TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: LG SK10Y

Stor soundbar, bred lyd

Endelig har LG fået ordentlig lydkvalitet i en soundbar! Men SK10Y er enorm og passer ikke til alle.

Af / 07/07/2018 - 15:35
LG SK10Y

Lyd & Billede mener

  • Lyden er klar og åben, og den enorme bredde gør lydbilledet tilsvarende bredt. Højttaler-enhederne på toppen giver en imponerende effekt på Dolby Atmos.
  • Det maksimale lydtryk kunne have været endnu højere, og løsningen for separate baghøjttalere er ikke helt i top. Ingen understøttelse af DTS:X eller DTS-HD.

Der er ikke mange soundbars af samme længde som LG SK10Y. Hele 144 cm måler den – det samme som et 65 tommers tv. Fordelene er indlysende. For det første får man placeret højttaler-enhederne langt fra hinanden for at skabe det bredest mulige lydbillede. For det andet vil større kabinetvolumen give kraftigere og mere fyldig lyd.

Ulempen er den plads, den optager. Ud over at soundbaren er bred, er den ret dyb. Der medfølger beslag til vægmontering, men det er begrænset, hvor elegant det kan blive. Det kan derfor være mere hensigtsmæssigt at placere den på et bredt tv-møbel.

Lyden af Meridian

Et bredt kabinet giver plads til mange højttaler-enheder. I dette tilfælde er der tale om fem enheder foran, hvoraf to er sidemonteret og faseforskudt for at gengive surround-lyd. Desuden vender to enheder på toppen op mod loftet, hvorfra lyden reflekteres tilbage mod sofaen for at genskabe højdedelen af Dolby Atmos-lyd.

Nyt er, at alle højttaler-enhederne sidder i hver sit kammer frem for at spille sammen i et fælles kabinet. Det er for at påvirke hinanden så lidt som muligt, så dynamikken bliver bedre og forvrængningen lavere. LG har desuden henvendt sig til high-end-producenten Meridian for at få hjælp til lyden.

Den trådløse subwoofer kan placeres hvor som helst i rummet, men lyder bedst i nærheden af soundbaren.

Annonce
LG SK10Y 38805
(Foto: LG)

Baghøjttalere

Det er også muligt at købe separate baghøjttalere ved navn SPK8-S for at få ægte surround-sound. Højttalerne er ikke trådløse; i stedet sendes lyden trådløst til en modtager, der kobles til baghøjttalerne med almindelige ledninger. Man slipper i det mindste for kabler hen over gulvet, men vi foretrækker helt trådløse baghøjttalere som f.eks. Samsung HW-K960 og Sony HT-ZF9.

HDMI-indgange

Soundbaren har to HDMI-indgange – lidt lidt, hvis man har mange videokilder. Løsningen kan være at koble alle HDMI-kilderne til tv’et og bruge lydreturkanalen (ARC) i soundbarens HDMI-udgang. Denne understøtter også højere lydopløsning, deriblandt Dolby Atmos. DTS:X og DTS-HD er desværre slet ikke understøttet, men det er DTS derimod.

LG SK10Y det 38806
Separate højttalere på toppen er dedikeret til loftskanalerne i Dolby Atmos. (Foto: LG)

Trådløs musik

Indbygget Chromecast lader dig afspille musik trådløst over hjemmenetværket. Hvis du har en smart-højttaler i netværket, f.eks. en LG ThinQ-højttaler med Google Assistant stemmestyring, kan soundbaren betjenes og stemmestyres fra den. Flere tjenester understøttes, bl.a. Tidal og Spotify, men vi fik ikke YouTube Music til at fungere i testperioden.

Opsætning og brugervenlighed

SK10Y kan sluttes trådløst til hjemmenetværket med app’en LG Wi-Fi Speaker til iOS og Android. Soundbaren har ingen skærmmenu, men giver overblik via et tydeligt display på fronten.

Fjernbetjeningen har ikke mange knapper. På en måde gør det tingene lettere, men samtidig sidder man og trykker flere gange på en knap for at få den ønskede funktion frem. F.eks. trykkede vi lidt for ofte på Sound Effect-knappen for at komme frem til Movie eller Music, afhængigt af hvilken kilde der var på. Til gengæld er der en praktisk knap til at indstille lydniveau på subwoofer, loftskanaler og bagkanaler, hvis disse er tilsluttet.

LG SPK8 S surroundspeakers 38804
Baghøjttalerne SPK8-S er ikke trådløse, men det er modtageren, som er forbundet til højttalerne med kabler. (Foto: LG)

Den bredeste lyd

Med en så bred soundbar forventer man også et bredt lydbillede, og det får man virkelig med LG SK10Y. Det er en af de få soundbars, vi har hørt, der rent faktisk giver et brugbart stereoperspektiv på musik. Og med subwooferen får du dybere bas, end et par kompakte højttalere kan levere. Et velskabt kompromis til musik, med andre ord.

Kvindevokaler lyder fint og åbent, og vi kan godt lide den fyldige gengivelse af elbas, uden at det bliver overdrevet. Det maksimale lydniveau kunne have været lidt højere, og subwooferen endnu sejere, men alt i alt mere end godkendt. Den tonale sammenhæng er i øvrigt den bedste, vi har hørt fra en LG-soundbar.

Bare sørg for at vælge lydindstillingen Music. Standardindstillingen lyder indelukket og farvet, med en fæl pukkel i den øvre bas. Kvindestemmer begraves i rumlen fra akustiske guitarer, og ingenting lyder naturligt. Underligt nok, for det er i standardindstillingen, at LG praler af samarbejde med Meridian. Her har nogen sjusket!

Film fungerer bedst i Movie-indstillingen. Bortset fra film med Atmos-lydspor, hvor man er låst til LG’s valg. Men det fungerer rigtig godt. Blade Runner 2049 har et stort, omsluttende lydbillede, og selv uden det trådløse baghøjttalersystem får man en følelse af surround-sound. Væsentlig bedre simuleret surround end med Sony HT-ZF9. Slut baghøjttalersystemet – som også er billigere end Sonys – til, og lydbilledet vokser i alle retninger. Pludselig bliver indtrykket af loftskanalerne også større, da helheden bliver mere sammensvejset.

Sammenlignet med Samsung HW-K960 mangler LG lidt på selve Atmos-delen, i høj grad fordi Samsung også har loftskanaler indlejret i baghøjttalerne. Desuden sad jeg ofte og så film på fuld volumen, så LG kunne godt have haft lidt mere at tage af. Sony ZF9 er mærkbart kraftigere og har også en sejere subwoofer. På den måde er LG’s soundbar ikke et lige så godt køb.

LG SK10Y rear 38803
To HDMI-indgange er ikke helt nok. (Foto: LG)

Konklusion

LG SK10Y har separate højttalere til hver af kanalerne i 5.1.2 Atmos-lyd, og med separate kamre til alle enhederne lyder det renere og bedre, end LG tidligere har formået med nogen soundbar. Og indhold med Dolby Atmos lyder rigtig godt, med en stor, holografisk boble af lyd, der omgiver os. Især hvis man investerer i separate baghøjttalere, hvilket vi klart anbefaler.

Indbygget Chromecast giver understøttelse af mange streaming-tjenester, men vi fik ikke YouTube Music til at fungere.

Vi kunne godt have tænkt os en lidt varmere subwoofer og et større maksimalt lydtryk, men alt i alt er den mere end godkendt. Nogle vil dog nok savne DTS:X og DTS-HD.

Karakter
LG SK10Y
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ultra short-throw-projektorer – det perfekte alternativ til et kæmpe-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede