TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Libratone Live & Lounge

En dyr fornøjelse

Højtalerne Live og Lounge er nyeste skud på stammen fra det danske firma Libratone. Begge bygger på Apples AirPlay-teknologi, og både lydkvaliteten og designet er i top. Det er prisen desværre også.

Af / 06/06/2011 - 19:28
Libratone Live & Lounge

Lyd & Billede mener

  • AirPlay der virker Kæmpe lyd Unikt design (Live) AirPlay der virker Kæmpe lyd Genial som hjemmebio-lydsystem (Lounge)
  • Dyr (Live) Ekstremt dyr (Lounge)

Fra første færd stod det klart, at Libratone ville andet og mere end de fleste konkurrenter på markedet. Firmaet havde begået en trådløs højtaler, som på mange måder var en drøm af et design. Som vi skrev i anmeldelsen dengang, lignede Beat med sit super enkle look iklædt dyr italiensk uld nærmest noget, man kunne købe i en butik med økologiske produkter. Men produktets meget specielle formgivning (den ligner nærmest en trekantet termokande) havde også til formål at skabe et større lydbillede, end man ellers kunne forvente af den lille, vertikale højtaler, og det lykkedes da også langt hen ad vejen.

Libratone Beat vandt vores ”dock fight” mod to andre topprodukter – Arcam rCube og Geneva M – men ikke uden anmærkninger. Der var ingen mulighed for at indstille lyden, og bassen var lige lovlig afmålt og anonym til vores smag. Og så var det vel også lidt af en streg i regningen, at Libratone Beat kom til verden som trådløs, Wi-Fi-baseret højtaler uden at understøtte Apples AirPlay. Om det er derfor, Libratone har haft travlt med at lancere deres to opfølgere, ved vi ikke, men faktum er, at både Libratone Live – som ligner Beat-modellen på en prik – og den helt nye Libratone Lounge understøtter Apple AirPlay. Og det er vi glade for. Skidtet virker nemlig!

AirPlay uden afbrydelser
Der er skuffende få AirPlay-kompatible højtalere på markedet, og desuden har teknologien været plaget af diverse børnesygdomme, hvilket bl.a. viste sig at være kilde til stor frustration, da vi testede B&W Zeppelin Air. Derfor er det virkelig dejligt at pakke såvel Libratone Live som Lounge ud af kasserne og så kunne gå i gang med at streame trådløs lyd i løbet af nul komma fem. Opsætningen er nemlig enormt nem, og efterfølgende kører det bare! Helt uden de mange afbrydelser og netværksproblemer, som vi oplevede med Zeppelin Air.

Hvis man investerer i flere højtalere, kan man streame til op til seks ad gangen på samme tid – dog kun fra sin Mac eller pc via iTunes – og hver højtaler kan naturligvis betjenes individuelt, så der f.eks. kan skrues op for lyden i stuen, mens højtaleren i køkkenet er slukket, og den på badeværelset spiller ganske sagte. Ja, det lyder som taget ud af Libratones markedsføring, men for en gang skyld oplever vi løfterne blive til virkelighed, og det er altså ikke hverdagskost.

I øvrigt kan både Libratone Live og Lounge også tilsluttes tv’et via 3,5 mm mini-jack eller optisk kabel (henholdsvis analogt eller digitalt signal) og på den måde får højtaleren dobbeltfunktion som et yderst effektivt hjemmebio-lydsystem. Libratone Lounge leveres ligefrem med vægophæng og passer perfekt under en fladskærm på 42 tommer. Det virker fint, så længe man husker på, at AirPlay altid har forrang frem for den kablede tilslutning.

Annonce

Større og bedre lyd
Begge højtalere leverer en lækker lyd af en så høj kvalitet, at selv en kritisk hi-fi-nørd ville stille sig tilfreds. Det gælder ikke kun den gigantiske Libratone Lounge, som med sine 12 kilo og imponerende 100 x 22 cm nok er den største AirPlay-kompatible højtaler på markedet. Det gælder også Libratone Live, som – selv om den i højde og drøjde er helt magen til Libratone Beat – har flere esser oppe i ærmet end blot AirPlay-understøttelsen.

Hvor Libratone Beat måtte nøjes med et totalt output på 100 watt fordelt på 1 x 50 W bas og 2 x 25 W diskant/mellemtone, så har producenten presset hele 150 watt ned i Live-højtaleren fordelt på 1 x 50 W bas, 2 x 25 W mellemtone og 2 x 25 W diskant. Og det er ved gud noget, der kan høres på lydkvaliteten. Faktisk er Libratone Lounge udstyret med helt samme konfiguration, selv om det større kabinet giver plads til større drive units, herunder en 8 tommers inverteret woofer og 2 x 4 tommers keramisk mellemtone.

There’s an app for that!
I sin tid kritiserede vi Libratone Beat for, at man ikke kunne justere på lyden og tilpasse den til sine personlige præferencer. Men det er der også gjort noget ved nu. Man skal såmænd bare hente en app i App Store, og så kan man vælge imellem en håndfuld forskellige lydskemaer som Easy listening, Rock the house, Movie time og Live concert.

Selvsamme app bruger man også til at optimere lyden afhængigt af højtalerens placering i rummet. Både Libratone Live og Lounge kommer nemlig med en teknologi, som producenten kalder FullRoom. I al enkelthed betyder det, at diskant- og mellemtone-enhederne spreder lyden i forskellige retninger, så den bl.a. reflekteres af vægge og andre overflader. Det er det, der skaber det meget store lydbillede, og det lader faktisk til at fungere. Især hvis man har brugt app’en til at finindstille systemet.

Lommesmerter
Der er faktisk nærmest intet negativt at sige om de nye højtalere fra Libratone … lige bortset fra prisen! En Libratone Live koster mindst 5.290 kroner, men kan sagtens blive dyrere, hvis man vil have italiensk uld i smarte farver. Til sammenligning kostede Libratone Beat kun ca. 4.000 kroner, så de ekstra watt og AirPlay koster altså knaster ved kasse 1. Det samme gælder for Libratone Lounge, som ikke kun er den største AirPlay-højtaler på markedet, men helt sikkert også den dyreste. Med priser, der starter ved 8.990 kroner, skal man virkelig gå op i stil, god lyd og skandinavisk design, hvis man investerer i en Lounge.

Men det er måske med vilje, for folkene bag Libratone har ingen intentioner om, at deres produkter skal blive til slagtilbud hos Elgiganten, og det er der ved gud heller ingen fare for!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar