TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: IKEA Symfonisk

Ude af øje – ude af sind

Sonos og IKEA har slået pjalterne sammen – og det er der kommet en virkelig vellykket livsstilshøjttaler ud af.

Af / 02/08/2021 - 08:00
IKEA Symfonisk

Lyd & Billede mener

  • Så godt som usynlig i boligindretningen. Lyder forbløffende godt til prisen. Passer i Sonos-systemer.
  • Bassen er ikke særlig dyb, og den kan ikke spille særlig højt. Udvalget af udskiftelige ”kunstfronter” er ikke særlig spændende.

Hvilket afkom får man, hvis man krydser en møbelgigant med en producent af trådløse højttalere? Man får naturligvis en højttaler, der passer ind i møblementet.

IKEA Symfonisk er en multirums-væghøjttaler, der er designet til at passere selv den strengeste adgangskontrol. Faktisk er den så godt som usynlig i et “moderne hjem”.

PH178189
Det er Sonos, der har stået for elektronikken, imens IKEA har leveret designet. (Foto: IKEA)

Det er Sonos, der har stået for elektronikken, imens IKEA har leveret designet. Og som et IKEA-produkt skal du selv tage den ned fra hylden i pluklageret i det lokale møbelvarehus. Selv om den kommer i en flad kasse, er der ikke brug for IKEAs berømte unbrakonøgle til at samle Symfonisk. Den er fiks og færdig, og kan enten stilles op ad en væg eller hænges på væggen. Der medfølger gummifødder og vægbeslag til begge dele.

PH180588
Der medfølger gummifødder, så højttaleren kan stilles op ad en væg. (Foto: IKEA)

Højttaleren er flad og rektangulær, og takket være lidt designtrylleri virker den ikke så tyk, som det egentlig er tilfældet. Fronten er dækket af stof i et mønster, der skal minde om kunst. Hvis du ikke er tilfreds med det medleverede mønster, kan du købe løse stoframmer i varehuset. Der findes ved lanceringen omkring en halv snes mønstre, der burde kunne passe til de fleste indretninger – så længe man ikke beder om at blive inspireret eller æstetisk udfordret.

Bag stofpanelet finder man en fire tommers bas/mellemtoneenhed og en domediskant. De små enheder virker lidt ensomme på den store forplade, men de skal jo matche det begrænsede volumen i det flade kabinet. Kabinettet er støbt i ABS-plast, men er overraskende stabilt. Uanset ihærdige forsøg lykkedes det ikke at fremprovokere resonanser eller mislyde.

Annonce

Verdslige ting som frekvensområde og forstærkereffekt har folkene hos IKEA ikke bekymret sig om at oplyse. Men samme undladelsessynd finder man på den anden side på mange andre trådløse multirumshøjttalere.

PH180585
IKEA Symfonisk er så godt som usynlig i et “moderne hjem”. (Foto: IKEA)

Simpel opsætning

Opsætningen er, som vanligt for Sonos-produkter, ekstremt simpel og brugervenlig. Jeg havde ud fra tidligere erfaringer forventet at bruge tre-fire minutter på opsætningen. Men processen er blevet mere strømlinet i mellemtiden – så det tog kun den halve tid at få Symfonisk indlemmet i husets system.

IKEA Symfonisk er en ren monohøjttaler. Det er ikke noget problem, så længe den bruges som baggrundslyd eller som moderne køkkenradio. Men to styk kan sammenkobles til stereo. Man kan også bruge to Symfonisk som baghøjttalere i et hjemmebio-surroundsystem.

Som andre Sonos-højttalere anbefales det at bruge TruePlay-rumkorrektionen, der retter de værste frekvenspukler ud. Der kræves en iPhone for at udføre korrektionen, men da resultatet lagres i højttaleren, kan man heldigvis låne sig frem.

PH178188
Højttaleren er flad og rektangulær, og takket være lidt designtrylleri virker den ikke så tyk, som det egentlig er tilfældet. (Foto: IKEA)

Lydkvaliteten

IKEA Symfonisk er en af de billigste måder at få Sonos-kompatibelt multirum i hjemmet på. Og til den pris gør den det så absolut udmærket, at der er grund til at tage den, selv om der ikke er behov for at falde ubemærket ind.

Det vil ikke være fair at bedømme Symfonisk efter hi-fi-alen, men den spiller faktisk rigtig fint især i mellemtonen, hvor stemmer og instrumenternes grundtoner ligger. Her kan man fint høre nuancer og klangforskelle, hvilket er med til at gøre også baggrundslytningen til en musikalsk oplevelse, hvor man kan værdsætte, at det her er originalindspilningen af “Crime of the Century” fra 1974 – og ikke en elevatormusik-coverversion, mishandlet af et polsk coverband.

Imens mellemtonen og diskanten er ren og klar, går det mindre overbevisende i basområdet, og dynamik er heller ikke Symfonisks livret. Dybbas er der ikke noget af. Det øvre basområde holder et OK niveau – hjulpet af vægplacering og DSP – men det er svært at høre forskel på elbas, trommer og synthesizerbas. Dynamikken er også svært udfordret.

Til baggrundsmusik

Alt dette er ikke et stort problem. IKEA Symfonisk er en højttaler, som man sætter et sted, hvor den ikke skal tiltrække sig opmærksomhed. Hverken synsmæssigt eller lydmæssigt. Og en er perfekt til baggrundsmusik, mens man steger frikadeller eller laver lektier. Og til at følge en podcast eller lytte til en lydbog. Ønsker man mere end det, skal der tungere grej til. Som Sonos Five – eller et sæt “rigtige” hi-fi-højttalere sammen med en Sonos Amp eller en Bluesound Powernode.

PH180307
IKEA Symfonisk er en af de billigste måder at få Sonos-kompatibelt multirum i hjemmet på. (Foto: IKEA)

Konklusion

Har du allerede et Sonos-system, er IKEA Symfonisk væghøjttaler en af de billigste måder at føje en højttaler til anlægget på. Der findes Sonos-højttalere med bedre lyd – for slet ikke at nævne bedre trådløse højttalere i øvrigt. Men de er flere gange dyrere, og Symfonisk slår med lethed Sonos One SL til samme pris i basformåen og ren lyd. Dens stærkeste kort er dog, at den er let at placere, ikke optager plads – og er så godt som usynlig i indretningen. I hvert fald hvis du har en boligindretning i en stil, som den falder diskret ind i.

 

 

 

Karakter
IKEA Symfonisk
Basic
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?

Spillende kanelsnegl til at hægte på tøjet