Ingen soundbars kan slå et par stereohøjttalere, hvad angår realistisk musikproduktion. Og det er der heller ingen Bluetooth-højttalere, der kan. Selv ikke den enestående Naim Mu-so 2.
To højttalere giver nemlig musikken en ekstra dimension, som soundbars og bordhøjttalere mangler.
Det bliver meget tydeligt, når man tilslutter KEF’s nye LSX II, der til forveksling ligner forgængeren, som vi testede i 2018. De har siden været vores reference blandt trådløse stereohøjttalere i kompaktklassen, kun slået af de dobbelt så dyre KEF LS50 Wireless II.
Den nye udgave af LSX er lige så kompakt og farverig, men mere fleksibel med endnu bedre lyd. LSX II kan bruges i langt flere sammenhænge end forgængeren. HDMI med lydretur betyder, at man kan skippe soundbaren og gå direkte på ægte stereolyd til TV’et.
Med en USB-C-indgang kan højttaleren sluttes direkte til computeren og bruges som monitor til videoredigering eller musikmixning. Den har også en minijack-indgang til analoge lydkilder – som en pladespiller eller en spilkonsol – og en optisk digitalindgang til f.eks. en CD-afspiller.
Den kan også kobles til en ekstern subwoofer fra udgangen på den ene højttaler. Eller trådløst til den fænomenale KEF KC62, som er en meget passende sub til et par LSX. Så er der virkelig tale om seriøs lydkvalitet fra et par af de mindste trådløse højttalere, vi har testet.
Man kan vælge at streame musik trådløst med Bluetooth eller over Wi-Fi direkte til højttalerne, eller endnu bedre: streame højopløst lyd fra Tidal eller Qobuz via routeren tilsluttet højttaleren med Ethernet. Så kan man streame lydfiler op til 24-bit/96 kHz, og kobler man højttalerne sammen med det medfølgende CAT6-kabel, kan man streame op til 24-bit/192 kHz. Højttalerne har afspilning over AirPlay 2 og Chromecast og understøtter lydformater med DSD- og MQA-filer – men også PCM, op til 24-bit/384 kHz.
Store tekniske forbedringer
Der er med andre ord lagt an til højest mulig lydkvalitet fra de små højttalere, som bruger en velkendt højttalerenhed: KEF’s koaksiale UNI-Q-enhed, her i 11. generation og 11,5 cm stor, med en 19 mm diskant i midten. Den er ikke opgraderet med KEF’s MAT-plade (Metamaterial Absorption Technology), som absorberer resonanser bag enheden. Det koster mere og er forbeholdt de dyrere højttalere med UNI-Q-enhed, f.eks. LS50 II, LS50 Wireless II og LS 60 Wireless.
Men forstærkerne og DSP’en med Music Integrity Engine, som styrer det hele, er nye i LSX II, som tilsammen har 200 W systemeffekt fordelt på 70 W til bassen og 30 W til diskantenheden i hver højttaler.
Brugervenlighed
Som på forgængeren sidder alle tilslutningerne på den ene højttaler. De kan som nævnt kobles trådløst sammen, da de begge har forstærkere og DSP-kredsen indbygget. Det er kun dem, der streamer højopløst med Ethernet over kablet netværk, som må koble højttalerne sammen med kabel.
Når TV’et er sluttet til med HDMI ARC, kan man styre lyden med TV-fjernbetjeningen, og så tænder højttaleren, når man tænder TV’et.
Alle grundlæggende funktioner kan nemt styres med fjernbetjeningen. Men man må downloade KEF Connect-app’en for at sætte højttalerne op første gang. Det er også i app’en, man tilføjer en subwoofer. Er det en KEF-sub, skal man blot vælge model, og så indstilles delefrekvens og niveau automatisk. For andre subwoofere må man selv justere lavpas- og højpasfrekvens, niveau og fase i app’en.
Det er også her, man styrer bas og diskant og fortæller højttalerne, hvilken der skal være venstre og højre kanal, hvis de er placeret i en reol eller på et vægstativ.
I Connect-app’en logger man ind på sine foretrukne streaming-tjenester, Spotify, Tidal, Qobuz, Deezer eller Amazon Music, og så har man alt i en og samme app. Apple Music er ikke inkluderet i app’en.
Referencelyd
Michael Youngs design ser stadig friskt og tiltalende ud. De små højttalere er ikke højere end 24 cm og kan nemt være under TV’et, i en reol, på en bænk eller på et skrivebord. Der kan de placeres på et P1-bordstativ, som løfter og vinkler højttalerne lidt. Der findes også et B1-vægstativ og gulvstativer, som er tilpasset højttalerne.
LSX II kan leveres i flere farver. Den skarpt blå Cobalt Blue eller den nye Soundwave by Terence Conran, som tidligere var en Limited Edition, men nu er tilgængelig i ubegrænset antal. De to farver og den grå leveres med kabinetterne betrukket med et uldstof fra danske Kvadrat. Det gælder ikke den hvide og den røde.
Uanset hvilken farve man måtte vælge, kan man ikke undgå at tabe kæben, når lyden strømmer ud af de små højttalere.
Med mobilen i hånden skruede jeg op for lyden på Burna Boys Last Last, dejlig suggererende afrofusion med et markeret beat, som er en udfordring for især små højttalere. Men de kompakte KEF-højttalere lod sig ikke påvirke af den tunge rytme og sparkede bassen ud med en overbevisning, som fik mig til at fremsige et ord, der ikke egner sig på tryk.
Ikke fordi bassen gik specielt dybt, højttalerne er næsten stumme under 50 Hz, men derfra og op til 200 Hz sparkede de forbavsende godt fra sig. Man kan forestille sig, hvor vildt det havde været med en subwoofer tilsluttet.
Det er nok en af de to begrænsninger, man må acceptere med et par LSX II. Den anden er, at de ikke spiller særlig højt i et stort rum. KEF siger maks. 40 kvm, men i et rum på 30 kvm fik de aldrig den samme volumen, som et par JBL 4305P eller de større LS 50 Wireless II kan give.
Det betyder dog ikke så meget, for de spiller højt nok til, at man må råbe for at blive hørt af andre i rummet. Så er det mere interessant, at de er så åbne og gennemsigtige, at man får alle nuancer i Jan Gunnar Hoffs nydelige klaverspil med på norske 2L’s stjerneproduktion af albummet Home. Her og på Keith Jarrets Köln-koncert kan man bade i klange og blive aet i øregangene af små nuancer, man ikke har hørt tidligere.
Live-optagelser får endelig den 3D-effekt, som mangler, når man spiller musik i stereo på en soundbar.
Konkurrenter
De fleste trådløse stereohøjttalere i kompaktklassen er enten langt billigere eller dobbelt så dyre som et par LSX II. Men Klipsch The Sixes og The Fives er næsten i samme prisklasse. De spiller begge højere end KEF-højttalerne, og særligt Sixes har en federe bas. Men de mangler det raffinement og den detaljerigdom, man får i et par LSX II.
Konklusion
De små, trådløse KEF LSX II er den nye reference blandt stereohøjttalere i denne klasse. Intet andet sted får man så knaldgod lyd i en så lækker indpakning. Alle opgraderingerne fra de fire år gamle LSX har ikke bare gjort II-udgaven endnu bedre, de er også mere anvendelige med USB-C- og HDMI-indgang. Muligheden for en subwoofer udvider brugsområdet yderligere. Der findes ikke en bedre trådløs, kompakt og brugervenlig stereohøjttaler end KEF LSX II i denne klasse.
KEF LS50 Wireless II
Brænd soundbaren!
Trådløs musik i stereo bliver ikke bedre end med KEF’s små højttalere.
KEF KC62
Lillebitte basbombe
At lave en subwoofer, der matcher lydkvaliteten fra de populære LS50-højttalere, er ikke sådan ligetil. Men KEF er virkelig lykkedes med KC62!
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer