For et år siden meddelte IKEA og Sonos overraskende, at de havde indledt et samarbejde. Og i foråret blev det mere konkret, da de fortalte, at de sammen ville udvikle trådløse multirumshøjttalere, som skulle sælges til lave priser i IKEA.
Sonos skulle arbejde med elektronikken og lyden, mens IKEA skulle stå for design og prispres takket være deres effektive produktion. Det var smart, da IKEAs tidligere satsninger på forbrugerelektronik, specielt hjemmebiografpakken Uppleva, ikke har været specielt vellykkede.
I denne uges udgave af Gråbeins Gadget Guide tager Geir IKEAs og Sonos samarbejde, Symfonisk, under kærlig behandling
Symfonisk kan enten fås som reolhøjttaler eller indbygget i en bordlampe. Reolhøjttaleren kan f.eks. placeres i en reol som bogstøtte, hænges på en knage i køkkenet eller monteres på væggen og bogstavelig talt bruges som hylde. Bordlampen er simpelthen en rund højttaler med en lampe ovenpå. De to funktioner er helt uafhængige, så man kan have en almindelig pære i, eller hvorfor ikke smart-belysning med en IKEA Trådfri-pære?
Udseende og konstruktion
Reolhøjttaleren ser ret anonym ud, hvilket også er meningen, da den skal kunne forsvinde ud af syne i reolen. Smart nok er den designet til at kunne fungere både stående og liggende og endda hængende. Lampehøjttaleren ser ærlig talt lidt klodset ud sammenlignet med IKEAs andre bordlamper. Men den er i hvert fald mindre iøjnefaldende end Sonos Play:1, som er det tætteste, man kommer i Sonos’ eget sortiment.
Både fronten på reolhøjttaleren og stoffet omkring foden på lampehøjttaleren kan tages af. Hvilket snarere er praktisk, hvis de skulle få pletter, end fordi de ser godt ud uden stof. Mere interessant er det, at det på sigt er meget muligt, at IKEA selv eller årvågne tredjepartsproducenter lancerer stoffer i andre farver eller med en anden struktur. Det ville gøre højttalerne til mere interessante indretningselementer.
Installation
Det bedste er at have en højttaler tilsluttet internet-routeren med netværkskabel. Så skabes et separat trådløst netværk for andre højttalere, som ikke forstyrres af dine øvrige trådløse apparater. Men man kan også køre helt trådløst.
Efter at have sluttet strøm til installerer man Symfonisk som en hvilken som helst anden Sonos-højttaler. Man starter Sonos-app’en, trykker på to knapper på højttaleren, lader app’en finde højttaleren, fortæller, hvilket rum den skal høre til i, og så er den klar. Som et yderligere trin kan man lave en Truesound-kalibrering, hvis man har en iPhone.
I brug
Også til at styre højttalerne bruger man Sonos-app’en. Her kan man gruppere højttalere efter rum, så man kan bede dem spille musik i “køkkenet og stuen” i stedet for individuelle højttalere. Man kan også lave stereopar af to ens højttalere, hvilket virkelig anbefales, hvis man ofte skal lytte til musik.
Endnu mere interessant er det at bruge dem som baghøjttalere til soundbarerne Sonos Beam, Playbar eller Playbase. Så får man ægte surround-lyd til TV’et for en meget billig penge.
App’en understøtter 63 forskellige streaming-musiktjenester, inklusive Apple Music, Deezer, Google Play, Spotify, Tidal og YouTube Music samt skandinaviske radiostationer og lydbogstjenester. Men lyden kan også sendes direkte fra Spotify-app’en. Fra Apple-enheder kan man desuden sende lyden fra en valgfri app via AirPlay 2, også til flere højttalere på én gang.
Højttalerne har ingen mikrofon til stemmestyring, men man kan bede Alexa eller Google Assistant om at spille musik på dem.
IKEA har sagt, at de slet ikke er færdige med Symfonisk. De beskrives i stedet som “de to første produkter”. Til efteråret kommer der en fjernbetjening for dem, der ikke vil bruge mobilen til at skrue op og ned eller skifte nummer. Der kommer også understøttelse af højttalerne i Trådfri-app’en, som i den forbindelse skifter navn til IKEA Home Smart.
Lydkvalitet
Sonos siger, at højttalerne er trimmet til samme lydprofil som Sonos Play:1 og Sonos One. Og lyden ligner da også, men reolhøjttaleren har en lidt mere åben lyd, lyder lidt mere rå, og bassen er mere buldrende.
I betragtning af lampehøjttalerens form kunne man måske tro, at den er rundstrålende. Det er den ikke; lyden er fremadrettet. Den har en mere åben lyd med en mere distinkt bas, men har problemer med mere kompleks musik, især på højere volumen.
Når det er sagt, så lyder begge højttalere godt i forhold til deres prisklasse. Det er kun ved sammenligning side om side med Sonos’ egne højttalere, at man indser begrænsningerne.
Konklusion
Til forskel fra IKEAs tidligere simple højttalere i Eneby-serien er Symfonisk lavet i samarbejde med eksperterne hos Sonos. Den store fordel er, at de fungerer sammen med andre Sonos-højttalere i en multirumsopsætning. De er altså yderst enkle at bruge, og du kan spille musik i flere rum samtidig. Desuden kan Symfonisk gemmes af vejen på måder, som Sonos-højttalere ikke kan, enten som lampe eller som hylde.
Lyden når ikke helt op på Sonos-niveau, men de er jo også væsentlig billigere. De er perfekte til baggrundslytning eller som baghøjttalere i en hjemmebiograf sammen med en Sonos-soundbar.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer