TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
BLACK WEEK - 70% RABAT PÅ LB+

: Musaic MP10

Vellykket streaming-højttaler

Med denne trådløse multirumshøjttaler har Musaic fået en flyvende start.

Af / 05/09/2016 - 06:00
Musaic MP10

Lyd & Billede mener

  • Så nem i brug, at det er en leg. Stor, kraftfuld lyd med god balance og opløsning. Bluetooth og Wi-Fi er superpraktisk.
  • Wi-Fi uden AirPlay-understøttelse, lidt triste plastdetaljer, og den lyder hårdt, når man spiller højt.

Lige nu er der nok ikke mange, der har hørt om Musaic. Men det er ikke så underligt, for de er blandt de nytilkomne i branchen og i øvrigt resultatet af en vellykket Kickstarter-kampagne, der startede i 2014.

Nu er de så endelig klar med to højttalere. Det er den største af dem, vi tester her, og den skal kæmpe om opmærksomheden på det hastigt voksende marked for trådløse højttalere. Hvor nye mærker dukker op nærmest ugentligt for at kapre markedsandele fra etablerede højttalerproducenter som Sonos, der allerede er store inden for trådløst.

Musaic har dog et forspring i forhold til mange af dem, for manden bag højttalerne er langtfra nogen nybegynder. Matthew Bramble har tidligere arbejdet som ingeniør hos Cambridge Audio i England – en virksomhed med rødder i 80’erne og med produkter, som vi ofte har skamrost i disse spalter. Så erfaringsgrundlaget bunder i solide lydkundskaber.

Ideen bag Musaic er at lave vellydende multirumshøjttalere, der kan spille trådløst i flere rum. I og for sig ikke nogen særlig original idé, men Bramble og hans team har lagt en masse ressourcer i brugervenligheden. Og det er de lykkedes rigtig godt med – i modsætning til mange af de højttalere, vi testede i vores store multirumstest for nylig.

Læs testen af multirumshøjttalere her.

Annonce
Musaics app får også understøttelse af Tidal-streaming. Foto: Lasse Svendsen
Musaics app får også understøttelse af Tidal-streaming. Foto: Lasse Svendsen

Musaic laver foreløbig to modeller, bygget over samme læst og med de samme funktioner. Den største hedder MP10 og er en tand mere avanceret end de fleste trådløse multirumshøjttalere, vi kender.

Den understøtter alle lydfiler, også 24 bit højopløste studiefiler, og du kan streame til den via Bluetooth som på alle trådløse højttalere. Men den har også Wi-Fi integreret, som du slutter til dit hjemmenetværk, og så kan du streame i højere kvalitet, og du behøver ikke længere at have telefonen i nærheden.

De fleste kildevalg kan foretages fra touch-panelet på toppen. Eller du kan bruge den velfungerende app, som også giver adgang til bl.a. Spotify og titusindvis af internetradiostationer. Understøttelse af Tidal-streaming er også på vej, så der er meget lidt at udsætte på brugervenligheden.

Musaics app fungerer både på mobil og tablet, og giver dig desuden adgang til et tilsluttet musikbibliotek, hvis du har sådan et, ligesom du kan koble MP10-højttaleren sammen med den mindre MP5, hvis du vil spille musik i et andet rum i huset samtidig.

Ingen knapper, kun touch-felter. Foto: Lasse Svendsen
Ingen knapper, kun touch-felter. Foto: Lasse Svendsen

Stort lydbillede med potent bas

Det, der adskiller Musaic fra de fleste andre, er ikke kun understøttelse af bedre lyd – Tidal, 24 bit osv. – men at man også kan integrere lysstyring af Philips Hue. Dermed kan du styre belysningen fra app’en for at skabe lidt stemning, når du hører musik. Den integrerede trådløse automatisering er både skalérbar og udvidelig, antager jeg. Altså så du kan styre flere smart-enheder i hjemmet.

Alt dette er dog ikke meget værd, hvis lyden ikke holder et niveau, der kan konkurrere med de bedste i prisklassen. For at nå derop har Musaic fordelt 15 watt effekt på to fuldtone-enheder og 30 watt til en bashøjttaler, som alle peger fremad. Det hele pænt pakket ind i et poleret chassis, der ikke fylder meget på bordet eller i bogreolen.

Lydbilledet derimod overgår størrelsen på højttaleren med en god margin. I modsætning til, hvad vi er vant til fra nye højttalerproducenter uden erfaring, er lydbilledet meget afbalanceret. Også når man spiller højt. Den lyder måske ikke lige så raffineret som VIFA Oslo, men den er mere end et match for Sonos Play:5.

Kents afskedsalbum, Då som nu för alltid, lyder stort og fyldigt med overbevisende potent bas, og det samme oplevede jeg på Drakes nye album, Views. MP10 slår ikke lige så hårdt som Naim Mu-so Qb, og lydbilledet er ikke lige så stort som på Sonos Play:5, men det lyder frisk, åbent og ganske opløst.

Den får vokalharmonierne på Highasakites album Camp Echo fint frem, selv om mellemtonen er lidt ubalanceret. Sidstnævnte opleves som lidt hårdhed opad i mellemtoneregisteret, når man skruer op for lyden. Du kan heller ikke forvente dybbas eller superluftig diskant, men det er heller ikke almindeligt i denne prisklasse.

Wi-Fi og netværksindgang er ikke almindeligt, men ikke desto mindre praktisk, da det kan give bedre lyd. Foto: Lasse Svendsen
Wi-Fi og netværksindgang er ikke almindeligt, men ikke desto mindre praktisk, da det kan give bedre lyd. Foto: Lasse Svendsen

Konklusion

Med MP10 som grundlag kan vi slå fast, at Musaic er en producent, der er værd at holde øje med. Det, de har formået her, er der ikke mange andre, der er lykkedes med.

Med et godt udvalg af streaming-tjenester, understøttelse af højopløste lydfiler og måske den bedste brugervenlighed hidtil på en trådløs højttaler får de vores uforbeholdne anbefaling. At lyden mildt sagt ikke er værst, er selvfølgelig den allerstørste grund til, at Musaic MP10 kan konkurrere med de bedste i prisklassen.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars

Lyngdorf til lavpris?