TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: KEF LSX

En lille sensation

Nu ved jeg, hvad jeg skal svare alle dem, der spekulerer på, om der findes gode trådløse højttalere til stereobrug.

Af / 28/11/2018 - 10:01
KEF LSX

Lyd & Billede mener

  • Varm og mægtig klang med pragtfuldt fokus, god dynamik og forbløffende stort lydbillede. God brugervenlighed for hele familien.
  • Ingen USB-indgang, to apps er unødig kompliceret.

“Hvad vil du anbefale?” er nok det spørgsmål, jeg oftest får i sociale sammenhænge. “Det kommer an på …” plejer jeg at svare og begynder så på en længere udredning om, hvad man skal tænke på, hvad der er vigtigt, osv. Det er ikke altid lige let at komme med et konkret svar.

Det afhænger selvfølgelig af, hvor mange penge man vil bruge, siger jeg måske og foreslå KEF LS50 Wireless. Et par kompakte stereohøjttalere, der stadig indtager på tronen som det bedste trådløse stereopar, vi har testet på denne side af helt absurd pris.

Men de er alligevel for dyre for mange (18.000 kroner) og for store til at stå i en bogreol eller på et bord.

De mindre Dynaudio XEO 2 koster det halve og spiller godt til prisen, men har ikke meget bas og er på vej ud. Naim Mu-so er et godt alternativ, men giver ikke fuld stereobredde, og de fleste Bluetooth-højttalere er så fulde af kompromiser, at lyden aldrig bliver helt i top.

Svaret for mange vil være de små KEF LSX. De absolut bedste trådløse stereohøjttalere i deres klasse, efter vores mening. De er små nok til at være i bogreolen, på bordet eller hængt op på væggen ved siden af tv’et – og kan nemt erstatte det gamle anlæg.

Annonce

KEF-højttalerne er en mere kompakt version af LS50 Wireless, koster det halve og lyder forbløffende stor. Det er næsten naturstridigt, at en højttaler, der er så lille, at den kan gemmes bag en af Karl Ove Knausgårds bøger, kan spille så højt, sejt og samtidig med så meget bas.

De små LSX-højttalere er designet af Michael Young, og bortset fra den hvide er alle betrukket med farvet stof fra danske Kvadrat.

KEF LSX farger 45900
Farveudvalget med signeret udgave i grøn. Foto: KEF

Unik konstruktion

Ligesom den større LS50 har LSX en Uni-Q højttaler-enhed. Den kombinerer diskant og bas i en koaksial konstruktion med diskanten i midten. En forstærker på 70 watt driver bassen, mens diskanten varetages af en 30 watt forstærker.

Denne kombination styres af en digitalprocessor, der håndterer musiksignalet, uanset om det er trådløst eller kablet. For selv om de er trådløse med både tilslutning til Wi-Fi-netværket derhjemme og via Bluetooth, har de også en digital optisk lydindgang og en analog indgang. I alt fire kilder kan sluttes til højttalerne.

De kan også kobles til routeren derhjemme med Ethernet-kabel, som så plugges i den ene højttaler. Den er mærket Master og skal normalt placeres til højre, men kan konfigureres som venstre højttaler i en app. Som vi straks vender tilbage til.

Direkte i bogreolen

KEF-højttalerne er 24 cm høje og kun 18 cm dybe, men man må også medregne strømkablet, der rager ca. 5 cm ud fra bagsiden. De burde dog passe ind i de fleste bogreoler.

Højttalerne skal sluttes til strøm, og der medfølger et kabel til at forbinde dem. Det behøver man ikke at bruge, men hvis man vil have muligheden for at afspille højopløste musikfiler på 24 bit/192 kHz, skal kablet anvendes.

KEF LSX par 45902
Kun 24 cm i højden og selvfølgelig i stereo. Foto: KEF

Sådan bruger du dem

Det er lidt underligt, at man har brug for to apps for at komme i gang. KEF Control bruges, når man sætter højttalerne op første gang eller skal lave ændringer i opsætningen, mens KEF Stream bruges til at betjene dem.

Der følger i øvrigt en fjernbetjening med, så man SKAL ikke bruge app’en hele tiden. Men app’en understøtter Spotify og Tidal, og med tiden vil den også få multirumsunderstøttelse med AirPlay 2.

Stream-app’en giver dig også overblik over spillelister og musik, der er gemt, samt adgang til musikbiblioteket på computere, der er tilkoblet samme netværk.

Man kan altså koble alt muligt til, f.eks. tv’et til den optiske indgang og en analog lydkilde til 3,5 mm indgangen, og streame trådløs med Bluetooth – eller med Wi-Fi for bedre lydkvalitet.

Hvis man har brug for mere dybbas, kan man også tilslutte en subwoofer.

Det eneste, højttaleren mangler, er en USB-indgang. Der er en USB-udgang, men den giver kun ladestrøm til mobilen eller tablet’en.

KEF LSX bak 45901
LSX er trådløse, men kan kobles til tv’et og andre lydkilder. Foto: KEF

Lyden af KEF LSX

Lyden fra KEF-højttalerne kan justeres med app’en på mobilen. Her kan man tilpasse lyden efter, hvor højttaleren er placeret, og hvor stort rummet er, og justere basniveauet. I Expert-mode kan man desuden justere basrækkevidden i frekvens og justere diskantniveauet efter behag.

Til og med subwooferen kan justeres fra app’en.

Højttalerne spiller ikke lige så højt som de store LS50 Wireless, men det meste andet gør de lige så godt. Hvilket egentlig er opsigtsvækkende, for det er ikke naturligt, at en så lille højttaler spiller så mægtigt, sejt og kontrolleret i bassen.

Basgangen på Khalid og Normanis “Love Lies” kan udfordre små højttalers evne til baskontrol. Men her ruller bassen mægtigt og præcist ud i rummet med fuld kontrol. Normanis vokal er pragtfuldt defineret, og nummerets percussion gengives med snert og skarpt fokus.

Pat Methenys “Are You Going With Me” fra jazzfestivalen i Montreal i 1989 lyder fantastisk fra de små højttalere. Som gengiver Lyle Mays’ synthesizere med et format, som jeg forbinder med meget større højttalere.

KEF-højttalerne er heller ikke bange for kompleks musik. Beethovens femte klaverkoncert – Kejserkoncerten – med Leif Ove Andsnes og Mahler Chamber Orchestra lyder flot og mægtigt. Især klaveret, som får en dybde, små højttalere ellers har svært ved at gengive. Orkesterets dynamik er næsten sensationelt godt præsenteret.

Konklusion

KEF LSX er uden tvivl de fineste højttalere i deres klasse. De skiller sig ud på designet, de kan bruges af hele familien, og de lyder nærmest sensationelt for så små trådløse stereohøjttalere. Dem kan vi anbefale uden forbehold, og nu ved jeg, hvad jeg skal svare, næste gang nogen spørger. Musik er bedst i stereo og svaret er KEF LSX.

Karakter
KEF LSX
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?