TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: KEF LSX II LT

Vores nye favorithøjttaler

De trådløse KEF LSX II-højttalere er de bedste i klassen, men disse er et bedre køb.

Af / 25/02/2024 - 11:05
KEF LSX II LT

Lyd & Billede mener

  • Stereostreaming i høj opløsning bliver ikke bedre end dette til prisen. Stort lydbillede med potent dynamik, fokus og fed bas.
  • Ingen analog indgang. Begrænset lydtryk i store rum.

De små og lækre KEF LSX II-højttalere, som spiller i en vægtklasse langt over deres størrelse, er simpelthen et fabelagtigt stereosystem forklædt som et par højttalere. Det er de bedste i klassen. Ingen tvivl om det.

KEF-højttalerne er også ekstremt alsidige: De kan bruges ved siden af en PC-skærm og fungerer lige så godt i hjemmestudiet som i stuen. De kan placeres på begge sider af TV’et, så du ikke behøver en soundbar, medmindre du prioriterer Dolby Atmos-effekter frem for lydkvalitet.

Læs også Vi tabte kæben De små KEF LSX II er de bedste trådløse stereohøjttalere i prisklassen.

De små LSX II lyder meget bedre end en soundbar, og de trådløse højttalere kan tilsluttes netværket til streaming via WiFi, så du kan streame high definition-musik i den bedste kvalitet. Det er ikke underligt, at de har været vores reference i den kompakte trådløse klasse, lige siden vi testede den første version i 2018.

KEF LSX II LT right 1
(Foto: Lasse Svendsen)

Siden da har højttaleren fået flere funktioner, bedre lyd og nye farver. Samtidig er prisen steget, og et par LSX II koster nu mere end de fleste soundbars.

Det gælder også den nye LSX II LT, som ligner til forveksling, men et par smarte træk har gjort LT-versionen flere tusind kroner billigere.

Annonce

Lydkvaliteten er den samme, siger KEF, som har formået at sænke prisen ved at fjerne nogle af de ting, som de fleste måske ikke har brug for. Som for eksempel det uldstof fra danske Kvadrat, som LSX II-kabinetterne er beklædt med.

KEF LSX II LT LSX II
KEF LSX II LT til venstre og LSX II til højre. (Foto: Lasse Svendsen)

Færre funktioner

Den analoge lydindgang er fjernet på LT-udgaven, som også har en enklere forbindelse mellem højttalerne, og i modsætning til originalen kan de ikke forbindes trådløst. Et USB-C-kabel (C-link) forbinder højre og venstre kanal. Højttalerne understøtter streaming i op til 24-bit/96 kHz-kvalitet, ikke 24-bit/192 kHz som originalen, når de er tilsluttet med et CAT6-kabel.

LT-udgaven understøtter heller ikke Tidals MQA-filer og kan ikke styres fra en Roon-klient. Det er næppe et stort savn for de fleste, vil vi tro.

KEF LSX II LT LSX II bak
KEF LSX II LT og LSX II på bagsiden. (Foto: Lasse Svendsen)

Alt det vigtige er intakt på LT-udgaven. Den har en udgang til en ekstern subwoofer, HDMI ARC-indgang til TV-lyd, samt USB-C-indgang og en optisk indgang til en digital lydkilde.

LSX II LT understøtter også multirum med Airplay 2 og Chromecast, og ud over MQA understøtter den de fleste lydformater fra MP3 til DSD.

Samme teknik

KEF LSX II LT inside
Det koaksiale UNI-Q-elementet. (Foto: KEF)

Højttalerne bruger det samme koaksiale UNI-Q-element, i 11. generation med en 11,5 cm bas/mellemtone og en 19 mm diskant i midten. Alt dette drives af den samme forstærkerteknologi, som har en samlet udgangseffekt på 200 W, med 70 W til bas/mellemtone og 30 W til diskanten.

KEF LSX II LT 1
(Foto: Lasse Svendsen)

En fjernbetjening er inkluderet, men du kan streame direkte fra din mobiltelefon uden at bruge fjernbetjeningen. Med KEF Connect-app’en kan du gemme indstillinger og tilføje dit Spotify- eller Tidal-abonnement, streame online-radio og justere bas og diskant og fortælle højttalerne, hvad der er venstre og højre kanal og om den er placeret på en hylde eller på et vægstativ. Højttalerne kan bruge de samme stativer, som KEF laver til LSX II.

KEF LSX II LT
(Foto: KEF)

Disse omfatter et bordstativ, der vinkler højttalerne bagud, et vægstativ og et par slanke gulvstativer.

Samme lyd

Da vi stadig bruger LSX II som reference, var det nemt at tjekke, om der var nogen forskel i lydkvaliteten mellem den originale og LT-versionen. Svaret er, at det er der ikke. Hvis du streamer fra din mobiltelefon via netværket, kan du dog godt høre en forskel.

For eksempel kan man hurtigt høre, at Zara Larssons nye album, Venus, lyder komprimeret og konserveret. Bassen pumper som en utæt cykelpumpe, og vokalen kommer ikke rigtig igennem i lydbilledet. Højttalerne får stadig stemningen frem i titelnummeret, men det er en helt anden historie med 2L’s indspilning af Jan Gunnar Hoffs album Home.

IMG_0479 IMG_0478 IMG_0477
<
>

Soloklaver er krævende nok at gengive korrekt, hvis det ikke også skal lyde helt ned i bunden af bassen. På nummeret Magma mærker man, at højttalerne ikke leverer meget under 50 Hz, men instrumentets klangbund er alligevel forbløffende nærværende. Det store instrument lyder hverken kompakt eller komprimeret, og KEF-højttalerne får en enorm mængde klang ud af optagelsen.

KEF LSX II LT 3 KEF LSX II LT 2 KEF LSX II LT remote
<
>
(Foto: Lasse Svendsen)

Dynamikken i musikken er der taget rigtig godt hånd om. Bas- og slagtøjsrytmen på If I Were A Bell med Keith Jarrett-trioen er drevet af et smittende engagement. Man kan næsten ikke tro, hvad man ser, at en så lille højttaler har så godt fokus og samtidig formår at spille med så stor skala og autoritet.

KEF LSX II LT colours
LSX II LT findes i disse tre farver. (Foto: KEF)

De er et nummer for små til at levere det samme lydtryk som de større KEF LS 50 Wireless II, og de går heller ikke så dybt i bassen.

Læs også Trådløst mirakel i stereo Trådløs musik i stereo bliver ikke bedre end med KEF’s små højttalere.

Konklusion

Vi kender ingen trådløse stereohøjttalere – i denne klasse – der er så afbalancerede og velspillende som et par LSX II LT. Bortset fra LSX II. Sidstnævnte tilbyder også finere stoffinish og streaming i endnu højere opløsning. Ja, og så har de også en analog indgang. Om det er de ekstra penge værd, er op til dig at afgøre. Lydkvaliteten er den samme, men da LSX II LT er meget billigere, er det også et bedre køb.

Karakter
KEF LSX II LT
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?

Spillende kanelsnegl til at hægte på tøjet