Jeg er normalt absolut ikke fan af hornhøjttalere. Takket være høj følsomhed kan man stort set drive dem med et lommelygtebatteri, men i de fleste tilfælde synes jeg, de har en nasal grundtone, som om man spiller gennem en tragt – hvilket man i princippet jo også gør.
Men der findes nogle (få), som faktisk kan det dér med horn, for det er virkelig en kunst at bygge et rigtigt horn. Når horn fungerer, kan de noget, som andre i princippet har svært ved at opnå – det er bare ikke så ofte, det hænder.
Firmaet med måske den allerstørste erfaring med horn er JBL, et af de virkelig klassiske højttalerfirmaer. Engang var JBL guden over alle andre højttalerfabrikanter og med en status, som det kun er få forundt at opleve. Men et eller andet sted gik det galt. JBL solgte ud af arvesølvet og begyndte at producere højttalere som alle andre i et forsøg på at holde trit med de forskellige trends, der kom og gik. Visse fungerede i og for sig udmærket, men JBL gled ned i pris og kvalitet og blev et mærke i mængden. En vis aura fandtes dog i navnet, og man producerede stadig nogle virkelig lækre professionelle og halvprofessionelle højttalere, som udnyttede hornkundskaberne til fulde. Men for nogle år siden sagde nogen i Harman-koncernen stop – lad os lave nogle “ægte” overkommelige JBL-højttalere igen. Og sådan blev det.
Studio-serie
Det har resulteret i et antal højttalere, som har fået fornavnet Studio i klassisk JBL-ånd. Der findes både Studio Monitor-højttalere, som er rene JBL-klassikere opdateret med dagens tekniske muligheder, og mere “normale” højttalere beregnet til både film og musik.
Den største Studio-serie er 500-serien, hvor vi her ser på den næststørste gulvmodel. Jeg var så privilegeret at få en prøvelytning af prototypen på IFA i Berlin sidste år og gjorde straks opmærksom på min interesse for at teste den. Det er jo en fordel, vi journalister nogle gang har, at vi kan få et forhåndsindtryk og være i stand til at vælge produkter, der vækker vores interesse.
Studio 580 vakte unægtelig min interesse. Det er en 2,5-vejs basrefleks gulvhøjttaler bestykket med to 6,5 tommers baselement og en 1 tommes kompressions-driver, som sidder på et bi-radial-horn. Det er JBL’s chefudvikler, Greg Timbers, der står for det akustiske design. Højttalerne er næsten 1,1 meter høje og vejer godt 22 kilo. Den nominelle impedans er 6 ohm, og følsomheden angives til 90 decibel. Designet er, well, specielt, men indtrykket i rummet er meget bedre, end billederne kan give indtryk af. Vil man spille uden front, på trods af at fronten er en del af hornet, går det også godt, da der medfølger en lille løs plade, der i så fald sættes i som nedre del af hornet.
Den står på plastfødder med en lille gummifod, og det fungerer faktisk udmærket.
Kvaliteter
JBL Studio 580 har nogle kvaliteter, som kan høres direkte og er uomtvistelige. Den spiller med en herlig lethed og så distinkt, at man faktisk direkte overraskes over det. Hornet giver en fin, fin opløsning og spredning på diskanten, og du oplever noget, som jeg mener er noget af det bedste en højttaler kan præstere – at gøre det sjovt at lytte. Det kan Studio 580 på en måde, som kun få konkurrenter i prisklassen kan komme i nærheden af.
Lydbilledet er en smule tyndt og ikke så voldsomt stort, men inden for det tredimensionelle perspektiv, den måler op – og det er et fuldt tilstrækkelig stort perspektiv – er den herlig åben og præcis, veldefineret og med en fin, fin placering af musikerne. Her findes desuden en lethed og uanstrengthed i spillestilen, som føles virkelig forfriskende.
Tyndt lydbillede, ja, men det betyder ikke, at den ikke kan spille bas. Den opgives til at gå ned til 40 hertz, og med en ordentlig og kompetent forstærker tilsluttet er det ikke noget, man betvivler. Du kan få godt med tryk i bassen, præcis som en rigtig JBL skal kunne!
Monitor med helhed
En interessant iagttagelse er, at jeg i løbet af testen placerede højttalerne mere og mere, som om det var monitorhøjttalere. Det er normalt ikke rigtig min kop te, men her fungerer det vældig godt. Jeg sidder nærmere og mere intimt med højttalerne og glædes over den fine placering og opløsning, og at det er let at følge eller plukke stemmer eller instrumenter ud, uden at det går ud over helheden. Helheden, ja. Der findes naturligvis en overgang mellem to helt forskellige typer elementer, kompressions-driveren med horn og de to PolyPlas bas/mellemregister-højttalere. Den er ikke helt glidende, men absolut godkendt med tanke på, hvad man betaler for højttalerne. Det gør, at man får en helhed, som er langt over, hvad jeg havde forventet.
Den ægte vare
JBL Studio 580 er en meget charmerende højttaler. Og den er en ægte JBL, med de kvaliteter, som jeg – der fysisk set jo trods alt har en vis alder og dermed husker JBL fra gamle dage – føler, at en JBL højttaler skal have. Tak for det, Harman!
Det her er en højttaler skabt til, at man skal have glæde af den, bare spille musik og have det sjovt. Jeg synes, de lykkes vældig godt!
1 kommentar til “JBL Studio 580”
Skriv din kommentar
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer
En sjov og nærværende højtaler med stor styrke i mellemtonen