JBL er et af de højttalermærker, der er en særlig glans omkring. De var tidligt state-of-the-art for både biograf- og hjemmelyd, men i en lang periode i slutningen af forrige århundrede reducerede Harman – som ejer firmaet – mærket til ét blandt mange. Synd, for resultatet var en række højttalere, som efter min mening manglede den særlige karisma, den smitsomme lydfilosofi, der var kendetegnende for JBL.
Men Harman besluttede at vække det, der gjorde JBL til JBL, til live igen. Og jeg skal med det samme indrømme, at jeg synes rigtig godt om de “genopfundne” JBL-højttalere. Jeg er allerede et par gange blevet overrasket over den nye generation af JBL-højttalere og har haft det rigtig godt i deres selskab. Desuden har de generelt været meget fornuftigt prissat, og jeg har været gavmild med karaktererne!
Og nu slår JBL så til igen med en ny Studio-serie.
Håndfast geometri
270 er de mindste gulvhøjttalere i den nye Studio 2 lavprisserie fra den amerikanske producent. Studio er ikke noget nyt serienavn fra JBL; det er det første ciffer bagefter, der fortæller, hvilken Studio-serie der er tale om. I modsætning til fx Studio 1 serien, som havde et ret karakteristisk frontdesign, så er Studio 2 langt mere håndfaste med deres afrundede hjørner, “glossy” top og magnetiske frontrammer. Jeg plejer ikke være en fan af vinyl-finish, men her er det faktisk rigtig pænt – også i sort …
Der er ti modeller i den nye serie, som også lydmæssigt er afstemt til, at man skal kunne opbygge et brugbart hjemmebiosystem af de forskellige modeller.
Studio 270 er meterhøje trevejs basrefleks-højttalere. Diskanten er firmaets særlige CMMD-diskant med en waveguide, hvis geometri er hentet fra M2-serien. Bas- og mellemtone-elementerne har såkaldte PolyPlas-membraner, som er en anden af producentens specialiteter. Kabinettet er internt afstivet, lover JBL, og hvis man lægger hånden på en af højttalerne, når musikken spiller, er det tydeligt, at der er lagt noget arbejde i at få kabinettet til at spille så lidt med som muligt – inden for rimelighedens grænser.
Der medfølger spikes, men højttalerne har også et par gummifødder monteret, som formentlig er dem, de fleste købere kommer til at bruge. Det er ikke alle producenter, der har så meget sans for, hvordan der ser ud derude i hjemmene, at de fra starten tager hensyn til, hvordan tingene rent faktisk bliver brugt.
Basrefleksporten munder ud bagpå, og terminalerne sidder lige under den. Det er standard bi-wiring terminaler med de sædvanlige messingbeslag, der forbinder de to par, når man kører single-wire. Jeg synes, det er helt unødvendigt med bi-wiring terminaler her, og messingbeslagene kan med fordel udskiftes med næsten hvad som helst.
Glade højttalere
Til prisen er det rigtig gode højttalere. Det er ikke underligt, at JBL er et af de store navne; de har en evne til at lave de rigtige produkter til den rigtige kategori af købere. Og når de så ovenikøbet er gået tilbage til firmaets klassiske lydsignatur, altså spilleglæde og godt med tryk på, er det næsten altid en fornøjelse at teste JBL i dag.
Men man skal vide, hvad det er, man køber. Med JBL Studio 270 får du højttalere, som maler med en lidt bred pensel; de er afstemt til ikke at svælge i detaljer, ikke plukke det yderste raffinement i musikken ud og ikke lave det største lyttevindue. Til gengæld kan du spille hvad som helst af musik og bruge næsten en hvilken som helst forstærker, der har lidt effekt at byde på, og de gør det med iver og energi. De er lavet til, at du bare skal slappe af og høre noget god musik.
Det er meget anvendelige højttalere til præcis den målgruppe, som denne prisklasse henvender sig til. De giver sig ikke ud for at være high-end, men gør det, som målgruppen vil have, at de skal gøre. Og det gør de godt, rigtig godt faktisk.
Men spillestilen kan også betyde, at højttalerne sætter lidt præg på, hvad man hører. Sådan det er bare, og det er noget, der er meget almindeligt i de lavere prisklasser. Det kan være virkelig negativt, ligesom altid at spise det samme mad, men i dette tilfælde får man stadig tilstrækkelig variation i det, man hører, til at det er højttalere, som mange gerne vil leve med. Det er ikke en tuning, der lige laves på en eftermiddag; der er nøje udvalgte kriterier for, hvordan disse højttalere skal spille, så det fungerer bedst muligt.
Konklusion
JBL Studio 270 er arbejdsheste, højttalere, der gør et rigtig godt stykke arbejde for det kundesegment, de henvender sig til – dem, der ønsker spilleglade højttalere, som kan klare det meste, og ikke kræver en overflod af detaljer. For dem, der hører musik for at blive underholdt, med andre ord. Udmærket, JBL!
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer