Denne lille højttaler fra Naim gør vores fordomme til skamme og efterlader os møre i ørerne. Man tror knap nok sine egne ører! Opskriften er mange elementer tæt sammen og effektiv forstærkning, der får den lille boks til at spille som en fuldvoksen højttaler.
Aner vi en lille sensation?
Vi har normalt ikke grund til at være overvældende begejstret for de trådløse højttalere, vi tester. Flertallet af forbrugere er dog næppe lige så kritiske som os, for salgstallene vidner om, at markedet har taget godt imod den bekvemmelighed, som trådløse højttaler kan give. At man kan sidde i sofaen og styre musikken fra mobilen uden at skulle gå i pladeforretninger og siden stoppe cd’er i afspilleren, er da også let at vænne sig til.
Men så er der det med lyden. Den er sjældent god og aldrig så god som her. I hvert fald kender ikke vi nogen enkelthøjttaler til under 10.000 kroner, der er så lille og samtidig kan spille så overbevisende. Altså bortset fra denne.
Engelske Naim er måske ikke så bredt kendt, snarere en velbevaret hemmelighed blandt audiofile. Men de fik et nyt publikum, da de lancerede deres første trådløse bordhøjttaler – lidt kryptisk kaldet Mu-so – som tog os med storm. En bedre højttaler til under 10.000 kroner havde vi ikke hørt i 2014. Heller ikke siden.
Men den er lidt for stor og lidt for dyr til mange brugere, så nu har de lavet en mindre udgave, som de kalder Mu-so Qb (Qb for cube). Og den ryster godt op i vores fordomme, for den spiller forbandet godt i betragtning af, at den er så lille.
Multirum
Den lille kube er ikke større end et par poser mel, men vejer lige så meget. Det er, fordi den er stopfuld af højttaler-elementer samt en kraftig forstærker. Under det aftagelige stof dækker elementerne hele fronten, og på siderne sidder der passive bas-elementer, som hjælper med at skubbe lydbølger ud og bidrager til kubens massive basgengivelse.
Man kan styre Qb på touch-feltet ovenpå og med mobil eller tablet, og streame musik trådløst med Bluetooth eller Apples AirPlay, som er streaming via Wi-Fi. Ligesom den større Mu-so kan den lille også bruge Wi-Fi, selv om mobilen ikke har AirPlay.
Man skal bare downloade Naims Mu-so app og følge instrukserne for at slutte højttaleren til hjemmenetværket. Den kan selvfølgelig også kobles sammen med flere andre Mu-so højttalere. Op til fem styk kan forbindes trådløst i en multirumsløsning (for den nette sum af 32.000 kroner!) og styres fra mobilen. Den større Mu-so kan også integreres i multirumsopsætningen, så man f.eks. har den store i stuen og kuber i andre rum.
Hvis man vender den om, kan man se indgange til flere lydkilder. Såsom en mini-jack indgang til analoge kilder, en USB-port til afspilning fra smartphone eller tilsvarende enheder og en optisk digitalindgang til digitale lydkilder. F.eks. et tv eller en cd-afspiller.
Som de fleste trådløse højttalere har Qb også Spotify Connect og Tidal integreret i app’en; man skal bare logge ind med brugernavn og adgangskode. Den har også netradio integreret, som giver adgang til tusindvis af radiostationer på internettet. Desuden kan man slutte den til et kablet netværk via Ethernet-stikket i bunden.
Eksplosiv dynamik
Ligesom den større Mu-so understøtter kuben højopløst lyd – op til 24 bit/96 kHz filer, der giver bedre lydkvalitet end MP3-filer. De mest almindelige lydformater – såsom WAV, FLAC og Apple Lossless, AIFF-filer, MP3, AAC, WMA og Ogg – kan afspilles fra højttaleren.
Som har 4 x 50 watt effekt til rådighed til at drive to diskanter og to mellemtone-elementer, og 100 watt til et ellipseformet bas-element, der alle sammen sidder foran på det formstøbte polykarbonat-chassis. Hvis front og sider kan tages af og udskiftes med andre farver for 750 kroner.
Da vi testede den større Mu-so, syntes jeg, at stoffronten var lidt for tæt til, at alle nuancer i musikken kom frem. Det er front/sider også her, og det kommer til udtryk ved, at diskanten virker lidt tilbagetrukket. Hvis man tager stoffet af, kan man høre, at diskanten kommer bedre frem i lydbilledet, og mellemtonen klinger mere frit. Det er dog ikke kritisk for oplevelsen, for den lille højttaler spiller særdeles overbevisende, også med front og sider på.
Og sikke en bas! Det er næsten ikke til at tro, at lydbilledet fra sådan en lille højttaler kan være så enormt, og bassen formår at holde festfaktoren forbløffende høj – omend den ikke går vældig dybt – selv når der spilles på moderat volumen.
Hvis man får for meget bas, kan man åbne app’en og vælge en mindre afstand til væggen. Bassen kan også dæmpes eller øges ved at slå loudness-funktionen fra eller til.
Jeg kunne skrue Wolfmothers nye album Victorious på Tidal HiFi op til et øredøvende lydniveau, men med en del forvrængning. Men hvis jeg dæmpede volumen bare lidt, lykkedes det Qb at fylde rummet med rock lige så godt som et par gode standard kompakthøjttalere.
Guitarerne kom godt frem i lydbilledet, og det eneste, jeg savnede, var et bredere stereoperspektiv. Det gjaldt ikke kun Wolfmother, men også Rumers seneste album Into Color, som er pop for voksne, og klassisk musik, der lød lidt fladt fra den lille højttaler.
Den seneste indspilning fra norske Grieg Trio og et opsamlingsalbum med Plácido Domingo fik ikke helt samme format, som et par gode højttalere kan skabe, men kuben lyder frisk og fokuseret, så man får lyden af instrumenterne og varmen i Domingos aldrende tenor med.
Konklusion
Jeg kan ikke komme i tanke om én eneste højttaler, der kombinerer så beskedne mål med så overbevisende lyd. I prisklassen under 10.000 kroner er der mange konkurrenter, men det er måske kun Geneva AeroSphere og JBL L8, der leverer samme lydkvalitet. De er dog meget større end Mu-so Qb, som vi ikke tøver med at udråbe til den bedste trådløse enkelthøjttaler i kompaktklassen.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer