Okay, som sædvanlig er jeg ude efter at finde guldkornene, at vise de produkter, der gør en forskel. Denne gang handler det om en latterligt lille og latterligt billig højttaler. Men – den er god!
Pioneer højttalere?
Jo, vi ved, at Pioneer står bag de fantastiske højttalere fra TAD og den virkelig højtydende EX-serie. Men små højttalere, der ser ud, som om de passer bedst til en stereopakke i den billige klasse? Og desuden fra en japansk stordrage? Det er normalt ikke en ligning, der går særlig godt op.
Det lader det til, at man også ved hos Pioneer. Derfor spurgte man chefkonstruktøren hos TAD, Andrew Jones, hvad han kunne gøre med en af deres konstruktioner. Som sagt så gjort, Andrew påtog sig opgaven, og resultatet er Pioneer S-CN301-LR – sound tuned by Andrew Jones. Spørg mig ikke, hvad tallene og bogstaverne står for.
Hvorfor nu det?
Jeg benyttede lejligheden til at spørge Andrew Jones selv, hvad det her nu var for noget. Jo, sagde han, for det første er det sindssygt sjovt at se, hvor langt man kan komme med så få penge som muligt. Den store fejl hos alle, der laver billige ting, er, at man sætter barren alt for lavt, siger han med et smil.
For det andet er det ikke noget nyt, at han også arbejder med billige højttalere. Han har udviklet en Pioneer-serie til den amerikanske kæde Best Buy, en serie, som hurtigt blev noget af en “kultserie”, og er nu i gang med en endnu billigere og fysisk endnu mindre Pioneer-serie til Best Buy. Det er en sensation, siger han, den skal du lytte til ved lejlighed.
Han mener, at det er en kæmpe fordel at kunne arbejde både med det billigste og det allerdyreste; det skærper sanserne. Derfor var det heller ikke så mærkeligt, at man spurgte, om han ville lyd-pimpe den aktuelle højttaler. Andrew tager gerne imod sådanne udfordringer, og han er selv rigtig stolt over, hvad han har udrettet lydmæssigt med virkelig små midler på CN301. Han siger, at han har været inde og pille ved stor set alt tænkeligt.
Lille og i finér
CN301 er en virkelig lille højttaler. Målene angives til 230 x 135 x 220 mm. Den har en 2 cm soft-dome diskant, som sidder i en lille wave-guide type, og et 10 cm bas/mellemregister-element med vævet glasfibermembran og lang slaglængde – det vil være nødvendigt for at flytte tilstrækkeligt med luft. Frekvensområdet angives til 45-40.000 Hz.
Overraskende, med tanke på prisen, er højttaleren udført i finér – udvalgt økofinér, siger Pioneer. Basporten fører bagud, og de guldbelagte terminaler sidder boret direkte ind i bagsiden. På mit eksemplar var der ikke de forhøjninger, som skal holde terminalerne rigtigt på plads i bagpanelet, så terminalerne snurrede, når man strammede møtrikkerne. Det kunne Andrew Jones ikke lide at høre og ville tage det op med kvalitetskontrollen med det samme.
Stor lyd
Det første, der slår én, er klangbilledet, der føles overraskende meget i tråd med mine referencer og med de TAD-højttalere, jeg for nylig har testet. Det lyder virkelig ægte, ganske enkelt.
Lydbilledet er voksent og kompetent med tanke på højttalerens størrelse. Den angives til at gå ned til 45 Hz, hvilket er vældig langt for sådan en lille fyr. Og man får også en overraskende stor krop og tyngde; det er bestemt et spændende lydbillede, CN301 præsterer. Her findes til og med rigtig godt perspektiv på alle led.
Jo, det er en lille højttaler, hvilket også giver den nogle begrænsninger, og den vinder også meget på, at man lytter sig frem til en ordentlig placering. Den bør også gerne komme op i “lyttehøjde”, her med mellemregisteret i mindst samme højde som dine ører, når du sidder og lytter. Desuden bør de ikke stå alt for langt fra bagvæggen.
Så får du til gengæld også rigtig godt med detaljer fra den velopløste diskant og en klang fra mellemregisteret, som ikke er almindelig i prisklassen.
Jeg fik et tip fra Jörgen Nilsson på Ultimate Sound om at sætte mellemregisteret til omkring en meters højde, hvilket nærmest fungerede som et boost til hele højttaleren. En placering, som varmt anbefales.
Musik
Det er fristende at spille f.eks. orgel og klaver, som små og billige højttalere normalt giver op på. Jeg bliver imponeret af, hvad den lille CN301 trods alt kan klare. En triojazz-plade med Bud Powell giver et virkelig behageligt klaver, og indspilningen får faktisk meget af det liv, som jeg ved findes i den. Udmærket. Et orgel, her i form af Saint-Saëns’ orgelkoncert, gengives naturligvis ikke med den størrelse, krop og styrke, som en stor og kompetent gulvhøjttaler kan give, men gengivelsen er virkelig godt klaret med tanke på størrelse og pris.
Så prøver vi med så kompleks musik som muligt. Jo mere der sker, jo sværere har højttalerne det med at dække alt, og risikoen for, at det hele rodes sammen, er oplagt. Hvorfor tror du, at så mange spiller musik med så få instrumenter som muligt på messer? Den berømte Decca-indspilning af Verdis Requiem kan knække det meste, således også Pioneer CN301, men alligevel hænger den på en smule længere end mange væsentlig dyrere gulvhøjttalere. Ikke dårligt.
Klarer den rock så? AC/DC er vel ikke noget vidunder af raffinement eller velproduceret musik, men vi får et rigtig godt tryk og en smittende gengivelse – igen overgår CN301 efter min mening både størrelse og prisklasse.
Konklusion
Naturligvis vokser sådan en højttaler ikke ind i himlen rent lydmæssigt, men jeg synes stadig, at Pioneer S-CN301-LR – sound tuned by Andrew Jones er en lille juvel for de få penge, den koster. Det er bestemt ikke ofte, man får så meget for så lidt!
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer