder klart, der er ingen mislyde nogen steder, og den kan afgjort spille højt nok i TV-stuen. Der mangler lidt dynamik, mellemtonen er lidt tynd, og den lidt krasse diskant er bedst afbalanceret i Musik-indstillingen, også på film. Det bliver nok meget federe, hvis man slutter en subwoofer og trådløse baghøjttalere til. Men det vil ikke hjælpe på opløsningen i overtonerne.
Når man lægger alt, hvad MultiBeam 700 kan, sammen med, hvor brugervenlig den er, kombineret med, at der er meget andet i prisklassen, der lyder mere indelukket og svulstigt, så er den et godt køb.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer