TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: KEF KC62

Lillebitte basbombe

At lave en subwoofer, der matcher lydkvaliteten fra de populære LS50-højttalere, er ikke sådan ligetil. Men KEF er virkelig lykkedes med KC62!

Af / 28/04/2021 - 12:18
KEF KC62

Lyd & Billede mener

  • KEF KC62 er en lille og let placérbar subwoofer med glimrende og præcis dybbas i forhold til størrelsen. En perfekt partner til LS50-højttalerne.
  • Selv en råstærk sub som KC62 har nogle fysiske begrænsninger: Hvis du kan lide at spille ekstra højt eller har et stort lytterum, findes der endnu mere potente subwoofere derude.

KEF har haft stor succes med kompakthøjttalere den seneste tid. Højttalerne i LS50-serien har fået meget ros, og især den nyeste version, LS50 Wireless II, har høstet mange lovord i tests. Men selv glimrende højttalere som denne mangler noget vigtigt: Ægte dybbas. Netop derfor kommer KC62, den nyeste subwoofer fra KEF, nærmest som kaldet!

Læs også Trådløst mirakel i stereo Trådløs musik i stereo bliver ikke bedre end med KEF’s små højttalere.

Dybe svingninger (ned til 20 Hertz eller lavere) kræver en højttaler, der kan pumpe masser af luft ud uden at løbe tør for kræfter, og det er netop dét job, en subwoofer er lavet til.

Endnu bedre bliver det, hvis man anskaffer en STOR aktiv subwoofer med indbygget forstærker, som er skræddersyet til at gengive de dybe bastoner med ren og mægtig lyd. KEF har fulgt denne opskrift til punkt og prikke – bortset fra det med størrelsen, altså …

KEF-KC62-unboxing-1-scaled KEF-KW1-scaled KEF-KC62-unboxing-2-scaled KEF-KC62-unboxing-3-scaled KEF-KC62-unboxing-4-scaled
<
>
KEF KC62 subwoofer. (Foto: Audun Hage)

KEF KC62

Den lille basterning måler kun ca. 25 x 25 x 25 cm og er egentlig mere på størrelse med en almindelig kompakthøjttaler. Alligevel hævder KEF, at de har opnået ægte dybbas ned til 11 Hz! For at få det til at ske har de tydeligvis været nødt til at tænke nyt.

Alene det at få plads til to aktive bas-enheder i et så lille kabinet byder på udfordringer. Ingeniørerne har imidlertid udtænkt en smart løsning: Ved at lade de to bas-drivere dele samme magnetsystem, idet den ene enheds svingspole går uden på den andens, har de formået at få plads til to. KEF kalder teknologien Uni-Core.

Annonce

Dermed opnår man en række fordele, bl.a. at bas-enhederne slår i modsat retning af hinanden, hvilket reducerer uønskede resonanser. To aktive bas-enheder – fodret af to 500 watt forstærkere – giver også væsentlig mere lydniveau end en aktiv-passiv variant. Resultatet er kraftigere, renere og mere præcis dybbas!

KEF Uni Core
KEF’s Uni-Core-teknologi har gjort det muligt at klemme to bas-enheder ind i det lille kabinet. (Foto: KEF)

Brugervenlig bas med (delvis) app-styring

KEF KC62 er fleksibel nok til at indgå i et hvilket som helst lydanlæg, men der bliver ikke lagt skjul på, at den er lavet specielt til at være et godt match til netop LS50-modellerne. Den kan kobles til højttalerne via standard RCA-signalkabel såvel som højttalerkabler direkte fra forstærkeren (via en lille, bøvlet adapter).

Hvis man vil have trådløs tilslutning, tilbyder KEF det som ekstraudstyr i form af USB-donglen KW1. Sidstnævnte er det mest fleksible, for så kan man i princippet placere subwooferen hvor som helst.

KC62 har nogle ekstra fordele, hvis man vælger at bruge den sammen med LS50 Wireless. Så kan man bruge KEF’s egen app, KEF Connect, til at indstille og optimere lyden. Via app’en kan man bl.a. regulere basniveau og delefrekvens, gemme egne EQ-indstillinger og bestemme, ved hvilken frekvens højttalerne skal rulle af, og ved hvilken frekvens subwooferen tager over.

Hvad app’en derimod IKKE giver, er direkte adgang til at fjernstyre sub’ens egne manuelle indstillinger. Derfor skal man stadig lave nogle justeringer på bagsiden.

Hvis man angiver, at det er en KC62, man har koblet til, vælger app’en automatisk de anbefalede indstillinger. Man har også mulighed for at tilføje en ekstra subwoofer (en til hver højttaler) og køre stereobas.

KEF-LS50-Wireless-II-with-KC62-scaled KEF-KC62-side-scaled
<
>
Den lille KEF-sub er let både at placere, sætte op og indstille, som man vil have den. Med sine kompakte mål passer den fint under sofabordet, bag sofaen eller i hjørnet ved potteplanterne. Designmæssigt er den tydeligt inspireret af LS50-højttalerne med buede linjer og matchende farver i sort og hvid. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

KEF lægger altså ikke skjul på, at KC62 er lavet til at være et godt match til LS50 Wireless II. Derfor tog vi dem på ordet og brugte dem i forbindelse med testen!

Vi begyndte lytningen uden subwoofer og ved af erfaring, at de små KEF-højttalere trives tæt på bagvæggen (ca. 50 cm), så de kan få lidt bas-boost fra omgivelserne. Så lyder de ganske fint og fyldigt på et bredt repertoire af musik, men det står også hurtigt klart, at de (som kompakthøjttalere flest) mangler lidt skub i de dybeste oktaver.

Desuden lyder de ret tyndt, når vi trækker dem ud på gulvet: Selv om fokus og lydbillede måske bliver bedre, mister de alt, hvad der hedder bas. Ved at tilføje en subwoofer, der tager sig af den dybeste bas, er man lidt friere stillet mht. at placere højttalerne, som man vil, og kan opnå et lidt større og mere åbent lydbillede.

Vi var selvfølgelig spændt på, hvordan KEF er lykkedes med integrationen og timingen op mod en lille højttaler som LS50. Og der er ingen tvivl om, at det fungerer godt: Basanslagene sidder umiddelbart, som de skal, og sync’er perfekt med basgengivelsen fra højttalerne.

Egentlig lyder det ikke, som om vi overhovedet har tilsluttet en subwoofer: Der er bare det, at LS50-højttalerne pludselig lyder (mindst) et par skonumre større!

Vi udfordrede KEF-sub’en med et langt repertoire af krævende, bastung musik og var generelt imponeret over, hvor meget bas den lille terning formår at presse ud. Konstruktionen virker meget solid. Selv når vi spiller på fuld tryk, så enhederne blafrer, står kabinettet bomstille uden tegn på vibrationer.

Især groovy hiphop-tracks som “Lemonade” med Internet Money lyder meget mere overbevisende (og underholdende), når man føjer ordentlig dybbas til. Det samme kan siges om den dybe, rytmiske synth-bas, der kendetegner mange af DeadMau5’s bedste numre. For ikke at nævne akustisk basguitar og kontrabas.

Men det er ikke kun selve bassen, der bliver bedre, når man tilføjer en subwoofer. Forbedringerne kan mærkes langt op i mellemtonen. Lydbilledet vokser i format, og de forskellige instrumenter får en tydeligere forankring. Rytmen sidder bedre, og musikken får en mere realistisk størrelse og tilstedeværelse. Vi kommer meget tættere på live-følelsen!

Hvis man også bruger KEF LS50 som TV-højttalere via HDMI-indgangen, kan man se frem til betydelig mere tryk i lydeffekterne. Vi testede denne løsning sammen med et Samsung-TV, og film lyder som forventet langt mere potent, når man lægger en subwoofer til i bunden.

KEF KC62 control panel scaled
KC62 har gode tilslutningsmuligheder (både højniveau- og RCA lavniveau-indgange). Hvis man vil have trådløs tilslutning, kan det opnås ved at købe senderen KEF KW1.
KEF KC62 Connect App scaled
Hvis man bruger KEF KC62 sammen med LS50 Wireless, kan man også lave lydindstillinger via app’en KEF Connect. (Skærmskud fra KEF Connect til Android)

Begrænset lydtryk

Vi måtte selvfølgelig også tjekke, om basresponsen går lige så kælderdybt, som KEF lover. Og ganske rigtigt: KC62 giver faktisk hørbar/følbar respons ned til 11 Hz. Den lille sub har imponerende meget tryk, med højt lydniveau ned til ca. 25 Hz. Det er ikke nødvendigvis sådan, at fundamentet slår revner, men det kan bestemt mærkes i gulvbrædderne!

Men alting har en ende, og en så lille subwoofer har selvfølgelig nogle begrænsninger sammenlignet med en ordentlig “full size”-variant. Hvor kloge KEF’s ingeniører end er, så formår de ikke at ophæve fysikkens love. Der kommer et punkt, hvor de små 6,5 tommers enheder ikke formår at pumpe mere luft ud, og så kompenserer forstærkeren ved at holde niveauet tilbage.

Om det er nok, afhænger af ens egne præferencer, hvor stort et rum man har, og ikke mindst hvilket forhold man har til naboerne!

Vi testede også KEF-subwooferen i kombination med et par større hi-fi gulvhøjttalere, Sonus faber Olympica III. De har selvfølgelig væsentlig mere dybbas på egen hånd end de små LS50’er og har ikke brug for så meget hjælp fra subwooferen. Selv om KC62 også gjorde en markant forskel her, kunne den ikke helt følge med på virkelig høje lytteniveauer.

Løsningen her vil nok være at bruge en større subwoofer, alternativt koble en ekstra KC62 til!

Læs også Topspillende italiensk håndværk Ud med den gamle referencehøjttaler og ind med en ny fra den nye generation af Sonus fabers Olympica-serie.

Konklusion

Hvem er vel bedre end KEF selv, når man skal lave en subwoofer, der matcher de små, men glimrende LS50-højttalere? Den britiske højttalerproducent er kendt for smarte løsninger, og med KC62 har de formået at få stor ståhej ud af en lille boks. Den er let at placere og spiller i den grad på hold med små kompakthøjttalere.

Det er ikke en subwoofer, der får buksebenene til at blafre eller næsehårene til at kildre, når eksplosionerne rammer på filmlærredet, men snarere en praktisk subwoofer, der supplerer de mindre KEF-højttalere på glimrende vis. Hvis du vil have massiv, utæmmet dybbas, der sætter gulvbrædderne i svingninger, kan det være en god idé at starte med en større baskasse. F.eks. KEF’s egen KF92, der har dobbelte 9-tommere i et lidt større kabinet.

Hvis du derimod er ude efter en lille subwoofer, der kan passe ind næsten hvor som helst, så rammer KC62 hovedet på sømmet. Faktisk kan vi ikke huske at have hørt en mere potent subwoofer af denne størrelse!

Karakter
KEF KC62
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

1 kommentar til “KEF KC62”

  1. Til rette vedkommende
    Undrer mig, har haft abonnement på L&B i mange år. Nu ser det ud som om det er fruen der har abonnementet. Se navn når jeg er logget ind “Solvejg” ??? Er det muligt at få mit navn tilbage ” Nils Rosenberg”
    På forhånd tak
    Med venlig hilsen Nils Rosenberg

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?