Alle, der elsker musik og god lyd, har et forhold til JBL, uanset om de ved det eller ej: Den amerikanske producent har været i gang siden 1946 og er en legende inden for højttalere til både PA-anlæg, biografer, musikproduktion og hjemme-hi-fi.
De mest udsøgte hi-fi-produkter kommer fra JBL Synthesis, firmaets high-end-divisionen, der står bag ekstravagante højttalere som Synthesis 4367 og K2 samt de benhårde modeller i Classic-serien, ikke at forglemme. Nu har de imidlertid lavet et lydanlæg af den mere kompakte slags! Den nye L75ms Music System har hverken hornhøjttalere eller 12 tommers bas, men vi kan godt afsløre, at den stadig lyder pokkers fedt …
JBL L75ms Music System
De, der er på udkig efter bærbare festhøjttalere med blinkende lys, må lede andetsteds: JBL L75ms er tænkt som et seriøst, stationært musikanlæg til steder, hvor man ikke har plads til et stort stereoanlæg. Den kan også bruges som soundbar og give TV-lyden et saftigt boost.
Designmæssigt har anlægget en klar retrostil med en buet form, der er inspireret af klassiske JBL-højttalere som Paragon. Kabinettet er beklædt med valnøddefinér, og den aftagelige front af sort Quadrex-skum er fæstnet med magneter, så man nemt kan tage den af og beundre højttalerenhederne.
JBL-anlægget er udstyret med højttalerenheder af seriøs kvalitet. Nærmere bestemt to 1 tommes titanium diskant-domes, en 4 tommers mellemtone og to 5 tommers basenheder i et basreflekskabinet.
Hver af enhederne drives af en dedikeret forstærkerkanal, i alt 350 watt og hele 125 watt til hver basenhed. JBL-højttaleren er udstyret med en udsøgt 32 bit/192 kHz D/A-konverter, som sikrer, at den kan håndtere højopløste lydformater.
Brugervenlighed og funktioner
Hvilken slags lydkilder man vil afspille på L75ms, kan man mere eller mindre selv vælge. Højttaleren er udstyret med Wi-Fi, Bluetooth, AirPlay 2, Chromecast samt Ethernet-tilslutning og HDMI-indgang til TV-lyd. JBL har også inkluderet en phono-indgang (MM) til pladespiller.
L75ms kan nemt kobles trådløst til netværket via Google Home. Den fungerer så fint med tjenester som Spotify Connect, Tidal Connect og Qobuz. Man kan også bruge Harman-koncernens MusicLife-app til at styre musikafspilningen. Eller den medfølgende fjernbetjening, selvfølgelig.
Lydkvalitet
Som hi-fi-entusiaster ved, er der ikke meget, der kan erstatte et par gode stereohøjttalere, når det gælder musiklytning derhjemme. Med god afstand mellem højttalerne og dig selv i “smørhullet” skabes der et holografisk lydbillede, som det er fysisk umuligt at opnå med kun én højttaler – uanset hvor meget DSP-korrektion og digitalt trylleri man tyr til.
Når det er sagt, så kommer JBL-højttaleren imponerende tæt på den gode stereofølelse. Det første, der slår os, da vi prøver at spille musik på L75ms, er netop det store, brede lydbillede, der folder sig ud foran os. Det går langt ud over højttalerens egne dimensioner og formår at fylde lytterummet med en kraftfuld, nærværende lyd.
Vi genkender umiddelbart den varme, fyldige JBL-klang: L75ms giver en live-følelse, der kendetegner andre gode højttalere fra den kant. I stedet for et fladt og trangt lydbillede er der overraskende meget luft mellem instrumenterne.
Stemmegengivelsen er vanvittig god og gør, at sangere som Aurora og Chris Holsten får en nærmest fysisk tilstedeværelse i rummet. Vokalen er næsten til at tage og føle på!
Og hvis de nævnte popsangere er for sukkersøde til din smag, kan vi forsikre dig om, at JBL-højttaleren også har masser af rockkvaliteter. Vi spillede os igennem en række numre med Metallica, TOOL, Dream Theater og Rage Against The Machine, og det lød både benhårdt og musikalsk fortræffeligt.
Den slags indspilningerne kommer let til at lyde tyndt og anstrengt på alt-i-et-anlæg, men L75ms har en flot lydbalance, hvor både trommer, bas og elguitar-riffs får lige meget plads.
Hvad så med bassen? Det er jo ikke ualmindeligt, at en kompakt højttaler leverer god bas “i forhold til sin størrelse”. JBL L75ms har bare god bas, punktum. Den er imponerende stram og taktfast i anslagene, samtidig med at den går dybt i frekvens – nok til, at væggene i vores testrum begyndte at ryste!
Derimod er der ingen tegn på resonanser eller mislyde fra kabinettet eller basrefleksportene. Og L75ms bliver ikke stresset af høj volumen, men formår tværtimod at bevare kontrollen, så den kan sagtens spille op til en hjemmefest.
Konkurrenter?
L75ms befinder sig i samme prisklasse som Naim Mu-so 2, der længe har været en af vores favoritter blandt hi-fi bordhøjttalere. Vi vil ikke gå så langt som til at sige, at JBL jorder den populære brite, men Naim har afgjort fået en værdig udfordrer! JBL-højttaleren kan spille endnu højere end Mu-so 2 og formår at fylde et større rum med fyldig og overbevisende bas.
JBL L75ms som soundbar
Da L75ms også har HDMI-indgang, var vi selvfølgelig nysgerrige på, hvordan den egner sig til TV-lyd. Vi koblede den derfor til et Philips OLED986, som vi havde stående. Philips-skærmen er i forvejen udstyret med en rimelig eksklusiv soundbar fra Bowers & Wilkins og er derfor perfekt at sammenligne med.
Også her gør JBL-højttaleren et glimrende stykke arbejde. Den klare mellemtone gør, at stemmegengivelsen er tydelig og nærværende. Der er også god synkronisering mellem lyden og billedet. Den fyldige bas giver lydeffekterne et saftigt punch, og den er faktisk ikke langt bagefter B&W-soundbaren, når det gælder generel lydkvalitet.
Man må dog undvære understøttelse af Dolby Atmos-lydformatet og de ekstra 3D-lydeffekter, det giver. L75ms har ingen dedikerede højdehøjttalere – eller virtuelle Atmos-kanaler, for den sags skyld. En populær serie som Formula 1: Drive to Survive får derfor et lidt fladere præg end på de bedste Atmos-soundbars.
JBL har masser af dedikerede Atmos-soundbars med trådløse subwoofere, deriblandt Bar 9.1, som gør et bedre stykke arbejde til netop dette formål. Men de lyder ikke nær så godt på musik!
OBS: Hvis man overvejer at bruge L75ms til TV-lyden, skal man være opmærksom på, at den er relativt høj – 22 cm – og derfor ikke kan placeres direkte foran TV’et uden at skygge for billedet. Det kan dog løses ved at hænge TV’et på væggen eller stille højttaleren på en hylde nedenunder.
Konklusion
Som alle hi-fi-entusiaster ved, er der ikke meget, der kan erstatte lydbilledet fra et par gode, fuldvoksne stereohøjttalere. Men JBL L75ms kommer tættere på end de fleste kompaktanlæg, vi har hørt! Som sådan er det den perfekte højttaler til rum, hvor man ikke har plads (eller kan få lov) til at placere et fuldskala-anlæg.
JBL har også inkluderet en HDMI-lydindgang, så man kan koble L75ms til TV’et. Vi vil dog ikke at gå så langt som at kalde den en soundbar; det er først og fremmest et seriøst musikanlæg og udformet som sådan. Muligheden for at afspille TV-lyd er derfor mere en bonus.
For dem, der allerede har et eksklusivt stereoanlæg i stuen, vil JBL L75ms passe glimrende på hjemmekontoret. Eller måske i sommerhuset?
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer